home > najawa > Slušaj najglasnije predstavlja: TURNEJA PO BALKANSKIMA SOKAKIMA 3

kontakt | search |

Slušaj najglasnije predstavlja: TURNEJA PO BALKANSKIMA SOKAKIMA 3

AL PERRY(Tucson, Arizona), NACHTZUG (Malmo, Rim, Gornji Vakuf), BABILONCI (Zagreb), DJEČAK IZ VODE (Brčko), KODAGAIN (Knjaževac), LOU PROFA (Popovača)

Ovaj sekstet izvođača priprema turneju u kojoj su do sada dogovoreni nastupi:
[  ]

3.VIII Beltinci
4.VIII Tolmin (Šajeta festival)
5.-8.VIII Ljubljana, Koper, Pula, Hum
+ Zagreb, Knin, Mostar, Sarajevo, Bitola, Skopje, Subotica

AL PERRY (Tucson, Arizona /SAD)
Counrty / Rock / Surf / Country punk

"On je stara škola glazbenog propovjednika: bezvremeni glas, ozbiljan stav, no s vremena na vrijeme iskra pobjegne iz tih svijetloplavih očiju. Lakonski, ironičan, posvećen očuvanju onoga što je nekad bilo znano kao country&western, All Perry je jedan od predstavnika najbolje žive svirke u Tucsonu. Većina lokalnih glazbenika pripada toj "Crkvi All Perryja", a ima i sljedbenike u Europi i Australiji."

Mogli bise uznemiriti Al Perryja ako ga nazovete legendom, jer on je još daleko od umirovljenja. Štovani gitarist i kantautor bio je utemeljitelj i čvrsta točka tucsonske roots-rock i alt-country scene desetljećima, prepoznat i okarakteriziran kao jedan od prvih glazbenika koji su uspješno izvodili "punked-out conutry", čime je stekao obožavatelje diljem svijeta.

Biography: You may upset Al Perry by referring to him, as so many do, as "legendary," since this implies a less-than-contemporary stance among pioneer hardcore rock innovators. Far from retired, the venerated guitarist and songwriter has been a fixture on the Tucson-based roots-rock and alt/country scene for decades, widely credited as one of the first musicians to successfully perform "punked-out country" to timelessly adoring audiences worldwide. His ensemble band (The Cattle features interchangeable members, including longtime bassist Dave Roads, drummer Tommy Larkins (who tours with Jonathan Richman), and the Resonars' Matt Rendon. Al and a 1997 version of the Cattle produced Losin' Hand, which is universally hailed, particularly by imitative musicians, as a hallmark of severely cool, intelligent country punk. Musicians dotting the map since the early 1980's mention Losin' Hand as a landmark reocrd of country/punk alchemy, influencing the musical careers of desert rock bands Flathead, Gila Bend, Giant Sand, Calexico, the Lazy Cowgirls, and many others. An occasional actor who pops up in independent and studio films and a celebrated Tucson deejay, Al has been described as "tremendously versatile," "the best musician to happen to another musician" and "a lifetime of influence" (Greg Swanholm, Flathead). Al's discography includes recordings with Marshmallow Overcoat, Rich Hardesty and the Del-Reys, Dan Stuart, Giant Sand, Fish Karma, and The Richies, as well as nearly a dozen compilation albums, including a tribute album to CCR's John Fogerty.

Web: myspace, tucsonunderground, allmusic

NACHTZUG (Malmo, Švedska/ Sarajevo,BiH/ Rim,Italija)

Noćni su vlakovi još devedesetih godina troje od četvero članova Nachtzuga iz rodne im BiH odveli na sjeverne i južne europske koordinate, da bi se nakon dvadesetak godina prikupljanja glazbenih iskustava u različitim muzičkim projektima okupili u ovom konceptualnom projektu koji je upravo u fazi objavljivanja prvog albuma.

Iz Malmoa stižu Nataša (klavijature, vokal) i Dado (bubnjevi), na bas gitari im se iz Italije pridružuje Boris, a za gitarske akorde zadužen je Armin (BiH).

Četvorka koja se prepoznala u sličnim glazbenim ukusima stvara glazbu koja obiluje eksperimentalnom kombinacijom različitih muzičkih stilova, od ambijent-psihodelije, elektronike pa do tvrdog melodičnog rocka: Nachtzug pruža mračan ali snažan koncertni doživljaj.

Web: soundcloud, facebook,

Biografija:
Nataša Papić, rođena u Sarajevu, od 92. živi u Švedskoj. Završila muzičku školu u Sarajevu, piše poeziju (jedna knjiga izdana, druga na putu), svira u bendu Soul Sightseeing, te pokreće samostalni project Nachtzug.

Iz medija:
Njezino baratanje stihovima, rimama i izabranim riječima naglašava stilsku poetiku profinjenosti i u ovako patetično-razdražljivom raspoloženju koji bi mnogima uzdrmao kardiogram navevši na agresiju ili barem želju za adekvatnom osvetom. Ona je dostojanstvena, sama svoj poeta i sa svojim intimnim svijetom ima izgrađen odnos iz kojeg izbija mnogo čežnje, ali i gorčine i snage da prebrodi teško emotivno stanje, na koncu zato jer je odgovorna sama sebi. "Propuh" je kontemplacija velikog unutarnjeg bola u kome se ne traže niti razlozi, niti odgovori već istina koja se reflektira poput jeke u tišini kojoj samo ona svjedoči. (Vladimir Horvat - Horvi, terapija.net)

DJEČAK IZ VODE (Brčko, BiH)

Dječak iz Vode, nevjerojatan momak iz Brčkog, pravim imenom Edin Džambić obasipa nas minimalističkim, kratkim, britkim, jednostavnim ali precizno dorađenim rock pjesmama, remek-djelcima koja obuhvaćaju segmente iz širokog glazbenog spektra od garažnog punka, new-wavea, post-punka, garažnog rocka, rockabillyija, hard-rocka, klasičnog rocka, bluesa do kantautorskih shema za solo gitaru i vokal. U tekstovima svojih rock crtica Dječak iz Vode s lakoćom savladava razne tematske zadatke, od politike, morala, religije, stavova, emocija i zabave, upakiravajući ih u humor, grotesku, satiru, ali i zagonetne sofisticirane stihove kojima izaziva naše moždane vijuge. A kad se zasiti riječi, onda se baci na instrumentale, često vrlo eksperimentalnog karaktera.

WEB: facebook, youtube

Iz medija:
Nikada nisam čuo ovako ubjedljivo temeljito i koncizno dorađen album nekog domaćeg autora koji je došao praktički 'odnikud'….Kad sam prvi put preslušavao ovaj abnormalno dugačak album, nakon nekih 20-30 pjesama shvatio sam da je momak genije. Mjerkao sam stvar po stvar, a svaka mi se učinila fenomenalnom i mislio sam da će sad uslijediti zbirka loših demo snimaka i nekakvih zajebancija. I tako prolazi prvih sat vremena. I onda se počinjem pitati nije li to neka surova šala da me ovaj autor tako vješto prigrabio u svoj fazon da i sam povjerujem u istinitost fabule. Redaju se pjesme, niti jedna nije loša, bezvezna i bez temelja. Prođe i drugi sat, malo je letargičniji i senzibilniji, ali, majko mila, sve je bolje i bolje. Počinjem razmišljati kako mi se ovo veoma dopada i prestajem gubiti onu kritičarsku crtu kada mjerkam na miligrame svaku sekvencu, ton, stih, izrečenu misao... Dođe i treći sat, pa i grande finale albuma. Ostajem zapanjen. (Vladimir Horvat Horvi-terapija.net)

BABILONCI (Zagreb, Hrvatska)

Došli su sa svih strana i svatko pjeva svoju pjesmu.
Babilonci su bend/projekt "Dobrog duha undergrounda" Zdenka Franjića, čiji prvi postav čine Pity i karizmatični vokal Aleksandar Stojković St iz Goribora, Hrvoje Stančina - Hrc, koji vodi glavnu produkcijsku riječ u bendu te Robert Bušić - Buš, inače frontman prve postave Kojota. Glazbenu osnovu benda čini osovina Zagreb - Bor, a tijekom godina, kao u pravoj kuli babilonskoj, kroz bend je u raznim suradnjama prodefilirala gomilica ljudi, i svatko je dao svoj obol. Fluktuirajući postav benda i danas garantira da nikad ne znate tko će točno nastupiti na nekom događanju, no ako ostali nisu prisutni tijelom, onda su zvukom i duhom.

U zadnje vrijeme bend najčešće nastupa kao duo - Zdenko Franjić i Lju, uz pomoć matrica iz Hrcovog laboratorija zvuka, te ponekad Buševe ritam sekcije. Babilonci su skloni podupiranju slobodne ljubavi spram autorskih prava i hibridnim kombinacijama tuđeg zvuka i vlastitih intervencija, u recitativno-pjevanoj izvedbi publici nude koloplet pjesama iz raznih razdoblja djelovanja benda, zapakiranih u stilske varijacije od tmurnih eksperimentala, elektronike, melankoličnih dubova sve do funkyja i trance hibrida, uz ponešto bluesa i bugi vugija. Stihove koje malo viču malo pjevaju, a malo i dekonstruiraju, osim Zdene potpisuju i Klit, Kečer, St i drugi.

Diskografija:
Blatnjavi puti / muddy ways (2005)
Drobilica duša / soul crasher (2006)
Babini lonci II / baby's cans II (2007)
The baby lonelians (2007)
Zakaj su ubili Satana? / why did they killed satan? (2007)
Odma snimaj! / record! at once! (2008)
Slučaj muzikalne krave / the case of the musical cow (2009)
Generalna proba / general rehearsal (2009)
Mala fuk muzika / little fuk music (2009)
Nevolja u raju / trouble in paradise (2010)

Nastupi od 2011.
Klub Močvara ( 12.04.2011.)
In Music 2011
9. Festival prvih, Tvornica Jedinstvo, Zagreb
Gričevanje
Zelena dvorana Zabok
Festival TRESK 2012, Ljubljana
Klub Leglo, Bihać
Klub Oxigene, Osijek
Kastav film festival, Kastav
Festival Zadnja stanica Prečko, Zagreb
Ajde fest- Avgust jednog diverzanta, Kruševac, Srbija

Rebel Yell rock store
Klub Močvara (19.12.2012.)

Web:facebook, youtube, reverbnation, myspace, discogs, soundcloud

Iz medija:
U glazbi se proteže neprekidna psihodelična nit kroz minimalističke plesne skladbe koje katkad donesu natruhe srodnih Goribor, svirka je organska uz vrlo malo elektronike i ponekih samplova, tako da su Babilonci gotovo u kompletu postali pravi 'živi' bend. (Vladimir Horvat - Horvi, terapija.net)

Sugestivno, teško, magično... Pesma koju definitivno mogu uporediti sa životinjom koja je progonjena do krajnosti, koja je ulovljena i zarobljena tamo odakle joj nema izlaza, ali opet možete prepoznati slobodu i volju za opstankom u njenim očima. BABILONCI su Vreme o kome će se pričati i koje će se Osećati. (Devojka od Bronza, FB, o pjesmi "Kamikaza")

Biografija:
Zdenko Franjić, često nazivan i dobrim duhom undergrounda, poznat je kao prvi nezavisni izdavač s ovih prostora, čija je izdavačka kuća Slušaj najglasnije / Listen Lodest zaslužna za objavljivanje albuma Majki, Overflowa, Bambi Molestersa, Satana Panonskog, Goribora, Damira Avdića i mnogih drugih bendova koji su u međuvremenu ostvarili status priznatih glazbenika i oživjeli domaću scenu.
Uz to, pokretač je nezavisne naklade knjiga "Bratstvo Duša" u kojoj se nalaze knjige pjesama Satana Panonskog, Aleksandra Stojkovića, kao i roman Pitija iz Goribora, Damira Avdića, Loua Profe te idejni začetnik kompilacije "Bombardiranje New Yorka", koja je od svog prvog izdanja s kraja osamdesetih, pa sve do danas doživjela čak 14 izdanja te pružila značajan proboj brojnim domaćim bendovima na svjetsku scenu. S vremenom je porastao i interes francuskih, američkih, njemačkih i britanskih radiopostaja za bendovima s njegove etikete, među kojima Franjić posebno izdvaja suradnju s radiopostajom KZSU Music iz Stanforda, koja najčešće emitira pjesme njegovih bendova i s kojom je u stalnom kontaktu.
Također, na ovoj su etiketi izdani i albumi brojnih stranih izvođača iz Chicaga, Seattlea, Tucsona, Londona, Istanbula, Buenos Airesa, Jeruzalema, Novosibirska, New Yorka među kojima i "My Machine" - prvi album kalifornijske garage punk grupe The Humpers iz 1990., koji su svoja posljednja tri albuma objavili za prestižnu etiketu Epitaph. Zbog njegovih nevjerojatnih zasluga u domaćoj diskografskoj industriji, O Zdenku Franjiću je već 2005. snimljen i dokumentarni film pod nazivom "Oči u magli", koji osim razvoja Franjićeve karijere, prikazuje i rijetke arhivske snimke s koncerata Majki i Satana Panonskog.

LOU PROFA (Popovača, Hvatska)

"3. kolovoza započinje turneja nezavisne scene Slušaj anjglasnije! na koju s veseljem putujem i ja.

Bit će zanimljivo, izvodit ću nove pjesme sa novih albuma. Ekipa će biti prava"

Profa u finom kompaktnom izdanju, koje pomalo miriše na americanu. Nježan, sentimentalan i rafiniran kantautor i pjevač sa veličanstvenim blues/country-noir vokalom.

Materijal koji doduše nije rockerski nabijen, ali je zato kompaktne minimalističke građe sa finim i laganim country, blues i reggae kompozicijama nadohvat ruke americani.

U emotivnoj poeziji u prvoj ulozi je žena, očigledno velika Profina ljubav, a kroz retke se može iščitati i 'tiha patnja'. On iskreno boluje od slomljenog romantičnog srca, mnogo mašta, ponekad iz intime, a ponekad iz udaljene perspektive. Drugi dio kojeg uglavnom čine humoreske i poneka perverzija je pun vedrine i zdrave satire, pa tako Profa nalazi na sasvim obične, ali zgodne pošalice. Poput kratkih crtica 'tu pjesmu sam završio dok sam na Česmi ribe lovio' ("Kraj pjesme"), 'nikad ne plači na mom kućnom pragu jer će vrata upit vlagu i sve otići k vragu' ("Web-site on the moon")... Njegovi aforizmi prikazuju ga kao čovjeka kome se praktički živo fućka za cijeli svijet; neopterećen je problemima i živi svoj život bez strahovanja od deložacije ili utjerivača dugova.

Web: youtube

KODAGAIN (Knjaževac, Srbija)

Recenzija albuma "Speed Up"
Definitivno, avangarda! Hardcore/trash/experimental-pop. Ako griješim, možete me smatrati najvećim bedakom...

Čombe i ekipa zaokružuju bogati kreativni opus 2007. godine u kojoj su dosegli status najugodnijeg underground iznenađenja. Ponavljati sve hvalospjeve o zlatnom vokalu Čombeta više ne treba jer je izgleda i njemu samome dozlogrdilo tapšanje po ramenu, pa se Kodagain vrlo hrabro poigrala parodirajući same sebe stavljajući značaj svojeg rada u prvi plan kao osebujne umjetnike. "Speed Up" je stoga neočekivani album gdje se iz sfera Bryan Ferrya i finog pop-rocka pretvaraju u svojevrsnu varijantu legendarnih The Residents u pop varijanti bliskoj albumu "The King And Eye".

Recenzija albuma "Vranje"
Čombe je na ovom albumu napravio izuzetan splet vrlo kratkih inteligentnih narodnih i tradicionalnih pjesama adaptiranih u izuzetnim varijantama koje se bez ikakvih problema mogu izvoditi na najvećim pozornicama world-musica. To je to - jednostavan, britak i neprikosnoveno napretenciozan Čombe u solo varijanti. Mogao bih sad napričati cijele kobasice od teksta, ali nikakva vajda od toga. Ako do sada niste ukapirali veličinu Čombeta, sumnjam da će te i nakon ovog albuma koji je prekrasan, blago lucidan i ironičan, ovaj puta u etno pop-hardcore verziji. Legenda.
/ Vladimir Horvat Horvi (Terapija)

WEB: myspace, soundcloud

promo guy // 19/05/2013


PS: Kontakt: Zdenko Franjić
franticz@gmail.com
mob. 095 5495 749
Share    

> najawa [last wanz]

cover: Marko i Darko (izložba plakata i koncert), (krnji) Štajner bend @Močvara, Zagreb, 24/09/2020

Marko i Darko (izložba plakata i koncert), (krnji) Štajner bend @Močvara, Zagreb, 24/09/2020

| 22/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup, Muzika za Imunitet, Nedjelja, 20. septembar u 20:30h

dreDDup, Muzika za Imunitet, Nedjelja, 20. septembar u 20:30h

| 17/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Rock in Marof @ Stara škola, Novi Marof, 25-26/09/2020

Rock in Marof @ Stara škola, Novi Marof, 25-26/09/2020

| 14/09/2020 | fichonm |

>> opširnije


cover: Josipa Lisac @ ALU, 25/09/2020

Josipa Lisac @ ALU, 25/09/2020

| 09/09/2020 | promo girl |

>> opširnije


cover: Goran Bare i Majke @ MSU, 26/09/2020

Goran Bare i Majke @ MSU, 26/09/2020

| 09/09/2020 | promo girl |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*