home > mjuzik > Politički EP

kontakt | search |

RAZNI: Politički EP (Aquarius Records, 2011)

Pravo u točno, predizborno vrijeme kada se po tko zna koji puta može vidjeti cijela tragikomična drama u koju se pretvorila demokracija, Aquarius Records je izbacio kompilacijski EP od šest pjesama. Na kompilaciji je učestvovalo šest različitih izvođača i bendova, koji svaki na svoj način se dotiče sadašnje situacije. Budući da u Hrvatskoj nikada nije niti postojala istinska demokracija, već je se u njoj prešlo odmah na parodijsku inačicu iste, i koja služi samo kao paravan za istinski sistem koji ovdje vlada; a to je balkanska verzija kleptomanskog turbokapitalizma ukorijenjenog u ratno profiterstvo i kriminal, više je nego logično da se upravo kod nas mogu još najbolje uvidjeti sve posljedice toga nehumanog sistema.

Upravo u vrijeme kada naši političari kreću u izbornu utrku krađe naših malih i bezvrijednih glasačkih listića, Paradoxovom skladbom "Lopovi kriminalci i lupeži" možemo čuti kroz odabrane isječke govora raznih političara, tko to sve ustvari hoće naše biračke glasove. A izbor nije ni malo sjajan; od kriminaliziranih tajkuna, preko beskrupuloznih populista, pa sve do neukih i nestručnih pseudo-političara. A neki od njih čak ujedinjuju sve ove prethodno navedene karakteristike u jednom. I svi oni, bez obzira na kojim stranama stajali, imaju jednu zajedničku crtu; da ih uopće 'nije briga za nas' - to je više nego očito kroz njihova dosadašnja dijela. A to upravo govori i Dooplee sa skladbom "Zaboli ih"; nije ih briga što se kriminalci samodopadno vozikaju ulicama, što sve više ljudi kopaju za hranom po smeću, što mnogi roditelji više ne mogu priuštiti svojoj djeci one najobičnije stvari, što oni koji imaju sreću još uvijek imati neko radno mjesto ne mogu više živjeti od svoje mizerne plaće. Istovremeno dok je njena socijalna skrb postala sinonim za gladovanje, naša država se može podičiti s najnovijom inovacijom u "demokraciji" - a to je da kod nas i mrtvi imaju pravo glasati, pravo koje obilato i koriste na svakim novim izborima. Osim što je ta činjenica vrlo zanimljiva kao paranormalna pojava, ona ujedno i najbolje pokazuje na što su sve spremni naši domicilni politikanti samo da bi došli ili ostali na vlasti. Pri tome uskraćujući nama sve više naših prava pod izgovorom nužnosti izmjene zakona radi ulaska u EU. U istom britkom stilu nastavlja i general Woo u svojoj skladbi "Ne mora biti tako". I u vrijeme kada se milijuni prijeko potrebnih kuna troše na predizbornu kampanju i plakate, na kojima političari iskazuju sve one osobine koje zapravo nemaju, General Woo direktno i bez prezanja govori o nedovršenim sudskim parnicama i nikad razriješenim ubojstvima. Isto kao i o bezbrojnim neispunjenim obećanjima, te upozorava da nam se sprema još i gore sranje. Refren 'a ne mora bit' tako' krije u sebi jedan suptilni i dublji značaj, koji se može shvatiti i kao poziv da se prekine s tom "praksom", te na beskompromisno rušenje i kažnjavanje istinskih krivaca. Ali da do toga neće doći govori Jurkas u svojoj skladbi "Ugovor". U kojoj reflektira svu hazardnu letargiju u kojoj je uhvaćeno naše društvo. Ravnodušnost koja nas sve drži pritisnutim u našim skučenim kutovima, dopušta nam samo da egoistično mislimo na naše vlastito dobro i naš lažni napredak. To stanje hibernacije opisuje i Golem sa skladbom "Ledeno doba". Stanje u kojem dopuštamo da nas lažu, pljačkaju, zadužuju i kao stoku nas svake četiri godine pretjeravaju do glasačkih mjesta. A oni koji su spoznali tu jeftinu farsu, Smile Provokator opisuje kao ljude koji se među nama ostalima osjećaju kao da su 'pali s Marsa'.

Pri tome, sve je tako jednostavno za razumjeti; inflacija nema nikakve veze sa samom vrijednosti robe - ona je samo umjetno povezana s njom od strane izrabljivačkog ekonomskog sistema. Da su preko osamdeset posto svih zakona koji nas drže u okovima napravljeni isključivo radi "gospodarstva"; imaginarne regulacije drugih imaginarnih regulacija. I zapravo nemaju uopće nikakve veze sa stvarnim životom i ljudskim potrebama. I da ni jedna politička stranka ne može donijeti potrebne promjene, jer su sve one izrasline jednog te istog sistema. I možda će ovaj EP jednom ili drugom slušatelju pomoći da napokon sagleda očitu istinu.

ocjena albuma [1-10]: 7

z. marković // 04/12/2011


PS: Cijeli EP se može poslušati na youtubeu ovdje
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*