home > mjuzik > Sedmo nebo

kontakt | search |

REBEL STAR: Sedmo nebo (Rebel Star/ Pop Depresija/ Mast Produkcija, 2023)

Prije pojave tzv. koncepta u rocku bendovi i izvođači su mahom snimali pjesme za singlove da bi se vrtjeli na radiju. Pa koja je prošla sita i rešeta kojekakvih cenzura i urednikovih strogih mišljenja, ovjenčala se statusom hita ili poluhita. Ili ostala zabilježena u nekom eteru memorije da je svojevremeno imala komercijalan potencijal. I bile su hrpe 7'' singlova za koje danas skoro pa da ne vjerujemo da su bile izabrane za taj format. Elvis je imao najmanje 50-ak, Bill Haley 30-ak, Johnny Cash i Chuck Berry 20-ak, The Beatles i The Rolling Stones oko 15-ak takvih primjera tiskanih na malim pločama koji nisu prošli u tom eteru prije pojave konceptualnog albuma, naravno riječ je o "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1967.) koji se smatra prvom takvom velikom pločom, mada je to škakljivo spram debija "Freak Out!" Frank Zappe & The Mothers of Invention godinu dana ranije.

Prije toga, primjerice The Beatles su svaku svoju pjesmu koju su napravili odmah snimali jer ih je vezao ugovor, čak im nije niti bila važna kakvoća, bitno je bilo da imaju pjesmu 'jel' imamo song? - imamo. I odmah snimamo'. I otisnulo se tako uz singlove i hrpa kojekakvog polovičnog, nedorađenog, nedorečenog, a bome i mnogo puta bezidejnog materijala na velikim pločama, onih komada koji su nekoć kod audiofila izazivali pomicanje igle gramafona na sljedeću pjesmu, kasnije pojavom digitalnog zvuka na 'next', a danas se takve pjesme često brišu u privatnim mp3 kolekcijama jer su ostale ono što su i bile - uglavnom materijal za popunu prostora. A tek samo rijetkim kolekcionarima dođe kao dokument vremena što li to sve nisu prčkali, čeprkali i pokušavali njihovi veliki idoli u zlatno vrijeme vinila.
[  ]

Pokušajmo zamisliti sve te producente i mašineriju koja je iziskivala taj prokleti hit. Kako ga napraviti, koje riječi i stihove odabrati, kakav aranžman osmisliti, The Beach Boys su svoje najudarnije hitove producirali na maleni mono zvučnik u studiju jer je pjesma morala primamljivo zvučati od prve kada se sluša u automobilu na radiju, ma koga je bilo briga da će jednog dana mnogo toga biti šuplje, porozno, a i bezvezno. Radili su se samo hitovi. I sad, više od pola stoljeća kasnije, dolazimo do ovog sedmog albuma Milana Glavaškog, alfe i omege Rebel Star, benda koji se svakim novim dugosvirajućim izdanjem gotovo stubokom mijenja u postavi. Kad bi on imao takvu mašineriju 60-ih godina oko sebe, ovih 55 minuta bi komotno po dizajnu i namjeni moglo biti skoro pa kompletno tiskano na 7 singlova s poleđinama A/B strana od kojih ne znaš koja je bolja. Taman bi kod svakog singla moglo pisati 'dvostruka A strana'. Pa nek' urednik na radiju sam izabere što će se u dotiranom trenutku emitirati.
[ Rebel Star ]

Rebel Star   © Marina Uzelac

Shvatili ste, ovdje ništa nije prepušteno slučaju 'popune prostora'. 14 visoko kvalitetnih, cjelovitih i dorečenih pjesama funkcioniraju kao svojevrsni 'the best of', kolekcija friških, budućih hitova i evergreena nevjerojatno fleksibilne, nadarene i kreativne autorske snage, elem, to je onaj od rijetkih albuma u rock povijesti koji ne iziskuje od slušatelja pomicanje gramafonske igle ili digitalnog tastera na 'next'. Ovdje su sve sami hitovi. I k tome, album ima zaokruženu konceptualnu priču, ovaj puta svijetliju i optimističniju od sjajnog prethodnika "Početak i kraj" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30927 (2021) koji je imao stanoviti obzor na 3 decenije predpamdemijskog vremena, one sretne i nesretne Juge, teških vremena Miloševićevog režima i ponekih daškova lepršavosti.



Naime, ovdje je senzibilnost došla do vrhunca kataliziranog iskustva kroz zrela poetska razmatranja ljubavi i dostojanstva u mnogim aspektima od društvenih komentara, posvetama ovome pomahnitalom svijetu, sitnih kritika, sve do naravno obaveznih emocija s realnim pogledima uz poneki pikantan metafizički ubod, osobito u bluesu "Ogledala" ili onih rijeđih, gubitničkih trenutaka kada se život stropoštava u percepcijski ambis, ipak ne toliko dubok i mračan da mu se ne bi vidjelo dno, ali dostatno turoban za prvi, rasplesani country/ americana singl "Mesec" i fini drajverski indie-rock psihodelik "Sve od sebe" prošaran gitarskim staccatima Daniel Rodika i harmonija syntha Zvonke Obajdin koja je uz klavijature doprinjela vokalnim senzualnostima u mnogim pratećim sekvencama kroz tijek albuma.

Kompletna materija je čvrsta, kompaktna i mahom plesna isprepličući baladične faktore s rockerskim nabojima od pjesme do pjesme; country/ americanom oivičene "Ponoć", "Neko mesto s puno sunca" i "Entropija" u kojoj Milan drži kontinuiranu vokalnu disonantu 6-7 sekundi podsjetivši na manir velikog hita "Lovely day" Bill Withersa iz 1977. koji je tu kontinuiranu disonantu u jednom dahu otpjevao punih 18 sekundi po čemu je jedan od rekordera u povijesti pop glazbe. Mračniji i laganiji, proročki komad "Prolećno smeće" ima i stanovitu ispovjednu težinu iskrenosti, a tek pred sam kraj albuma dolazi tipična klavirska laganica "Smog" uz temu "Metar pepela", jedinoj s vodećim Zvonkim vokalom dovodeći u sjećanje duh nikad prežaljenog Svemira.



Ne treba smetnuti pozornost niti s potencijalnog rock klišeja "Zemlja od suza", te netipičnog za Rebel Star izleta u americana krautrock trance "San na jezeru" s topotom bas pedale bubnjara Ernesta Džananovića, onomad ove dvije pjesme bi taman mogle stajati kao jedan od singlova s dvostrukom stranom. A da, prava ljepotica od finiša "Istina" kao svojevrstan stilski raritet ima blage progressive konotacije od 6 i pol minuta ambijentalne atmosfere sa svemirski prozračnim filovima klavijatura, psihodeličnim gitarama, umjerenim ritmom i dugotrajnim synth/noise fade-outom koji pak, s uvodnom, kratkom ambijentalnom temom "Uvod u sedmo nebo" idealno zaokružuju čitavu fabulu, a naravno i taj imaginaran spoj za singl format.
[ Rebel Star ]

Rebel Star   © 2023

U ta sretnija, daleko drugačija i mnogo skromnija vremena kada se standard van hollywoodskog glamoura nije mjerio s markom automobila i općenitim materijalnim prestižem, već s porcijom toplog svakodnevnog obroka i krovom nad glavom koji ne prokišnjava, ovo bi bila prvorazredna kolekcija idealno ugođenih singlova koje bi izdavač lansirao na tržište u periodima od svaka 2-3 mjeseca čekajući na osvajanje vrhova top lista i radio etera. No, ovo nikako nije melankolična ili nostalgično dizajnirana ploča (vjerojatno i na vinilu!) referirajući se na kurentno vrijeme 21. stoljeća s ozbiljnim temama u bogato nadahnutim poetsko-muzičkim dezenima koji tek u svojim osnovnim korijenima upijaju retrospekcije davno prohujalih razdoblja rock ostavštine katalizirane kroz rakurs modernog održavajući poznatu i priznatu izvrsnost Milana i ekipe.

Naslovi: 1.Uvod u sedmo nebo, 2.Mesec, 3.Ogledala, 4.Ponoć, 5.Prolećno smeće, 6.Sve od sebe, 7.Neko mesto s puno sunca, 8.Metar pepela, 9.Entropija, 10.Zemlja od suza, 11.San na jezeru, 12.Prolećna jutra, 13.Smog, 14.Istina

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 05/09/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*