home > mjuzik > Pitch Black, EP

kontakt | search |

MESHUGGAH: Pitch Black, EP (Scion A/V, 2013)

Meshuggah su ranije znali daleko češće izbacivati EP izdanja. Ovo im je šesti po redu, prvi nakon punih 9 godina još od vremena odličnog "I" iz daleke 2004. godine.

Kao što to običaj kod njih biva, ovakvim izdanjima su dali naslutiti u kojem će se pravcu kretati njihov budući rad, a kao što su nas naučili (i razmazili), očekuje se nešto 'novo'. Ali, u njihovom slučaju, novina i nema. Jedina prava novina jest da je ovo prvo izdanje dostupno kao free-download putem www.scionav.com/meshuggahpitchblack, te njime samo uvode u predstojeću turneju na kojoj će 29.IV 2013. nastupiti i u zagrebačkoj Tvornici. A najavljuju i nadolazeće izdanje pod naslovom "Ophidian Trek 2013: 2nd Slithering".

Sastoji se od samo dvije pjesme koje su starijih datuma. Prva, naslovna "Pitch black" snimljena je još 2003. godine u Stockholmu, no nikad do sad nije objavljena. Riječ je, naravno, o eksperimentu kojeg su finiširali na albumu "Nothing" (2002), pa je tako ova skladba ostala 'u zapećku' uoči rada na spomenutom EP-iju "I". Bubnjevi Haakea su 'živi' (nema onih programiranih ritmova koje je koristio na albumu "Catch Thirthythree" 2005), a Kidmanov vokal je prilično bizaran šaputavi spoken-word. Glazbena potka svodi se na kratke staccato riffove i kompaktno razdvojene elemente sa Thorendalovim psihodeličnim ambijentalijama u tempu koji odgovara obrascu brundavog funka King Crimson. U svemu tome ima jedna veoma zanimljiva eksperimentalna dionica, kao i dinamički nabijen aranžman u minimalističkom obrascu ispunjenom gradacijama u kome je nadosnimljeno i po 4-5 gitara.

Druga "Dancers to a discordant system" je znana s albuma "obZen" (2008), a ovdje se nalazi u 'live' verziji u trajanju od 9 i pol minuta. Snimljena je na Distortion Festu u nizozemskom Eindhovenu 2012. godine. Vjerojatno su tražili adekvatnu pjesmu u kojoj Kidman ima slične vokale, pa je ova uskočila kao idealna; u njoj je također prisutna određena doza spoken-worda s polumelodičnim urikanjima, dok je kompozicijski tretman također vrlo sličan funku s kratkim riffovima i dinamičkim aranžmanom u daleko nabrušenijem izdanju. Kada ne bi bilo ovako grubog Kidmanovog vokala, obje pjesme bi se mogle proturiti pod metal produžetak King Crimson iz cirka polovice 70-ih godina.

Još najinteresantnija stvar je izdavač. Tvrtka Scion se bavi isključivo proizvodnjom automobila pod okriljem japanske Toyote (od 2003. godine), a bendu su uskočili kao glavni sponzor na američkoj turneji gdje je organizirano 15 koncerata.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 11/04/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Pitch Black, EP
  • Psykisk Testbild, EP (1989)
  • Contradictions Collapse (1991)
  • None, EP (1994)
  • Selfcaged, EP (1995)
  • Destroy Erase Improve (1995)
  • The True Human Design, EP (1997)
  • Chaosphere (1998)
  • Rare Trax, compilation (2001)
  • Nothing (2002)
  • I, EP (2004)
  • Catch Thirthythree (2005)
  • obZen (2008)
  • Alive, live (2010)
  • Koloss (2012)
  • Pitch Black, EP (2013)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*