home > mjuzik > Dođe Božić, oj koledo!

kontakt | search |

DUNJA KNEBL, NINA, TOMO I DAMJAN: Dođe Božić, oj koledo! (Dancing Bear, 2008)

Prigodni božićni etno album s tradicionalnim pjesmama od kojih su neke od njih snimljene i objavljene po prvi puta.

Dunja je s ekipom tokom kolovoza 2008. snimila prigodni album posvećen Božiću. Ovdje se nalazi 19 tradicionalnih koledarskih/božićnih pjesama koje su obrađene na temelju notnih zapisa iz knjiga, te mnoge od njih nikada prije nisu snimljene što albumu daje posebnu raritetnu čar. Osobitost je donio i sasvim ležerni ugođaj albuma, te neopterećenost sa suhoparnom i u bezbroj slučajeva ispeglanom produkcijom koja ovakve projekte zna učiniti linearnim i šupljim zvučnim produktom. Sama Dunja je svoju dugogodišnju istraživačku etno-folk radinost ovdje ponovno iskazala u pravom svjetlu oslobodivši čitav niz kompozicija, odnosno pjesama koje su tko zna koliko dugo stare i uspjele su ostati zabilježene u starim knjigama zahvaljujući etnomuzikolozima koji su ih sakupljali unazad stotinjak, a možda i više godina.

Uz Dunju koja je uglavnom u vodećoj vokalnoj ulozi pri čemu svira akustičnu gitaru, te povremeno koristi različite male udaraljke, prisutna je gitaristička ekipa Tomo Sombolac i Damjan Čakmak iz zagrebačkog drone doom-metal/folk sastava S.O.M., te Nikolina Romić NINA koja se sa Dunjom izmjenjuje na vokalima i akustičnoj gitari. Važno je spomenuti veliki doprinos Tome Sombolca koji osim što sudjeluje uz gitaru, vokal, sintesajzer, kalimbu, djembe, frame i udaraljke, prisutan je i kao snimatelj, producent albuma, te je i u funkciji miks-majstora. Treći član S.O.M., bubnjar Zoran Pšeničnik ovdje je sudjelovao kao autor nekoliko čudnovatih apstraktnih/psihodeličnih crteža koji se nalaze u samoj knjižici koja ima 12 stranica. Ostatak vizualnog dizajna knjižice čine ambijentalni pejzaž akvareli Biljane Knebl i tekstovi svih pjesama.

Sve skladbe su relativno kratke (između 2 i 4 minute) i aranžmanski su sasvim jednostavne, te variraju po raspodjeli vitalnih uloga samih glazbenika, a skupljene su s područja Banovine, Međimurja, Boke Kotorske, Zagorja, Istre, Dalmacije, Slavonije... Ima tu cijeli niz narječja i autohtonih hrvatskih riječi, a posebno impresionira 5 pjesama iz Gradišća u Austriji (osobiti je lagani folk valcer "Ča to more biti" uz laganu ritam pratnju harmonike), te naslov "Ta zvezda je izišla" u dvije verzije iz Moravske, Češke pokrajine na granici sa Slovačkom i Poljskom. Zanimljivo, narječje je ikavsko. Barem do sada ja za to nisam znao... Da ne idem u detalje jer tematika su svjetovne pjesme koje govore o Božiću, Novoj godini, Tri kralja i tradicionalnim običajima koji su vezani uz to vrijeme, te ponekad i uz crkvenu/ religijsku liturgiju, prvi dio albuma je uglavnom orijentiran na glazbu potkrijepljenu akustičnom gitarom, povremeno udaraljkama i izmjenama vokala svih glazbenika gdje u glavnoj ulogi prednjače Dunja i Nina. Otklon od ovakvog pristupa prikazan je u odličnoj elektronskoj "Dober večer japica" koju je obradio Tomo samo na sintezajzer koji ima dvije jednostavne linije - harmoniju i prateći ritmički efekt koji asocira na zvuk drombulja. On je u ovoj pjesmi solo vokal, te je vješto umiksao još nekoliko vlastitih vokala tako da stvar djeluje gotovo kao komorna skladba za mali muški zbor s akcentom na klapu koja pjeva u crkvi. U sličnom maniru urađena je "Dober vam večer me ljudi" gdje je Tomo još dodao i minimalističku melodiju gitare, dok sintesajzer ima pozadinsku harmoniju nalik na violončelo. Vrlo blisko nekim radovima Dead Can Dance, a također vrijedi spomenuti i najkraću "Na polici su jabuke". Posebnost glazbenog rada je naslovna acapella "Dođe Božić, oj koledo!" u kojoj sudjeluju polaznici Dunjine radionice (5 ženskih i 2 muška vokala). Dvije posljednje skladbe "Zišla nam je Denica" i "Ta zvezda je izišla" su bonus naslovi koje je Dunja napravila prije nekoliko godina u kolaboraciji sa Stanko Kovačićem koji u ovoj prilici svira violončelo. Obje pjesme su sada objavljene po prvi puta.

Čitav album u potpunosti sadržava osnovne osobine etno world-music scene, veoma je laganog tempa i posve opravdava svoju namjenu.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 23/12/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Dođe Božić, oj koledo!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*