home > najawa > DUNJA KNEBL, ROKO MARGETA & TROJKA ZUZANY HOMLOVOJ/ ZUZANA HOMOLOVA TRIO, 26/05/2024, Močvara, Zagreb

kontakt | search |

DUNJA KNEBL, ROKO MARGETA & TROJKA ZUZANY HOMLOVOJ/ ZUZANA HOMOLOVA TRIO, 26/05/2024, Močvara, Zagreb

25. rođendan Močvare / 15. rođendan Pogona Jedinstvo

Izuzetna večer na programu je u klubu Močvara u nedjelju, 26.5.24.: Zuzana Homolova Trio iz Slovačke i duo Dunja Knebl & Roko Margeta. Koncert će biti u okviru dana proslave 25. rođendana Močvare i 15. rođendana Pogona Jedinstvo, i to u šatoru CirkoБalkana pored kluba u kojem je pomalo mistična atmosfera, pa je stoga vrlo prikladno mjesto za program koji će izvoditi. mochvara.hr/event-detail/662ffdb41b234e141c39f481/?lang=hr
[  ]

Ne samo da će se u magičnoj atmosferi šatora moći čuti prekrasne, prastare bajkovite tradicijske pjesme, nego će one biti obogaćene zvukom velikog broja instrumenata. Naime, osim Dunje i Zuzane koje se prate na gitarama, indijskom harmoniju i kalimbama, bit će još tridesetak najrazličitijih instrumenata iz raznih dijelova svijeta na kojima će svirati vrsni multi-instrumentalisti Samo Smetana, Miloš Železňák, kao i Roko Margeta.

Novi video: Dunja Knebl & Roko Margeta - "Cveti mi fijolica"



Zanimljiva je i priča o suradnji dviju pjevačica koje su svaka u svojoj zemlji poznate po dugogodišnjem radu na interpretiranju i snimanju gotovo zaboravljenih tradicijskih balada mračne tematike iz baštine svojih zemalja, poznatih i pod terminom "murder ballads".

Njihovo poznanstvo datira unatrag četvrt stoljeća. U tom periodu bilo je više zajedničkih nastupa u Hrvatskoj, ali i u Bratislavi.

Što je povezalo Dunju Knebl i Zuzanu Homolovu?

Moglo bi se reći da su Zuzana i Dunja veteranke world musica koje još uvijek stvaraju, muziciraju i objavljuju zapažene etno/world music albume koji se redovito nađu na najuvaženijim međunarodnim world music ljestvicama; dobitnice su i raznih nagrada za svoj rad.
Osim što su sličnih godina (Dunja ima 78, a Zuzana dvije godine manje), zajedničko im je reinterpretiranje starih tradicijskih balada iz svojih zemalja na način koji je istovremeno i suvremen i svevremen, koristeći pri tome instrumente koji nisu samo glazbena pratnja nego i sami pričaju priče, najčešće o tragičnim sudbinama ljudi u ratu ili miru.
Uz to što pjevaju i same sviraju, surađujući s muzičarima koji ponekad sviraju i na nekoliko instrumenata u istoj pjesmi (instrumenti su iz svih krajeva svijeta), postiže se dojam da su na pozornici cijeli orkestri, a ne samo nekoliko muzičara.
[ Zuzana Homlova i Dunja Knebl ]

Zuzana Homlova i Dunja Knebl

Dunja komentira njihov nastup: "Moglo bi se reći da smo nas dvije živi primjer onoga što savjetuju psiholozi i pisci self-help knjiga u kojima daju savjete kako ostati vječito mlad: trebamo ostati fizički i psihički aktivni, baviti se onim što volimo. To što mi zapravo oduvijek radimo i volimo raditi preporučuje se kao art-terapija. Čini se da djeluje. U tome su godine čak prednost jer razumijemo puno toga što nam u mladosti nije bilo razumljivo niti važno. Među ostalim stvarima, razumijemo koliko je bitno čuvati nasljeđe i ne zaboraviti stvaralaštvo naših predaka."

Nakon prvih albuma tradicijskih balada o "tragičnoj sudbini čovjekovoj" (definicija balada kako ih je definirao naš najpoznatiji etnomuzikolog, doktor Vinko Žganec), tematika daljih albuma se kod njih često preklapa: obje su objavile albume starih pjesama ratne tematike, a snimile su i albume vlastitih, autorskih pjesama.

Korisne poveznice:
www.trojkazh.sk/eng
dunjaknebl.com
dunjaknebl.bandcamp.com/
www.youtube.com/user/dunjaknebl
www.facebook.com/dunjakneblica

Dunja i Roko snimili su tradicijsku pjesmu iz Slovačke (album "Songbook Songs"):



Zuzana Homolova (animirani video):



Trojka Zuzany Homolovoj / Zuzana Homolova Trio:
www.youtube.com/channel/UC7bAJqQqKvwJjNKyC8oFfpg

Ivana Tolić
web: Reggae hr: reggaehr.org / LL Promotion: www.llpromotion.hr

ivana // 17/05/2024

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Air@Tvrđava sv.Mihovila ŠI 04/08/2024

Air@Tvrđava sv.Mihovila ŠI 04/08/2024

| 30/06/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: NINA ROMIĆ turneja, 30/06 - 09/09, 2024 Vrbovec, Šibenik, Krk, Ohrid, Zagreb, Bijelo Polje, Podgorica...

NINA ROMIĆ turneja, 30/06 - 09/09, 2024 Vrbovec, Šibenik, Krk, Ohrid, Zagreb, Bijelo Polje, Podgorica...

| 25/06/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: VLATKO STEFANOVSKI @ MSU, Zg, 28/06/2024

VLATKO STEFANOVSKI @ MSU, Zg, 28/06/2024

| 25/06/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 21/06/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: MUDRI BRK festival @ Jelsa, Hvar, 24-28/7/2024

MUDRI BRK festival @ Jelsa, Hvar, 24-28/7/2024

| 21/06/2024 | promo girl |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*