home > koncert > MIMO predstavlja RADOST! + IRENA ŽILIĆ @ Muzej suvremene umjetnosti, dvorana Gorgona, 10/05/2013

kontakt | search |

MIMO predstavlja RADOST! + IRENA ŽILIĆ @ Muzej suvremene umjetnosti, dvorana Gorgona, 10/05/2013

Iako se tijekom dana misija od dva koncerta u jednoj večeri činila prilično neizvedivom, kako se približavao početak sve je izvjesnije bilo da će mi ipak uspjeti pogledati četiri benda na dvije lokacije.

Srećom, projekt "MIMO" vezan je uz radijsku emisiju, pa mora započeti i završiti na vrijeme. Šesta večer iz "proljetnog ciklusa" (što implicira da će biti i "jesenski", a organizatori se tome nadaju i vesele) predstavila je jednu kantautoricu, Irenu Žilić, i bend RADOST!.
[ irena žilić ]

irena žilić   © p

Irena Žilić, prema vlastitim riječima, ozbiljnije se počela baviti glazbom prošle godine, no to se pri njenom nastupu i u njenim pjesmama ne osjeti. Čini mi se kako je ipak, tijekom nastupa, malo treme bilo prisutno, no to i nije čudno, jer ipak sve to ide prema publici "lajv", snima se kamerama i ide uživo na radiju. Prošlogodišnji njen EP "Days of Innocence" s četiri pjesme okarakterizirao je Irenu kao ozbiljnu kantautoricu s dobrim idejama, vrlo dobrim engleskim i anđeoskim glasom. U devet pjesama koliko je izvela pred publikom u MSU potvrdila je dojam s EP-a, a mene je svojom izvedbom najviše vokalom podsjetila na Edie Brickell, američku kantautoricu čiji sam album "Shooting Rubberbands at the Stars" nekad davno izlizao na gramofonu. Ipak najdojmljivija izvedba je bila Whatever Feels Right u kojoj joj se pridružila prijateljica Luce, koja ju je navodno i nagovorila da se počne baviti muzikom. Dvoglasna izvedba bila je vrhunac prvog dijela večeri. Čini se kako se Irena prilično dobro snalazi u solo ulozi, no isto tako vjerujem da joj neće trebati dugo da slično ko i neki njeni prethodnici (Nina Romić, Luka Belani, Zvonka Obajdin…) počne raditi s bendom, što bi moglo ispasti zanimljivije za dulje slušanje.
[ radost! ]

radost!   © p

Radost! su bend braće Bogunović, Branka i Gorana, a u kojem trenutno još sviraju i Dimitrij Petrović na bubnjevima i Dino Kraljeta na basu. Debi album objavio im je naravno Zdenko Franjić, a ja njihov rad pratim od 2009, kada su objavili drugi album "Radost! si i u radost ćeš se pretvoriti", no, sramim se, ali ih još dosad nisam uspio vidjeti uživo. Stoga sam zbog činjenice da ću ih čuti i vidjeti kako zvuče bio RADOSTAN.

Pogotovo zato, jer im su netom objavili treći album "Radost! jede svoju djecu", koji je prepun domišljatih, inteligentnih i zanimljivih pjesama, kao u ostalom i prethodnici. Sve dosadašnje pohvale živom nastupu benda koje su im upućene preko našeg sajta, stoje. Branko je frontmen kakvog bend samo poželjeti može. Ima stav, mikrofon ga voli, a publika mu "jede iz ruku". Svaka najava ili odjava pjesme je na mjestu, a svojim izvrsnim performansom vizualizira inače dobru muzičku podlogu. Mene su na trenutke podsjetili na Talking Headse, ali i Buldožere koji se kao uzori spominju već odavno.
[ radost! u proširenoj postavi ]

radost! u proširenoj postavi   © p

Svoje minute pred kamerama iskoristili su stopostotno, kombinirajući nove pjesme s ponekom starom uspješnicom. Na nekoliko pjesama pridružile su im se članice benda U pol 9 kod Sabe, Maja na violini i Ana i Martina kao prateći vokali, a najupečatljivija je bila zajednička izvedba pjesme U biti nisam izašao iz jajeta. Pjesmu Govno, govno, čokolada najavili su kao njihov program za boljitak ekonomske situacije. Pjesmu Kako je divan, oh taj Gorski kotar, inače prepunu prostota, otpjevali su tako da su umjesto riječi koje naznačuju spolno općenje ili spolne organe ubacili imena umjetnika iz "grupe Gorgona" (što je i priličilo ambijentu), a kako ima previše tih riječi, a premalo umjetnika dodali su još i imena umjetnika iz "grupe šestorice autora". Vjerujem da možete zamisliti kakvu je to reakciju izazvalo kod publike. Ako ne možete sačekajte koji dan dok se ne postavi snimka na web. Bilo je tu i apela TBF-u, Baretu i Urbanu, a do kraja koncerta, dobili su barem još jednog vjernog fana, koji će od ovog puta svakako redovitije pohađati njihove koncerte. Vjerujem kako je, unatoč odličnim dosadašnjim koncertima u sklopu MIMO projekta i onima koji tek dolaze, ovo bio koncertni vrhunac i upravo ono što je misija tog projekta, a to je da pokaže široj publici koliko odlični autorskih bendova ima u Hrvatskoj, samo su rijetki čuli za njih.

Nakon toga, došao je u pitanje i odlazak u Močvaru na Biological Lovers i The John, jer sam mislio da teško može nešto ili netko nadmašiti ovaj koncert, koji će na mojim godišnjim top listama zauzeti vrlo vrlo visoko mjesto. No, ipak…

pedja // 12/05/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*