home > mjuzik > Before The Wind, EP

kontakt | search |

THE HILLS MOVER: Before The Wind, EP (d.i.y., 2020)

Objavljen 6.I 2020., točno na 40. rođendan Grégoire Fraya, belgijskog glazbenika, gitariste i frontmena Thot, ovaj EP ga po prvi puta kao solistu prikazuje u kompletnom elektronskom izdanju. Dosadašnja 3 EP-ija su bila akustična i s njihovim repertoarom je proputovao gotovo čitavu Europu naširoko, čak dolazeći dvaput i na Balkan, te države istočno od njega, a sve samo s akustičnom gitarom, crnom hudicom i ruksakom na leđima služeći se lokalnim prijevozom autobusima i vlakovima.
[  ]

Potpuno boemski i umjetnički, a može mu i biti jer kao rođeni Francuz što živi u Belgiji dobiva financijsku potporu od ministarstva kulture s obzirom da je zvanično prijavljeni i evidentirani slobodni umjetnik. Začudili bi ste se koliku mjesečnu naknadu dobiva; ovdje u našoj Hrvatskoj trebate 2-3-4 mjeseca raditi da biste zaradili tu svotu. To spominjem jer ga dobro poznajem i pričali smo o tome prilikom njegovih posjeta Zagrebu: teško mu je kada dolazi u ovakve socijalno nesređene i nesretne zemlje poput Češke (u kojoj je veoma popularan i on i bend Thot), Madžarske, Hrvatske, BiH, Rumunjske, Bugarske... gdje ljudi jedva jedvice krpaju kraj s krajem svjestan da bi sa svojim primanjima u njima živio poput cara.



Vječito je okrenut tematskim kreacijama ekologije, pejzaža i prividno neiskvrnute prirode s ponekim socio-političkim akvizicijama u svojstvu da stoji na strani potlačenih i iskorištavanih, nije mu bitna komercijalna preokupacija niti 'gro' efekt mase, a zadnji video za pjesmu "Silver sleep" je snimio upravo u Hrvatskoj pored Garešnice, čuvenog spomenika NOB-a Podgarić za kojeg niti mnogi stariji Hrvati ne znaju ili su ga skroz zaboravili. On ga je, kazao mi, otkrio sasvim slučajno pretražujući internet vraćajući se s turneje po Balkanu 2019. s bendom Thot i činilo mu se sasvim prikladnim samotnjačkim mjestom za snimiti spot navođen drone kamerom. Ta pjesma i spot su objavljeni taman prije njegovog drugog solo koncerta u zagrebačkoj Medici/ Attacku (26.VI 2019.), te je tom prilikom rekao da radi na novim pjesmama koje su, evo i obznanjene na ovome 19-minutnom nosaču zvuka objavljenom u svega 40 komada (naravno, download je, ako nemate love, besplatan).
[  ]

Kao što je sjajna i emotivna "Silver sleep" uvijena u elektronski dekor, tako su i preostale 3 kompozicije istog štimunga: vrlo laganog i senzibilnog nalikujući minijaturnim electro-simfonijama. Uvodna "The march of seeds" izranja fade-in supstraktima u mračan ambijent poput Swansa i neo-folk, bolje rečeno post-folk kreacijama koje nemaju nikakve veze s Bon Iver, Fleet Foxes i sličnim šarlatanima. Stepenasto izgrađeni gelenderi minimalističkih tonova i oštar vokal (zavijen i u šapate) senzibilizirano se pretvara u osebujan pop oko treće i pol minute, elem, rabe se dvojako složeni aranžmani koji fino iskaču u komornoj "Return" ambijentalno uređenim dark-wave finesama što podsjete na onu atmosferu hita "Ghosts" meni nikad neprežaljene grupe Japan. Ima i Sylvianov štimung solo radova. Naslovna "Before the wind" je prožeta laganim staccatima syntha insinuirajući njegovu akustičnu gitaru, a u podlozi se pojavljuju harmonije i sitni odjeci sintetičkih udaraljki u valceru opet asocirajući na neke sekvence OMD, starih Kraftwerk i debi albuma Thomas Dolbya "The Golden Age Of Wireless".
[ Grégoire Fray & Horvi, 4.IV 2017., Botaničar, Zagreb ]

Grégoire Fray & Horvi, 4.IV 2017., Botaničar, Zagreb   © konobarica u Botaničaru

Uz skladno, kompaktno i metodički uređenu glazbu najajči aduti ovog izdanja su njegov veličanstven vokal i romantično-opsceni tekstovi natopljeni frustracijama industrijalizacije, betonom, čelikom i staklom od kojih bježi tragajući za prirodnim sanjarenjima u kojima nema urbanih strahova, klaustrofobije i pretrpanosti, već otvorenih priča o ljudima, doživljajima i krajolicima koje je vidio tumarajući posve usamljen po Europi. Za pretpostaviti je da na novu turneju ipak neće ići sa sintesajzerom, mada mu to uopće ne bi bila loša solucija. Za koje 2-3 kile je teži od akustare gitare, a i nezgrapniji je, ali tko zna. Ah, da ne skrenem s teme, ovakvo izdanje The Hills Mover osobno mi se doima finije i ležernije spram prethodna 3 EP-ija: prozračne boje syntha i elektronski kolorit su svakako osvježenje koje prija, a očekivati plesni tempo u ovakvim dark-ambient/ post-folk pjesmama je posve bespotrebno. Grégoire je samotnjak i voli to biti kad je The Hills Mover, no kad je s bendom Thot, tad je stvar sasvim drugačija. Sa zakašnjenjem, sretan ti 40. rođendan majstore!

Naslovi: 1.The march of the seeds, 2.Sliver sleep, 3.Return, 4.Before the wind

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 12/02/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*