home > mjuzik > Hymns from the Apocrypha

kontakt | search |

SUFFOCATION: Hymns from the Apocrypha (Nuclear Blast, 2023)

Da vidimo: ovo je prvi album čuvenih tvoraca brutal technical deatha s novim frontmenom, ćelavim i bradatim Rick Myersom (ex-Disgorge iz San Diega) nakon drugog odlaska Frank Mullena. Raspravljalo se navelike u kuloarima o tome, kao i o relativno friškijim zamjenama bubnjara i ritam gitariste na prošlom albumu "...Of the Dark Light" (2017).
[  ]

Mnogi ključni bendovi poput Dying Foetus, Cryptopsy ili Devourment, pa čak i eksperimentalni Vastum su se nerijetko obraćali na njihove albume kao generalni utjecaj zbog inovantnih slam riffova i razbijenih tempova, no za razliku od primjerice Cannibal Corps koji su oslobodili kaos i neuroze, Suffocation (s Long Islanda u New Yorku) su neprekidno gradili staloženost u postavljanju novih obzora. Pa sad, premda se novi frontmen već i ranije dokazao na turnejama, nekako je dojam da nema toliku DNK ranijeg guturalnog grla koje se u nekoliko navrata epskim zajebancijama neugodno šalio da će ubiti vlastitu ženu, ali zato ima veliko učešće u novim stihovima koji su nakrcani nadnaravnim bićima što koriste stare spise kako bi prevarili ljude da vjeruju u njih kao božanstva koja će zajedno s njima dijeliti vječiti život sukladno nemilosrdnim entitetima čiji je glavni cilj okupirati čovječanstvo nanoseći mu fizičku i psihičku bol kao vlastitu zabavu.
[ Suffocation ]

Suffocation   © 2023

Stil se ovdje dobrim dijelom vraća u 90-te s modernim remontom samoobnovljive energije, uostalom i jedna od tema "Perpetual deception" govori baš o tome na zloban i tjeskoban način aludirajući na stari komad "Jesus wept" sa čuvenog debija "Effigy of the Forgotten" iz 1991. Sve je ovdje međusobno povezano u suvremen zvuk zajedno s uvodnom, naslovnom "Hymns from the apocrypha" konstantnim promjenama tempova, zamršenim riffovima i slojevitim proširenjima prošlosti te postavkama za buduće radove dajući fluidno tečan karakter tehnike i brutalnosti. Jedna od interesantnijih sfera koje često koriste, tzv. slam s namjernim kvarovima upriličena je u najzanimljivijim pjesmama "Immortal execration" s teškim groovom i "Embrace the suffering" na nekoliko trenutaka koncentrirajući se u hermetičkom obliku blastbeatova bubnjara Erica Morottija koji kombinira oldschool galope u supstancama s melodijama prog riffova jedinog preostalog originalnog člana Terrance Hobbsa (eh, baš i nije iz najranije postave), tipično u pretposljednjoj "Delusions of mortality" gdje ujedno i masan zvuk bez kompresije dolazi do punog izražaja.



Izbor za glavni singl pao je na teško pretučen "Seraphim enslavement" nepogrešivo perverznim i začaranim riffovima mutirajući smrtonosnim i krvavim lavinama dajući čitavom albumu daleko mračniji i teži ambijent nego li je to bio slučaj s prethodnim. U spontanoj snazi divljaštva koje malo tko može nadmašiti, ovi gušitelji se ne vraćaju na stare reciklaže uspjevši da ležerno koncipiraju istu ekstremnu poantu bilo da se radi o ledenom i eksplozivnom neskladu pjesme "Dim veil of obscurity" ili tim slam riffovima u groteskama što svako malo iskaču iz većine materijala s puno zdravo-bolesnih krajnosti kutkova mašte nemilosrdnih praskova čistog mračnog bezdana i atonalnih zahvata. A oni pravi fanovi će primijetiti da su korišćene neke pjesme ili djelovi s njihovog drugog albuma "Breeding the Spawn" (1993), tonski i produkcijski siromašnijeg im izdanja koje su već u nekoliko navrata redizajnirali na 4-5 idućih radova, tako da se ovdje mogu uočiti bliskosti s "Ornaments of decrepancy" i "Ignorant deprivation" koja je pod tim nazivom ponovno snimljena i uvršena na sam kraj. Kao i uvijek, ovo je još jedan demonstrativno jak i nadmoćan death album kojem samo treba i komercijalna potvrda u rangu šestog i sedmog koji su se prije desetak-četrnaestak godina pronašli i na listama naprodavanijih u USA. Samo šteta, najavljena europska promotivna turneja ovaj puta mimoilazi naše krajeve. Najbliže su u Budimpešti i Beču početkom veljače 2024.

Naslovi: 1.Hymns from the apocrypha, 2.Perpetual deception, 3.Dim veil of obscurity, 4.Immortal execration, 5.Seraphim enslavement, 6.Descendants, 7.Embrace the suffering, 8.Delusions of mortality, 9.Ignorant deprivation

Ocjena (1-10): 7,5

horvi // 14/11/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Death Spell

DEATH MASK: Death Spell (2024)

| 12/06/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: ...and Jasta for All

JASTA: ...and Jasta for All (2024)

| 11/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Znakovi

BENI DUCENT & SARA KAJARI: Znakovi (2024)

| 11/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: 25. maj

KYЛТУРНО УМЕТНИЧКИ РАБОТНИЦИ: 25. maj (2024)

| 10/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Post Human: Nex Gen

BRING ME THE HORIZON: Post Human: Nex Gen (2024)

| 09/06/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Hymns from the Apocrypha
  • Effigy of the Forgotten (1991)
  • Breeding the Spawn (1993)
  • Pierced from Within (1995)
  • Souls to Deny (2004)
  • Suffocation (2006)
  • Blood Oath (2009)
  • Pinnacle of Bedlam (2013)
  • ...Of the Dark Light (2017)
  • Hymns from the Apocrypha (2023)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*