home > mjuzik > Rokenrol

kontakt | search |

LOKALNE PIZDE: Rokenrol (Slušaj najglasnije, 2012)

Jel može punk bend imati bolje i originalnije ime? Teško.

Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha!!!

Ovaj me album uistinu nasmijao, razgalio i obradovao jer sam i sam stara 'lokalna pizda' koja je odrasla uz punk, onaj iz 1977. Tada mi je bilo 10 godina, ali ono što su Sex Pistols napravili, to se više ne ponavlja, da se postaviš na trepavice, nema te revolucije u rocku. I svaka čast McLarenu, punkeri stari otkantali su njegove Adam Ante, Bow Wow Wow, hip-hop i doprinos elektronici. Pare su bile važne, a ne muda, ali tada, 1977. je izgledalo da je punk underground i kroz new-wave period bendovi su se trudili raditi prema poštenju, nahođenju i vlastitom svjetonazoru, no nakon 1983-4, sve je otišlo u vražju mater. Okey, metal bendovi su iskoristili nemoć punka i napravili sjajan ideološki teren za razglabanje koji je svjetlosnim godinama udaljen od šminkera i onih koji slušaju nevinu muzičicu. Neki mi je sličan tip nedavno izjavio da mu se čini kako su Gang Of Four pop bend, svom silinom bi ih htio utrpati u indie-rock 'šalabajz' (brit-pop). Presmješno.

Nekad davno, naš stari poznanik Alex Cepuš - Actooon mi je pričao o ovome bendu. On radi svašta u glazbi, čak je napravio i onaj malo primijećeni, ali fenomenalan punk album "Prošlo je 30 godina" (tko ga je slušao zapamtio je "Puši kurac"), no nisam si mislio da su Lokalne Pizde još bolji bend. Da ne psujem od radosti matere i spolovila koja su nam Balkancima Bogom dane uzrećice za svako veselje, ovakav album nisam čuo od "Never Mind The Bollocks" naovamo. Sve što je vezano za Pistolse, vezano je i za ovaj album.

Inače, bend je, pogađate, ime uzeo od čuvene skladbe Pankrta sa "Rdečeg albuma" iz 1984. godine. Počeli su s radom 1988. i u dva intervala prekidali su rad objavivši dva albuma "Dost je sranja" (1996) i "Slovenija?" (1998, oba za Chaos Records). Od originalne postave danas su ostali Actooon i pjevač Ervin Sikošek, a ponovno su se aktivirali 2011.

Malo će zbuniti uvodnik "Prduljičica" u akustičnoj gitarijadi sa recitacijom neke malecke djevojčice od svega desetak godina na slovenskom jeziku, te cijeli konglomerat tekstova na slovenštini, ali k vragu, pa kakvi smo mi to onda Slaveni ako ne kužimo nikakav slavenski jezik osim svojeg materinjeg... Tu je naša osnovna nacionalistčka greška; govori hrvatsko-srpski ili engleski. Umjesto da u školama djeca uče slavenske jezike, ona uče germanske i latinske (ima nas oko pola milijarde Slavena na planeti Zemlji, ako niste znali). Treba pobunu napraviti, kad će taj teror sa plebejskim engleskim, govorno siromašnim i neartikuliranim jezikom završiti? Tko se više sjeća da je turski jezik bio dominantan prije, ne tako davnih, 100 i kusur godina? Ili prije toga mađarski sukladno sa njemačkim koji je i dalje ostao? Jezik brate, to je ono što nas povezuje, a u regionu čeka oko 25 milijuna ljudi da im se kaže nešto konkretno na domaćem jeziku. Bregović je davno skužio sistem i pobrao pare, Štulić kao alternativac to nije uspio jer se nije profesionalno odnosio prema biznisu, a svi oni 'mali' koji su nekad pjevali na srpsko-hrvatskom danas dobro žive od tantijema, neki čak ne moraju niti raditi, otplatili su kredite, imaju kuće, vikendice, automobile i ne muče se s ovakvim peripetijama preživljavajući od plaće do plaće, ako je uopće imaju. Ovo sve što nam Balkan daje jest ugrožena socijala na marginama egzistencije. A ovi Slovenci ne pjevaju samo za nas 'dične', politički izmapulirane Srbe i Hrvate; oni govore svojim jezikom o neskadu poremećene hegemonije bivše, velike Jugoslavije. Kroz njihove pjesme se mogu očitati nazori 'slavenske boli', a ne 'svjetske'. U tome je prednost Lokalnih Pizda koji kroče ka širokoj prihvaćenosti poput KUD Idijota ili ranog Hladnog Piva.

Nema frke, kako god, ovo je fenomenalan album, odlično snimljen i produciran (studio Miha Pirc, Celje), a donosi upravo uzbudljivost onog punka za kojeg se odavno smatralo da se više ne može ponoviti. Točno su pogodili 1977. - i Pistolse i The Clash. I tu nema mrdanja, to su dva najvažnija punk benda, a o ostalome možemo razglabati na forumima i za šankovima. Jedan drugome mater spominjati u svađama da li je ovo dobro ili nije, ali opcija da je ovo fenomenalno će kad-tad izaći na vidjelo. Znao sam čuti na nekim punk koncertima komentare 'pretenciozno' i 'napuhano', ali punk ustvari jest to - drsko i beskompromisno obračunavanje sa čistim ljudskim socio-političkim i društvenim zabludama. Zato i jesam kao klinac zavolio punk i našao se u njemu (i metalu) jer otvoreno govori o onome što te ždere i što ti je na pameti. Bez dlake na jeziku. Sjećam se kad sam prvi puta slušao Pistolse, nisam mogao vjerovati da ima toliko 'prostih' riječi u pjesmama, a moji vršnjaci od 10-11 godina su se križali i išli na ispovjed zbog svake riječi koju su čuli od mene.

Lokalne Pizde imaju skroz sličan riječnik, puno 'kurca', 'jebanja', drskosti koje više nema, odjebavaju sve po spisku, imaju prljavi zvuk, odlične gitarske riffove Alex Cepuša, melodične basove Tomaž Brumeca, klasične 1/1 ritmove producenta Mihe Pirca i skroz opičene punkerske vokale Ervina. Ovo je ekipa koja je dala dobitnu kombinacuju, ovo je bolje od svih onih starih Pankrta, Termita, Parafa, Pekinške Patke, KUD Idijota i prva dva albuma Hladnog Piva... Majko mila, pet in trideset let je trebalo proći da dobijemo ovakav album.

Zanemari li se uvodnik, tu su redom sjajne pjesme "Prototip" (puna kurca i psovki što posebno raduje), "Sneg" u reggae-punk/hc varijanti (ultimativni pop-hit), potom Ramonesovska "Pa-pa-pa" (s puno zavodljivih i jednostavnih back vokala), smrdljivo socio-politički orijentirana tema "Politika je kurba" (također puna kurca) i tako redom. E, baš mi se sviđa ovaj bend jer je iskren i kaže točno ono što mu je na duši i u srcu.

A kakvu su tek opaku h/c pržionu napravili u "Serator", minutu i 22 sekunde, to je blisko Napalm Death; puno je 'pizdi' i svi su pizde koje slušaju konjske teme. Odlična je stvar, ovo je taman u domeni pokojnog John Peela. Fenomenalno!

"Sanjske počitnice" je pjesma u rangu klasičnog Overflow, znači 'dizačica' za sve obožavatelje Debelog Precjednika, a "40 let" je nova 'kurcijada' o 'našoj državi' koja je ista poput dežele - ništa ne valja. Sve je to u qrcu, ali ovi momci baš pjevaju o tome.

"Incident" je rokačina-pankerijada poput svih onih američkih garažnih punkera, a ja bih dodao da ovi Slovenci zbog Alexove ubitačne gitarijade puno bolje zvuče. Koja je ovo rokačina od punka, ma bolje od svih Amera i onih koji se furaju na rockabilly!!! Jezuš Kristuš - i to samo u dvije minute! E, Actooon, svaka ti čast, ovdje si se majstorski pokazao, skidam kapu! Tu si majstor u rangu najboljih gitarista u rocku, zajebo' si punk, ali se znaš naći u njemu.

"V petek zvečir" zvuči ko' klasični Pankrti s djelomičnom kombinacijom Bad Religion (ima višeglasnih 'aaaaaa' arija), a "Pomisl rajš" je baš u fahu ranog The Clash - vozeći ritam i himnične arije o ljubavi koja propada. Ovakve pjesme danas više nema u punku. Prekrasna je s te strane. "Udarnik" je ponovno odličan Overflow (sa refrenom na engleskom), dok je zadnja poslastica - zajebancija na "Anarchy in the UK" Sex Pistols. Napravili su je u originalnom slovenskom valceru i nazvali su je "Anarhi in juhej". Kad bi Gustafi u ovakvom ska-valcer ritmu napravili neki svoj budući singl, vjerujem da bi bio ogroman hit. Fenomenalna je ta Actooonova gitara, ne samo u ovoj pjesmi, nego na čitavom albumu.

Ovaj album totalno raspameti, toliko je prirodan punk, sirov, nema niti malo šminkerije, posve je zdrav, bahat, blesav, onako kako punk treba zvučati. Vjerojatno će ga za tko zna koliko godina otkrivati glazbeni kritičari i pričati šta je punk bio u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji, našoj, šmrc, državi koja je bila puno bolja od ove koju imamo. Bunili smo se protiv socijalizma (i socijale), a danas toga nemamo više niti pod noktom. O tome, uglavnom pjevaju Lokalne Pizde s fenomenalnim gitaristom Actooonom.

Ovaj album trebate obavezno imati u svojoj kolekciji, ovo je remek-djelo punka revaloriziranog iz 1977. godine.

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 30/04/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Rokenrol

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*