home > koncert > Čuješ!?: GARAGE IN JULY, THE PULSE, BIG STRIP GORILA @ KSET, Zagreb, 09/12/2014

kontakt | search |

Čuješ!?: GARAGE IN JULY, THE PULSE, BIG STRIP GORILA @ KSET, Zagreb, 09/12/2014

Utorak u Zagrebu bio je strašno vjetrovit, zapuhao 'ladan sjeverac i svakako treba čestitati publici koja se po onakvim ne baš sretnim vremenskim okolnostima odlučila doći do KSET-a. Toliko je bilo hladno da se malo tko odlučio zadržavati u dvorištu na čik pauzama. Trebalo se dobro zabundati i kamuflirati od vjetra, taman 'napenalenog' za sušenje delicija…

S programom se startalo relativno brzo s obzirom na tri benda, a prvi su na pozornicu kročili šibenski trojac THE PULSE. Oni koji ih se sjećaju s Velike Rock Eksplozije #6 prije nešto više od godine dana (16.X 2013.) kada su ostavili odličan dojam, niti večeras nisu ostali nezadovoljni. U svome stilu imaju duboko ukorijenjeni blues-rock, odlično sviraju, te premda imaju tekstove na hrvatskom jeziku, malo tko ih je uspio podrobnije razabrati. Ja sam se trudio shvatiti o čemu je riječ, ali baš mi i nije išlo. Ne zbog nekakvog lošeg vokala, štoviše on je vrlo dobrih performansa, već zbog lošije tonske simetrije što je bilo šteta jer bend ima i nekoliko, kako su sami najavili, angažiranih pjesama kojih nije bilo prije godinu dana kada su iznenadili i obradom "Ona se budi" Šarlo Akrobate. Taj cover je večeras izostao, uspjeli smo saznati da su u fazi snimanja EP-ija koji će vjerojatno biti objavljen kao d.i.y. izdanje i onda će se točno čuti o čemu im govore tekstovi.
[ The Pulse ]

The Pulse   © horvi

Baranjski GARAGE IN JULY sve više i više napreduju, te sam dobro pretpostavio da će zapapriti pravu rokačinu. Nedavno su potpisali ugovor s Croatia Records zahvaljujući nastupu na Demo Festu u Banja Luci po preporuci Gopca koji je bio jedan od članova žirija. Upravo su snimili svoj novi video "Imaš li strasti" s kojim su otvorili svirku i odmah uskočili u beskompromisnu žesticu šibajući posve nove materijale koje spremaju za predstojeći drugi album predstavivši između ostalih "Imam srce", "Stepski vuk" (po Herman Hesseu), "Imam svoj hod" i "Za Iggyija", elem sve same pržione od kojih je ova posljednja nastala na prošlogodišnjem InMusicu kada je frontmen i gitarist benda Bojan Đurđević bio jedan od onih dvijestotinjak koji su se uspjeli popeti na pozornicu prilikom izvedbe "Fun house" gdje je Iggy Pop pozvao sve da mu se pridruže u općem ludilu.
[ Garage in July ]

Garage in July   © horvi

Izveli su i još jednu specijalnu "Muzici po guzici", komično najavljenu kao favorit Bojanove bake, inače Zagorke iz Konjščine kada mu je rekla 'ja ti to ništ ne razmem, al je dobra'. "Svemirski igrači", jedna od rijetkih starijih je vrlo dobro sjela rasplesanim rock tempom (objavljena je taman početkom 2014. kao singl), a u nižu brzinu su spustili tek u sedmoj pjesmi, ako se ne varam nazvanoj "Zadrugarski blues" odvalivši u težak i trom ritam gotovo na granicama sludge/stoner/hard-rocka gdje se posebno istaknuo drugi gitarist Marko Bagarić s fantastičnim solažama i improvizacijama u obostranim gitarističkim duelima. Tokom cijelog koncerta Bojan je vadio arsenal usnih harmonika (ima ih najmanje jedno 5 komada) i filao melodije završavajući nastup još jednim umjerenim tempom, ali u vraški odvaljenoj blues-rokačini.
[ Garage in July ]

Garage in July   © horvi

Publika ih je zvala i na bis koji nije bio programiran, čulo se zahtjeva za nekim starim pjesmama "Mama ne zna rock'n'roll" i "Renault 4", međutim odsvirali su još jednu novu stvar, ovaj puta zaoravši u garažni rockabilly. Vrlo su prljavi i psihodelični u zvuku s čime dobivaju osobiti šarm u onom istinskom rock-blues kontekstu, pokretljivi su i energični na sceni (bilo je i soliranja na koljenima), prepušteni strasti žive nabrijane svirke, te nema nikakvih premisli da se njima u skoro vrijeme odškrinu velika vrata prema širem auditoriju.

Zagrebački BIG STRIP GORILA su se od mojeg zadnjeg susreta s njima drastično promijenili. Od onih početnih rock temelja prije 3 godine s furkom na Stonese, otišli su u sasvim drugačijem smjeru. I image su promijenili, frontmen i gitarist Marko Jankek sada izgleda poput novopečenog hipstera s new-romantics frizurom, te premda u glazbenim referencama i dalje pokazuju odlike retra s new-wave i brit-pop natruhama, u globalu gledajući današnjeg indie-rocka, ovo što su te večeri pokazali daleko im bolje stoji. Suvremenije je i pristupačnije. Zanimljivo je da nemaju klasičnu bas gitaru: Tomislav Čanković basove svira na električnoj gitari što daje izrazito drugačiji šlih njihovim pretežno umjerenim tempovima prožetim psihodeličnim gitarama s mnogo prozračnih staccata i minimalističkim sistemom aranžmana prožimajući zaista impozantnu kolekciju očitih utjecaja u kojima se najviše osjećaju Pips Čips & Videoclips, a onda redom se može kako u kojoj pjesmi prepoznati svačega.
[ Big Strip Gorila ]

Big Strip Gorila   © horvi

Od recimo Talking Heads iz vremena prva dva albuma (1977-78), preko The Cure, The Stone Roses, starijih radova Flaming Lips, sve do klasičnih indie-rock zvijezda današnjice poput Foals, Arcade Fire, Mando Diao i sličnih bendova. Mada u principu nisu kompleksni, vrlo fino grade infrastrukturu kompozicija brojnim gitarističkim riješenjima dinamički križajući legata, sitne riffove neprekidno održavajući kontinuitet melodičnih intervala s pop elementima u čemu posebno dominira skulirani vokal s vrlo emotivnim i sentimentalnim tekstovima na hrvatskom jeziku. Osobito su vrlo lijepe pjesme "Bez treme", "Nova", laganice "Što sad" i ugodan psycho "Portret", te veoma plesna "Dresden" s nekim karakteristikama čuvenog prvijenca spomenutih The Stone Roses. Ako ih do sada niste imali prilike zapaziti, a ljubitelj ste mekšeg indie-rocka s brit-pop stavom, mogli bi ste se veoma ugodno iznenaditi njihovom toplinom i romantičnim ugođajem kao i prividnom samozatajnošću iza koje stoje ovi pristojni momci što probijaju barijere opskurnih pozicija demo benda ka izgrađenom i dotjeranom stilskom profilu koji sada već uvelike miriše na svjetski prizvuk današnjice.

Mene po običaju digitalac nije slušao (blic malo radi, pa ne radi), tako da su fotosi užasno loši. Tu nema pomoći sve dok ne stigne neki 'sponzor' s novim aparatom…

horvi // 11/12/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*