home > mjuzik > Putnik 3

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČ: Putnik 3 (Slušaj najglasnije, 2013)

Da je tamo neko vrijeme divljeg zapada možda bih se odvažili biti šerif koji bi sankcionirao rasiste i mrzitelje Indijanaca. Imam tako nekih vrlo bliskih ljudi u okolini koji mi stalno spočitavaju bukvice o mojoj pristranosti ex-Yu narodima. Smetaju im Slovenci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Crnogorci, pa i nikom krivi Makedonci. Smetaju im ploče na ćirilici u Vukovaru, pesme na ekavici, ulica Milana Mladenovića u Zagrebu, a ne čude se što im je pored vikendice u Istri natpis i na talijanskom jeziku. Licemjeri. Šovinisti. To nisu nacionalisti. To su seljačine. Nacionalizam predstavlja pozitivizam onoga koji voli svoj narod, a onaj koji mrzi i prezire bliske manjine očito ima komplekse ugroženosti, kak' bi se narodski reklo - sirotinja u glavi bez muda. Nema srce i nikad se nije znao socijalizirati. Kao što je odlučno arogantno, u dakako drugačijem kontekstu rekao Johhny Rotten u naslovu svoje knjige "Zabranjeno za Irce, pse i crnce".

Dosta. Ja volim i cijenim sve naše susjede, pogotovo njihov rock, njihove sportaše i pratim sve uspjehe, a i padove na svim područjima. Suosjećam s njima isto kao i s bilo kojim narodom na planeti Zemlji. Njima nije lako isto kao niti nama Hrvatima, svi smo u istim okovima trulih režima, imamo iste probleme i muku mučimo da preživimo i s ono bijedne mjesečne plaće ako je uopće dobivamo. Imamo ista nadanja i očekivanja, te vjerujemo u neka romantična vremena kada je 'trava bila zelenija, svetlost jača', kad smo bili 'okruženi prijateljima, tih noći čuda' kao što govori prevod pjesme "High hopes" na unutrašnjem omotu ove treće kompilacije koju je ponovno uredio Edvard Halas iz Subotice.

Samo da podsjetim, on ima vlastiti studio u Subotici gdje je uglavnom snimio svih ovih 16 učesnika. Jedini 'uljezi' su naši vrlo bliski i dragi poznanici DBAU iz Prijedora koji su svoju novu pjesmu "Afghanistan" snimili u studiju Manifest u Prijedoru za nadolazeći album. Krene li se, proizvoljno od njih, momci su napravili psihodeličan trance/dub komad pod primijetnim utjecajima onih boljih, ranijih faza Dubioze kolektiv s time da se sprdaju s lažnim nacionalizmom, balkanskom seljaštinom i prde u facu fundamentalnim shvaćanjima tvrdokorne mentalne opozicije kakvu susrećemo na svakom koraku u ovoj našoj vukojebini. Prvi veliki plus.

Ova iznimno dragocjena kompilacija nabijena je protestnim i duhovito sročenim inteligentnim pjesmama uglavnom izvođača iz Srbije, točnije Subotice i relativno rečeno, još nekih gradova (Beograd i Pančevo). Možda bi se stekao dojam da Edvard pozicionira presjek lokalne subotičke scene, a oni šovinistički fašisti bi rekli štošta drugo, mnogo neumjesnije jer uopće ne razumiju ništa osim Thompsona i Prljavog kazališta, te samo znaju da je Bora Čorba stari ofucani nemoralist kojeg preziru iz dna duše. Ova kompilacija nije za takvu sortu ljudi, ova kompilacija je 'ono nešto naše' kao što to kaže hip-hop/metal pjesma "Inkognito" potpisana s D ZOO feat. ISKAZ.

Svi mi znamo što je 'ono nešto naše', barem u r'n'r krugovima - univerzalnost izraza koji je isti na svim jezicima i u svim narodima, pa čak i onima za koje se prije pojave interneta smatralo da o rocku znaju onoliko koliko i Mujo iz Doboja. Rockerima okupljenim oko ove kompilacije ne treba nikakav tumač poput mojih opozicijski bliskih krugova po kojima se krećem u nekim sasvim drugim relacijama koji zagase radio ili okrenu stanicu kad čuju ekavicu, pa po cijele dane moram slušati tako glupe hrvatske, američke, britanske i još neke inozemne pop izvođače da mi se jednostavno utroba prevrće od muke.

Nekad davno začeta kao kompilacijski presjek kantautora i osebenjaka, danas se "Putnik" pretvorio u značajan revolt modernih rockera, alternativaca i mislioca koji ovo cijelo stanje ne mogu podnijeti iz dna duše. Dok svaki ex-Yu narod prati sudske sporove bivšeg pljačkaškog tajkuna, dotle underground rock muzičari sastavljaju novu pjesmaricu za giljotinu nadmećući se za što bolju himnu koja bi ih ispratila na gubilište

Svi su ovi glazbenici sofisticirani i rijetko je tko od njih direktno agresivan; to su u principu underground kreativci koji se plaše izraziti svoje svjetonazore što ponekad i nisu adekvatno usaglašeni, a neki od njih nemaju čak niti svoj jasan ideološki stav, no bune se protiv nečega, samo ne znaju točno protiv čega. Ali bune se jer osjećaju opće nezadovoljstvo. Rock ili punk stav jest bunt, samo neki od njih previše okolišaju i ne upere točno prstom u bolnu suštinu ipak shvaćajući da smo došli do takvih radikalnih trenutaka života u kojima ne znamo da li kila leba košta pola ljudskog života ili manje.

Ovdje su tri-četiri zadnje stvari vrhunac kompilacije - metal-rap "O čemu?" benda EGO SPLIT, ponajbolja "Jankova krv" u death-metal/black varijanti benda ETIL, te čak 9 minuta dugačka varijanta "Strpljenje" DRAGO MI JE u stilu free-jazz/funka Miles Davisa ii post-punka The Pop Group od čak 9 i pol minuta odlično izgrađenih improvizacija. I SKAR na kraju je također odličan s pjesmom "Budi srećan" koja nekom punkeru ili metalcu može zazvučati kao žanrovski loše spojena pjesma, no to vjerojatno nije iskonska želja Halasa.

On je sve bendove snimio i uredio mimo striktnih marketinško-menađerskih principa koji vladaju muzičkom scenom, svima je dozvolio slobode i po nikakvim mjerilima ih nije kategorizirao uspjevši ponovno probuditi duh značaja otprilike kakav je bio Subotički festival odakle su početkom 80-ih kao glavne zvijezde isplovili Film i Idoli.

Da li ponovno trebamo takvu scenu? Baš i ne. Bilo jednom u pravom trenutku. Ne trebamo retrogradne bendove, ali trebamo jake, individualno čvrste i glazbeno moćne sastave od kojih je većina njih u 'drugoj ligi', a neki s ove kompilacije su čak i neprimjetni u underground krugovima. Oni koji nam servijaju svakodnevne medijsko-manipulacijske porcije bedastoća i političkih gluposti su samo poltroni spram ovih bendova koji na svoj autorski način iz svojeg rakursa, često metaforičkog pokušavaju podariti istinu o ovome lopovluku, užasnom kapitalističko-neokolonijalnom fašizmu i političkom nacizmu kojim se bahate i prepucavaju vladajuće strukture.

Naslovi: 1.NIKAD VIŠE EMBRIO - Podne, 2.PURPUR - Kristal, 3.HOD - Kroz tebe, 4.ALEK NOVAK - Ni reč o tome, 5.BALANS - Poslednje parče duše, 6.NAFTA - Rođen sam u pesku, 7.ISHOD - Ishod, 8.SEVDAH YOUTH - Biografija, 9.DBAU - Afghanistan, 10.D ZOO feat. ISKAZ - Inkognito, 11.VOID INN - Ain't my reality, 12.ŠINE - Ostrva, 13.EGO SPLIT - O čemu?, 14.ETIL - Jankova krv, 15.DRAGO MI JE - Strpljenje, 16.SKAR - Budi srećan

Web: www.balans.webs.com

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 29/12/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Putnik 3

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*