home > mjuzik > Generacija 2011

kontakt | search |

RAZNI: Generacija 2011 (Aquarius Records, 2011)

U mojim očima kod nas postoji itekako jedna velika razlika. Razlika između takozvane estrade i istinske glazbene scene. Svi oni izvođači i bendovi na koje se automatski pomisli pri riječi "estrada", e oni upravo njoj i pripadaju. Ne može se tu nešto puno pogriješiti. U kompilaciji "RAZNI - Generacija 2011" su međutim sačuvani momenti dijelova one istinske glazbene scene. U kojoj je zastupljeno 14 solo izvođača i bendova. Neki od njih su manje, a neki više poznati onom manjem dijelu građanstva kojemu je stalo do autentične i kvalitetne glazbe, domaćeg podrijetla. Taj svake pohvale vrijedan i hrabar poduhvat je napravio Aquarius Records. Kompilacija je od studenog dostupna kao fizički CD u Aquarius Music Shopovima. A dolazi kao poklon CD uz svaku kupovinu nekog CD-artikla iz njihove ponude. Znači, a to je za mene vrlo bitno napomenuti, ovdje se ne radi o nekom pukom pokušaju podilaženja u komercijalne svrhe. Već je to dokaz da je u prvoj liniji namjera promovirati našu mladu i vrlo obećavajuću glazbenu scenu. I predstavlja jedan korak unaprijed ka etabliranju iste na njeno već odavno zasluženo mjesto. Čemu je, usput rečeno, također posvećen i cijeli moj rad i trud. Stoga me posebno raduje ovaj projekt.

Sadržaj kompilacije se ne orijentira na neki posebni glazbeni pravac ili tematiku. U njoj se mogu naći kako dvije vrlo kvalitetne, društveno-kritične hip hop pjesme od Generala Woo i i Dooplee-a, dok se na drugoj strani skale nalaze energični rock komadi poput pjesama od zagrebačkog Luft-a, Kinokluba, Grette ili Apsoluda (ovdje u suradnji s Ivanom Dečakom iz Vatre). Također se zalazi i u onaj glazbeno-eksperimentalni dio scene s instrumentalom kompozicijom Peach Pit-a. Ili se pokazuje spremnost i na spajanje različitih glazbenih pravaca kao što su hip hop, dub, punk, reggae i rock u pjesmi mlade supergrupe Golem. Koja se sastoji iz člana splitske grupe Stillness, Yurija i zagrebačkog producentskog dvojca, Tomec & Marc. Ili kao što je to vrlo dinamična pjesma rock benda God.Name, u kolaboraciji s reperom Silk Flow. S pjesmama Sare Renar i Mile se daje uvid i u feminmnu ali žestoku rock stranu scene. Kojima se pokazuje da na naša vrata kucaju i mnoge mlade, autentične snage kvalitetnih glazbenica. Koje nemaju nikakve veze s onim instant pjevačicama, iza kojih stoje odredi pohlepnih glazbenih skladatelja, tobožnjih tekstopisaca i ostalih stilista. I čije se kvalitete ne mjeru kratkoćom njihovih haljina, već po njihovom istinskom glazbenom umijeću i radu. U kompilaciji se isto tako jasno daje do znanja da pored mnogih bendova, ima i puno samostalno djelujućih glazbenika poput, pored već spomenute Mile i Sare Renar, te Luke Belanija. Koji je ovdje zastupljen s jednom rock stvari u svojem prepoznatljivom melodičnom i energičnom stilu.

Ono sto posebno raduje je činjenica da mnogi od ovih mladih glazbenika skladaju svoje tekstove na hrvatskom. Tako su skoro sve pjesme na ovoj kompilaciji upravo na našem jeziku. Što je odličan pokazatelj da oni stoje čvrsto na tlu naše svakodnevnice i u svojim radovima reflektiraju stvarnost koja nas sve okružuje. I u čijim pjesmama možemo zateći one teme koje se zapravo tiču svih nas. Bilo to beskompromisno i iskreno oslikavanje naše nažalost, vrlo sive realnosti. Kako to čine General Woo, Dooplee, Golem ili God.Name. Ili pak iskazivanje subjektivnih emocija, na jedan nama svima pristupačan način. Onako kako to upravo čine Sara Renar ili Mila. Pored toga ovdje se nalaze i vesele ali i originalne i jake rock pjesme. Kao na primjer od Luft-a i Kinokluba. Ali koje ipak sadrže i jedan kritički osvrt na sadašnje stanje. Kao što to čini, na primjer, pjesma od Walter Et Le Mandrills.

Kompilacija "RAZNI - Generacija 2011" je svojim izborom glazbenika i glazbenih pravaca uspjela napraviti jedan krupni (tu je naravno, još puno toga drugog) pregled naše istinske glazbene scene. I ukazati na neke od vrlo kvalitetnih glazbenika. Koji svojim radovima zaslužuju puno više pozornosti. Ali i naše opće potpore. Ako želimo jednog dana imati jednu zdravu i kvalitetnu glazbenu scenu.
[ RAZNI - Generacija 2011 ]

RAZNI - Generacija 2011

popis pjesama:

Luft / Idemo u škole
Kinoklub / Skini se sa škvadrofona
Luka Belani / Drifter
Sara Renar / Trebam te
Mila / Kose
Walter Et Les Mandrills / Treći Maj
Gretta / Gubim sjaj
Mandrili / Torpedo
General Woo / Znam
Dooplee / Zaboli ih
Apsolud feat. Ivan Dečak (Vatra) / Kamen
God.Name feat Silk Flow / Dno
Golem / Poštovana gospodo

ocjena albuma [1-10]: 9

z. marković // 15/11/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*