home > mjuzik > Wolf Chasing Wolf

kontakt | search |

SILVER: Wolf Chasing Wolf (Rodeostar Records, 2008)

Žestoki punk rockeri iz Osla objavili su svoj peti album koji ima sve odlike punokrvnog garažnog rada kao da je stigao s američke etikete Crypt Records. Band postoji još od konca '90-tih, a momentalno funkcionira kao sekstet u postavi Tommy Akerholdt, Oyvind Kaasa, Even Opheim (svi gitare i vokali), Peter Larsson (bas, vokal), Jonas Thire (bubnjevi) i Ivar Nikolaisen (vokal). U svojoj biografiji navode cijelo brdo izvođača koje su slušali i koji su profilirali njihov upečatljiv punk-rock, a između ostalih navode The Rolling Stones, Dead Boys, Christian Death, 16 Horsepower, The Damned, Sex Pistols, Hanoi Rocks, Bad Brains, Rancid, AC/DC, The Ramones, Rocket From The Crypt, Nirvana, Turbonegro, The Stooges, Minor Threat, Current 93, Black Flag, Afghan Whigs, Primal Scream... Također navode i netipične rock predstavnike poput country kantautora Hank Williamsa i književnike Jack Londona, Fjodor Dostojevskog i Charles Bukowskog.
[ Silver ]

Silver

Glavna odlika albuma i glazbe Silver su snažni gitaristički riffovi isprepleteni sa tri prljave distorzirane gitare, promjenjivi ritmovi koji variraju od žestokog punka do hard/heavy rocka djelomično obojenog i s rock-blues sintagmama, te uz glavni vokal Ivar Nikolaisena koriste još čitavo brdo pratećih glasova. Na albumu uz svoju standardnu postavu imaju čak 13 gostujućih glazbenika od kojih je petoro pratećih vokala i još troje gitarista, a sam album su snimali tokom zimskog perioda 2007/2008, te su ga dosta dugo vremena miksali u Švedskom studiju Tonteknik ispoliravši zvuk gotovo do savršenstva.

Prije svega treba spomenuti njihov snažan lirski doprinos albumu koji pršti od inteligentnih i misaonih, često i sofisticiranih tekstova. Oni govore o surovoj, mračnoj i često letargičnoj prizmi života, lijenim probisvjetima koji se čak niti ne usude pogledati samom sebi u oči, bezpotrebno prohujalim životima ispunjenih praznim sadržajima s povremenim poredbama koje su nihilističke opservacije poput psihičkih anomalija i raznih ljudskih manipulacija naoko bezazlenih sitnica. Ukratko, to je 11 knjiški dotjeranih priča u kojima se metaforički prikazuje ljudsko pomirenje sa sudbinom kada osoba nema volje da nešto mijenja u vlastitom životu. Težište albuma utkano je u pjesmi "The resignation song" gdje se navodi da Kain još uvijek ubija Abela, odnosno da vuk progoni vuka. Skladba je u glazbenom pogledu nabijena brojnim efektnim potezima s obiljem gitarskih riffova i psihodeličnim garažnim zvukovima kao da su spojeni snažni utjecaji The Stooges, Black Flag, Primal Scream i rani The Jesus And Mary Chain. Inače čitav album obiluje uzbudljivim aranžmanima, a kao uvod u "The judge" pojavljuje se kratki skit "Norge kneler" u kome gost Eivind Schau svira minijaturnu komornu melodiju na violini, a Erik Landsem harmoniku. Pjesme su raznolike, svaka je drugačija, obogaćene su neočekivanim glazbenim prevratima i inovantnim zvučnim riješenjima (u dva broja pojavljuje se piano i organ), a osobito vrijedi istaknuti snažne uvodne "Pick up your life" protkanu gitarskim gotovo techno punk efektima i "Die 59", zatim plesni punk-rock obavijen gustom psihodeličnom indie-rock atmosferom "The white logic", vrlo poletnu "Any road" sa zamamnom pjevnom melodijom, te posljednju "No place left to go" koja vokalno i melodično priziva duh nekih od standardnih evergreena post-hardcorea poput Fugazijevog "Blueprint". Kao dodatak, odnosno bonus skladba nalazi se neimenovani nastavak iste koja je pravi spektar bogatog i psihodeličnog punk-rock Silver zvuka sa spoken-word recitacijama Enrice Tuoro koja isčitava stihove na španjolskom jeziku. Vokal Ivara je u rangu mlađahnog i bijesnog Henry Rollinsa, album je u svim pogledima sjajno produciran, a pravo iznenađenje pruža skladba "Where vultures gather" koja je plesni rock u rangu najboljih psycho-rockerskih izdanja žestokih Primal Scream. Šteta što ovo nisam čuo prije, uvrstio bih je među best-of inozemne skladbe 2008. godine.

Vrlo dobar album ovih Norvežana koji su definitivno punk-rock izvukli iz stereotipa uobličivši ga u vanžanrovski stil koji jednako duguje punku kao i psihodeličnom garažnom rock i suvremenom indie zvuku.

Naslovi: 1.Pick up your life, 2.Die 59, 3.Where vultures gather, 4.The resignation song, 5.Drenched in comfort, 6.Norge kneeler, 7.The judge, 8.White logic, 9.Any road, 10.Sympathy, 11.No place left to go

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 13/01/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*