home > mjuzik > Prazni muabeti, EP

kontakt | search |

DIMITRA: Prazni muabeti, EP (Sharla Records, 2019)

Koliko sam bio ugodno iznenađen s debi EP-ijem "Život vo živo", nekako sam ostao ravnodušan prema albumu "Come to the Danger Club LP" objavljenom ujesen 2018. godine jer je bio ispjevan na engleskom koji ovoj osebujnoj makedonskoj kantautorici iz Bitole ne pristaje saliveno ko' materinji makedonski mada se i s engleskim snalazi sjajno, posebice u vokalima, intonacijama i melodičnim figurama. Sva sreća da je to bio samo, shvatiti ću ga kao egocentričan eksperiment na kojeg se ovom prilikom nije vratila jer je velika većina kurentnog auditorija i nije osobito šmekala u toj tranziciji očekujući nastavak zadrto-lascivnih mozganja na emotivnoj bazi s naškim, slavenskim jezikom kojeg, pa valjda svatko od Triglava do Crnog Mora treba znati разбирати (bugarski 'razbirati'), разбере (makedonski 'razbere') , kontati (bosanski), shvatiti, разумети ('razumeti' isto je i na slovenskom samo na latinici), te razumijeti (na hrvatskom i crnogorskom).
[  ]

Utoliko sam otprilike ostao površno apatičan kad sam po prvi puta preslušavao ovaj novi, drugi EP (a inače njeno treće izdanje) nadajući se zajedljivim provokacijama koje sjedaju poput masnih viceva proisteklih s prvog EP-ija, ali sam se prevario jer ovo nije materijal za površno ili neobavezno emitiranje uz nekakvo laprdanje gdje nije bitno što predstavlja tek samo laid-back kulisu, a što centralnu temu interesa. Jer, ovaj puta se Dimitra Cilovska uputila u konzekventnu strukturu, doduše ne u glazbenom aspektu koji je poprilično jednostavan s minimalističkim konstrukcijama klavijatura, syntha i programa na razmeđi trip-hopa i IDM/EDM-a u umjerenim/ sporim tempovima i blagom psihodeličnom dekoru, već u, ha, razglabanje o svemu, svačemu i ničemu.

Prije svega, tu je jedna specifična, teško prevodljiva riječ s makedonskog - 'muabeti', a uglavnom se odnosi na tumačenje značenja razgovora, pričanja i, već spomenuh, po naški hrvatski - laprdanja. Ili onoga konteksta 'divaniti'. Naime, ovo je kratka kolekcija od 4 pjevane pjesme i završnog acid instrumentala "Podvodna", a odnosi se na trivijalna ljudska ponašanja, prenemaganja, zavitlavanja s lažima, ljubavno-emotivnim melodramatizacijama, ispraznim temama, elem, onog kako se kaže trabunjanjem i mlaćenjem prazne slame s vezom ili bezveze, samo tek toliko da ti prođe vrijeme. U tom pogledu izaziva otprilike onaj štimung čuvene američke humoristične TV serije "Seinfield" u kojoj nikada nije bilo neke određene teme; Jerry je ionako loš glumac, ali je zato sjajan scenarist koji je od ničega, praktički bezveznog raspoloženja umio napraviti i ostvariti zavidnu količinu smijeha izazvanog likovima, njihovim gegovima, imageom i ponašanjem, a sve praktički snimljeno u 2-3 sobe.



Dimitra suprotno od toga ne cilja na smijeh, ali cilja na izrugivanje, sarkazam i pritajenu humoresku s inteligentnim učinkom. Njoj je naime, kao što govori (polu)naslovna uvodna kompozicija "Skurčeno mi e od prazni muabeti" pun kurac ispraznog laprdanja kojekakvih bezveznjaka, hvalisavaca, pederskih karaktera i pizdinskih šugavaca što li ga melju i sraćkaju da su upućeni u sve i sva, a u principu nemaju pojma o ničemu, pogotovo o životu kojeg poboljšavaju pušenjem travice, snifanjem koke i gutanjem tableta. Pa makar to bile i daleko fleksibilnije teme koje se vrte oko kataliziranja intimnih preokupacija poput pjesama "Senki" s gošćom Kristinom Stavrevskom na pratećem vokalu i "Nokite na magičniot kilim" ('noći na čarobnom ćilimu', elem parodija na "Nights in white saten", ha-ha-ha). Taj prvi put kad sam preslušavao ovih 17 minuta ostavio sam samome sebi nekakav kiseli dojam da to nije 'to'. Da nije ono što sam očekivao jer, hm, nisam se dovoljno koncentrirao na osnovnu fikciju - fabulu i samu srž čitavog značenja. Tek kad sam išao analizirati pjesmu po pjesmu, takoreći stih po stih, uvidio sam ogroman lirski kontekst inteligentne provokativne Makedonke koja ima muda istresti štošta toga što je smeta, živcira i frustrira, a nije s egzistencijalno-političkom ažurnošću upereno na trenutnu socijalnu stvarnost što traje već skoro 3 decenije. Njena okolina očito nije pogodna sredina za stabino sređen psihički život, ali joj zato daje inspiraciju da napiše pjesme koje nemaju nikakav striktno određen koncept kao što kaže vitalna, najdulja pjesma "Nema značenje (vo živo)" o jasnom otuđenju svakog pojedinca, čak i onog kojeg voliš i do kojeg ti je stalo, čak i od pjesme za koju sama proteže završne stihove 'begaj pošto nema značenje/ ova pesma nema značenje'. Ionako daje do znanja u temi "Nokite na magičniot kilim" potkrijepljenoj zrikavcima da je biti zaljubljen u suštini nalaziti se u zabludi. Ha. Pa sad... E, pa jebi ga.

Čudna je Dimitra elektronska trip-hop/acid ispiračica mozga (obratite pažnju kakve knjige čita i ima pred sobom u priloženom video-spotu). Voli filozofirati o ljudskim ponašanjima i autosugestijama, a ovdje je dala finu lekciju šarlatanima i svim sličnim karakterima koji se pretenciozno napuhavaju tražeći samozadovoljstvo skrivajući vlastite komplekse lječenjem kroz 'muabeti' terapiju najbližeg sugovornika, bolje rečeno slušača koji će klimati glavom jerbo ionako sve to ide kroz jedno uho unutra, a kroz drugo van i ništa ne ostaje u tintari pošto ničega nema iole važnog da se zapamti. Pa, naposljetku, po tome su Balkanci i poznati. Lukavo, poetski i sofisticirano je naslikala profil sirotinje u glavi. Oba palca gore!!! Samo da je glazba malčice dotjeranija efektima i nekim inspirativnijim sviračkim zahvatima. Ovako samo služi tek kao podloga za vrsno dorečene stihove o ljudskom arogantnom svaštarenju u kome nema nimalo mašte, dramatike, uzbudljivosti... Vrlo, vrlo zanimljiv poučak.

Naslovi: 1.Skurčeno mi e od prazni muabeti, 2.Senki, 3.Nokite na magičniot kilim, 4.Nema značenje (vo živo), 5.Podvodna

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 26/02/2019

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*