home > interwju > MiKKa (DreDDup) -

kontakt | search |

MiKKa (DreDDup) -

DreDDup imaju novi studijski album. Zar već? I to ovaj puta s potpunim konceptom, izlazi 21.09.2012., a na kraću listu pitanja odgovara alfa i omega benda Mihajlo Obrenov - MiKKa...

Prvo, kako zdravlje? Čujem da si nedavno imao tešku nesreću?

MiKKa: Prvo i prvo, pozdrav celoj redakciji Terapije i naravno tebi dragi prijatelju! Zdravlje, standardno, znaš i sam kako to ide, jedne nedelje se osećaš nepobedivo onda te odjednom nešto poklopi i tako u krug. To ti je kao sa bojlerima, taman skupiš pare za nešto što bi voleo kupiti - crkne bojler. Imao sam gadne operacije, da. Četiri nedelje pakla i nespavanja od bola, ali je hvala bogu sve privedeno kraju i sad se ponovo osećam dobro. Sad sam više industrial nego pre! Haha!
[  ]

Evo, jedva da je prošlo godinu i pol dana, a vi već imate novi, peti studijski album. Okey, nisi bio zvanično rekao, ali se sjećam prilikom koncerta Killing Joke u Zagrebu, u jesen 2010. godine da si napomenuo kako DreDDup nakon zadnjeg istoimenog albuma neće raditi na kompletnom materijalu barem 2-3 godine...

MiKKa: Da, sećam se toga. Hteo sam da stopiram studijske albume benda i posvetim se live nastupima međutim svemir je imao nešto drugo u planu - inspiraciju! - A nezgodna stvar kod inspiracije je što uvek dolazi neočekivano i uvek si zapravo nespreman kad te udari.
To se može desiti kao u mom slučaju često oko 3 izjutra u vučiji sat kako kažu. Neki umiru a neki rade muziku - ''a neko se noćas smeje jer mu je žena rodila''. Nisam želeo da radim novi album dreDDup-a iz razloga što bi sazvučje ličilo prethodniku, iste igračke, ista ustanova, isti uslovi a i sličnost snova. Želeo sam da sačekam nekoliko godina i vidim da li ću preći na neku ozbiljniju arhitektoniku zvuka, neku novu misao ili čak frizuru. Na nešto novo i drugačije jer ne volim degradacije i stagniranje zvuka. Volim ponajviše eksperimente i odlazak u nepoznato - neku vrstu Star Gate-a muzike. Nažalost (ili na sreću) udarila me inspiracija za neke zvuke i šumove kad sam bio kod zubara te zamolio zubarku da snimim semplove onih njenih uređaja za rad i tako je sve i počelo. Tačnije - album je bukvalno započet u bolu i krvi - poput porođaja. To je bilo pre tačno godinu i po dana. Otkrio sam da se najbolji dubstep zvuci velikih mašina dobijaju od zubarskih pomagala a najbolji bas bubnjevi od korenja ostarelog drveća. Počeo sam kod zubara a završio u Nautilusu, okeanima i smislu postojanja.

Idemo odmah na novi album, spomenuti "Nautilus" koji izlazi 21.09.2012., dakle za par dana. Mnoge će odmah asocirati na Žil Vernovu podmornicu iz romana "20.000 milja pod morem".

MiKKa: Naravno. To je svetlost ka kojoj sam išao radeći album. Žil Vern govori o kapetanu Nemu koji, razočaran svetom i ljudskom glupošću, odlazi daleko u tišinu okeana, daleko dole u nepoznato, natrag u majčinu utrobu okeana. Ime - 'Nautilus' Vern nije slučajno izabrao, radi se o rasi školjki starih više od 500 miliona godina - one naravno simbolizuju ostarelog stanovnika okeana. Putnika koji najbolje razume tišinu i magičnost prirode, onoga koji prati dešavanja iz dubine, daleko od znatiželje i bajatosti. Ovaj album se bavi upravo tim dubinama nesvesnog, okeanima uma i pravim okeanima, napuštanjem ove civilizacije, kako fizički tako i mentalno. Nemo je za neke ludak, za neke nefilim - zavisi da li ste osetili važnost Vernove poruke ili verovali animatoru Dizniju. Sam datum izdavanja nije slučajno izabran. Civilizacija će dobiti mogućnost da napreduje, neki će to osetiti, neki ne - dvodimenzionalno razmišljanje kao takvo prestaće da postoji, nadam se... Odlazak u dubine nesvesnog i eonskog će nas pročistiti i učiniti boljim, ne treba se opirati transformaciji koja dolazi. Za neke koji ne veruju u nju, ona se neće nikad dogoditi.
[  ]

Od otprilike trećeg albuma "El Conquistadors" 2009. pa preko četvrtog, lanjskog "DreDDup", nazirali su se obrisi koncepta. Ovaj puta je, koliko mi se čini, koncept potpun.

MiKKa: Kompletna priča i estetika albuma je zapravo hod kroz ludilo sveta i tuga koja dolazi razotkrivanjem svega toga. Kao i ono o što sam malopre pomenuo. Odlazak daleko, van dometa. Ovaj put čvrsto sam se uhvatio za materiju koja me je prizvala. Inače ne volim kad neki 'umetnik' kaže - imam koncept. Od te reči mi se nekako da izvineš i sere. Svi kvazi umetnici se kriju iza reči koncept. 'Nautilus' je vođen predloženim scenarijem a mi smo na isti dogradili zvučnu estetiku i ikonografiju svega onoga što nas asocira na takvo stanje uma. Od Prometeja i pokazivanja vatre, preko rase reptila, putovanja u tišinu, paljenja planete novim nivoom svesti, smrti koja ne pregovara, izgubljenima, ostavljenima... sve je tu, sve ono što čini Nautilus.

Znam da u ovom slučaju ti kao konceptualist nemaš potrebe dešifrirati ljudima stvar po stvar, no publika će se suočiti sa prilično različitim tematskim kompozicijama. Od prepoznatljivosti uvodne spoken-word skladbe "Awake" koja seže u antiku do druge prepoznatljivosti naslovne "Nautilus" koja se nalazi skoro na završnici albuma. Tu su još dvije odranije znane "Echoes and doors" i "Angel for the masses" s nedavno objavljenog živog albuma. Ali, što se između toga i nakon toga nalazi? Kad sam ga prvi puta slušao stekao sam dojam da sve vrvi sa seksističkim temama...

MiKKa: Tekstovi su ovaj put veoma pažljivo birani. Ne volim da objašnjavam pesme a kamoli tekstove, ko ima znanje iz istorije, kako antičke tako i novije, kako psihologije i same umetnosti, razumeće poruku svake numere. Ovaj album nije namenjen nižim oblicima svesti. Naslov svake numere vam je vodilja ka onome o čemu govori pesma, ukoliko dešifrujete poruku shvatićete koliko je sve kristalno jasno pisano. Ovo je prvi album sa veoma malo teksta. Za ovako veliki zalogaj kakav je Nautilus, nije bilo potrebno previše dodavati, sama priča već stoji na čvrstim nogama samo je potrebno razumeti i originalnu priču u startu. Ima jedna zanimljiva priča kad pitaju tri zidara šta oni tu rade, pa prvi kaže - Ja gradim, drugi kaže - Ja gradim zgradu, a treći kaže - Ja gradim katedralu. Sve je uvek u percepciji. Površan um vidi površno, dubok um vidi duboko. Ovaj album je tako složen da ga možete i površno i duboko posmatrati. Radi u oba pravca. Može biti animalan, duhovan, seksualan i apokaliptičan istovremeno.
[  ]

Na albumu ponovno imaš goste, tri ženska prateća vokala...

MiKKa: Vidiš da smo potpuni seksisti, zovemo isključivo žene da pevaju! Naši gosti su ovaj put potpuno novi, do sada nismo sarađivali sa njima na dreDDup muzici a trebali smo. Prvi gost je Ljuma Penov, mlada glumica poznatija široj javnosti po novom bajkovitom filmu 'Crna Zorica'. Ljuma je moja draga prijateljica već godinama i nekako smo puno puta radili na nekim projektima vezanim za film i pozorište, a veoma malo na samoj muzici. Rešio sam da to ispravim i Ljuma nam je otpevala "Echoes and Doors". Kako je ona ljubitelj klasične muzike, nekako je došlo logično da mi pomogne baš oko pesme koja se oslanja mahom na melodiju inspiranu delima klasike. Drugi gost je Simona iz benda Lesboes in Action, takođe moja draga prijateljica koja neguje iskreno osećanje zvuka i estetike. Ona je gostovala na pola pesama albuma i prezentovala razne oblike ženskog glasa. Od opere do kabarea i pop vokala. Bilo je to jako zabavno i inspirativno snimanje.
Treći gost je moja drugarica Gaga Lee iz alternativnog benda Hype! Ona nam je otpevala "Train to Madness", savršeno je osetila ono što nam treba i prenela tačno onu emociju koju sam od nje zatražio. Bio mi je potreban onaj ženski r'n'r vokal sa stavom a kako je Gaga ljubitelj Iggyja, PJ i Juliette Lewis , to joj nije pretstavilo problem. Ako bude prilike, voleo bih da jednom izvedemo zajedno tu pesmu uživo, to bi bilo zanimljivo. Ostali gosti su pornićarke koje možete čuti u gotovo svakoj pesmi, imaju taj primalni glas koji se ne menja od kad je sveta i veka, i uvek ga iznesu potpuno ubedljivo, u priči sa Nautilusom takođe.

Prethodni album "DreDDup" objavljen je za Amerikance, a ovaj puta to je etiketa iz Engleske. Skačete od izdavača do izdavača...

MiKka: Svaki album zahteva različitost, kako stilsku tako i nekako različitost omota, rada sa izdavačima i ljudima koji žele umetničko delo objaviti svetu. Volim nove ljude, nove ideje i nova rešenja. Konkvistadori ("El Conquistadors", opaska H.) su objavljeni u Poljskoj, prošli album u USA, ovaj na relaciji UK/Rusija. Ništa se u životu i ne dešava slučajno, svaki od tih albuma nosi neku energiju koja privuče određene ljude. Devojke iz etikete Glory & Honour su prepoznale ovaj bend i rešile da mu pomognu (eto, opet devojke u pitanju, ovaj ceo album je oko devojaka izgleda). Album će pored njih izdati i naši prijatelji Dark Revolution iz Beograda s tim što oni pokrivaju samo Srpsko tržište a Glory & Honour ceo svet. Verujem da će sve biti u savršenom redu, kao i do sada. Slike za omot albuma je kao za i prošli radila umetnica Bojana Jarošenko. Omot je uvek od velike važnosti. Seti se samo Black Sabbatha i Kroulijeve kuće ili Load omota krvi i sperme. Omot objašnjava estetiku koja dolazi još pre nego što je vaše uši čuju. Bojana je jasno i iskreno osetila put u kojem album ide još u fazi rada na njemu. Bilo je dovoljno da oseti nekoliko numera i da joj ja objasnim viziju, da bi savršeno vizuelizovala i obojila muziku. Koliko sam do sada imao prilike da popričam sa izdavačima - veoma su nestrpljivi da odštampaju omot. Uskoro ćemo album držati u rukama i uživati.

Ajmo nešto i o zvuku... Varam li se, ali novi album je nekako 'skuliraniji' u aranžmanima, kao da si zaobišao masu onih breakova i neočekivanih prevrata, a više se orijentirao na čisti protok snažnih industrial tempova?

MiKKa: Ne varaš se. Ovde je prisutna repetitivna struktura koju smo imali i na prethodnim albumima ali je ovde nekako stavljena u prvi plan. Obratio sam pažnju na live izvođenje pesama i nisam se prevario. Ove pesme odlično zvuče uživo. dreDDup je ipak live bend i prava energija dolazi tu. Iako ovo više nije industrial, možda u nekim osnovima još uvek jeste, prešli smo u neku big beat i demonic electronic muziku koju već tri godine karakterišemo kao massacre industrial. Zvuk je nadam se otišao dalje u odnosu na prethodnika, iščišćeniji je i produkcijski bogatiji. Sve je pitkije, trudili smo se da u prvi plan stavimo ritam. Videćemo prve koncerte koji će sadržati nove pesme, nadam se da će proći dobro.
[  ]

Nisam primijetio da si spomenuo potencijalne singlove. Pretpostavljam da će ponovno biti nekoliko video spotova. Eh, nisam pratio, možda je već neki i vani...

MiKKa: Za sada imamo nekoliko favorita koje bi želeli vizualizovati. "Two of Us" i "Angel for the Masses" su nekako najozbiljnije i najčistije pesme sa ovog albuma. Verujem da će te dve biti prve. Kako u auditivnom, tako i u vizuelnom, ne želim da se ponavljamo, želim da uradimo nove i zanimljive spotove, a kad nemaš prevelik budžet onda ideja mora biti jaka. Čekam ideje još uvek.

A dalje? Vjerojatno promotivna turneja, ne? Kada vas otprilike možemo očekivati u Hrvatskoj i Sloveniji?

MiKKa: Turneja će biti - videćemo kako i gde, želimo malo posetiti Nordijske zemlje gore. Tamo još nismo bili. U toku su pregovori. Za Hrvatsku ne znam, ali to uvek nekako dođe neočekivano, verujem da će koncerata biti. Trenutno se uvežbavaju novi materijali, kad se oni spreme za nastupe krenućemo punom parom. Što se nekih drugih planova tiče, za sada imamo samo koncert sa The Prodigy na kom se moramo dobro pokazati. Ipak su oni jedni od uzora naše muzike tokom godina, to će biti kao ispit pred starim profesorom. Novi albumi, novi radovi, nove devojke - sve je to za sada na stand-by. Možda ako opet odem kod zubara budem imao ideju za novi album, ili možda i neću morati ako nas pukne Nibiru ili Antihrist. Videćemo već, treba živeti u sadašnjosti, u budućnosti smo svi matori.

Okey MiKka, hvala na odvojenom vremenu i čuvaj zdravlje!

MiKka: Hvala tebi druže! Takođe! Pa se nadam se vidimo na nekom od naših koncerata na pivu ili nekom većem koncertu nekog stranog nama dragog benda. Pošto van koncerata i ne postojimo ! ahahaha Pozdrav!

horvi // 17/09/2012


PS: Fotosi: Tamara Milenković
Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*