home > koncert > Ulet u jesen - hvalevrijedan entuzijazam mladih bendova

kontakt | search |

Ulet u jesen - hvalevrijedan entuzijazam mladih bendova

Prošle se subote, točnije 26. 09. 2009. na igralištu Tošina u Voloskom održao koncert mladih i relativno nepoznatih bendova iz Rijeke, Opatije i Zagreba. Naravno da smo jednostavno morali prisustvovati tom koncertu, jer kako velike - tako pratimo i istražujemo i bendove koji tek započinju svoje glazbeno stvaralaštvo i proboj u veliki svijet domaćeg show businessa (možda i svjetskog, zašto ne?).

Koncert naziva Ulet u jesen održao se pod pokroviteljstvom Udruge Rijeka 051 s ciljem da mladi neafirmirani bendovi dobiju šansu pokazati svoj muzički izričaj pred publikom i steknu rutinu live nastupa, a usput da se i svi mi dobro zabavimo i zadovoljimo našu potrebu za uglavnom alternativnom vrstom glazbe kojom su nas dotični bendovi i uspjeli počastiti.
[ no army ]

no army   © sandra

S obzirom na preranu satnicu početka koncerta (17:00 h!) i naših obaveza nismo uspjeli poslušati prva tri benda: Kult, Rotten Apple i Larvu, svi iz Rijeke, ali smo zato od posjetitelja načuli nešto o njima. Dakle, Kult je rock bend iz Rijeke koji je predstavio svoj hard rock muzički izričaj, Rotten Apple iz Rijeke baziraju svoje muziciranje u grunge stilu pod utjecajem Nirvane, a Larva je totalno-ženski bend, također iz Rijeke, vrlo atraktivan vizualno i glazbeno. Svojih su par pjesmica odsvirali kratko, ali ne i slatko, već žestoko u pravoj dobroj punk maniri i toplo se nadamo da će ove tri cure (koje iz milja mi riječani zovemo larve) nastaviti svoje muziciranje barem još 30tak godina i samim tim utjecati na domaću glazbenu scenu, ali i na svijest mladog ženskog roda da uzmu instrumente u ruke i pokažu što mogu, žele i znaju.

No Army iz Rijeke je sljedeći bend koji se predstavio. Također su iz Rijeke i praše pravi sociološki punk. Svoj glazbeni izričaj baziraju na bendovima kao što su Sex Pistolsi ili Casualties, a u njihovim pjesmama jednostavno prepoznajemo i utjecaj riječkih starih punk snaga Termita i Građanskog Neposluha. Hvalevrijedno lokal-patriotski, garažno i vrlo simpatično za poslušati.
[ tandemi prošlog sjećanja ]

tandemi prošlog sjećanja   © sandra

Nakon žestokih mladih punkera na red nam dolazi Crematorium, heavy/trash metal bend iz Rijeke, vrlo žestoki i nadobudni dečki koji su na podij dovukli i ljubitelje ove vrste glazbe, pa smo svi mi prisutni jednostavno uživali u njihovim razmahanim svježe opranim kosicama koje su dominirale ispred stage-a.
U izvedbi pjesama Crematoriuma slobodno možemo zaključiti da su rasli na Metallici i Judas Priestu.

Nakon Crematoriuma predstavili su nam se Tandemi prošlog sjećanja, bend iz Opatije koji u svojem sastavu ima dva muška vokala, sviraju odličan rock, a i tekstovi su više nego zanimljivi. Ovaj simpatičan bend ima već dosta velikog iskustva u live nastupima što su i uspjeli dokazati izuzetno kvalitetnim nastupom na Tošini. Vokali su nas, osim dobrim glasovnim mogučnostima, uspjeli i razveseliti svojim dinamičnim akrobacijama koje su izvodili pred oduševljenom publikom. Prisutni posjetitelji se nisu mogli oteti dojmu da će ovako rasplesan i melodičan bend imati blistavu glazbenu budućnost. Tandemi prošlog sjećanja je ime koje svakako trebamo zapamtiti.
[ wtf ]

wtf   © sandra

Nakon jako dobrih Tandema na red nam dolaze ništa manje bolji What The Funk, mladi bend iz Rijeke koji je također dosta poznat u ovim krajevima i imaju više od 10tak odrađenih koncerata iz sebe. Bend se može pohvaliti izvrsnim basistom i dinamikom svojeg muziciranja, a i trudom u iscrtavanju svakojakih simbola flomasterom koje su članovi simpatično ponosno nosili na svojim dijelovima tijela (rukama, nogama i prsima - ništa vulgarno, naravno). Slušajući What The Funk ne možemo se oteti dojmu da su godinama preslušavali Blood Sugar Sex Magik i One Hot Minute od Red Hot Chili Peppersa.
[ abergaz ]

abergaz   © sandra

Abergaz je sljedeći bend koji se popeo na stage. Buntovni mladi punkeri iz Zagreba uspjeli su privuči pažnju svih prisutnih posjetitelja kvalitetom zvuka i pjesama koje su nam servirali, ali i činjenicom da je ovo još jedan od bendova koji nije tako nepoznat u Hrvatskoj, ali niti po BiH i Sloveniji. Iza sebe imaju mnoštvo koncerata, zanimljivi su, nadobudni, tekstovi su im maltene filozofski, a simpatično dominantni (i oblajhani) vokal je sigurno sate provodio gledajući spotove Iggy Popa i skidajući njegove plesne korake. Bez zamjerke - bend koji zna pokazati svoju kvalitetu. Stoga sam s veseljem donirala par kuna u box za Abergaz koji se nekako (našim donacijama) treba vratiti u Zagreb.

Nakon Abergaza predstavio nam se Monox, peteročlani i vrlo žestoki trash/death metal bend iz Rijeke. Ljubitelji metala su ponovo došli na svoje, a i neljubiteljima metala je ovaj bend zapeo i za oko i za uho.
Osim izvrsnog metala kojim su nas osupnuli pohvaljujemo i njihove tekstove pjesama inspirirane djelima Stephena Kinga i E. A. Poea.
[ monox ]

monox   © sandra

Za kraj nam ostaje Diamond Dust, heavy/trash metal bend iz Rijeke čiji su izlazak na stage metalci Rijeke i okolice s oduševljenjem dočekali, jer su očito rado prihvačeni i vrlo popularni među ljubiteljima ovakve vrste glazbe. Bend se predstavio odličnom svirkom, a u izvedbi njihovih pjesama promalja se utjecaj Ragea i Metallice.

Koncert je završio oko ponoći. Ne može se reći prerano s obzirom da je cijelo zbivanje započelo u 17:00h, ali prerano za mladce željne zabave i druženja. Sve u svemu dosađivali se nismo, dapače!...neki od izvođača su pokazali zavidnu profesionalnost, a svi zajedno su pokazali pravi hvalevrijedan entuzijazam u procesu svojeg muzičkog bivstva koji je, doduše, tek na početku, ali se nadamo da ih to neće omesti da i dalje budu kreativni, nadobudni i da ulažu maksimalan trud u svoje glazbeno stvaralaštvo.
[ diamond dust ]

diamond dust   © sandra

sandra vučetić // 02/10/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*