home > mjuzik > Imate li vazelin?

kontakt | search |

TEHNO MUDA: Imate li vazelin? (Deciviliser Records/ Slušaj najglasnije, 2022)

Covid-19 pandemija je učinila svoje. Već 4 godine ništa nismo imali na ovim stranicama o genijalcijama iz Vršca (što li im se desilo sa starim facebookom?), a i sam izdavač Zdena je prilično prikočio tek tu i tamo, uz obavezne Krajncove albume (u stotinama) da ponudi nešto novo, navukli bi ga za uši, onomad bezobzirno laički.
[  ]

Šaljiva prezentacija na radu ovog albuma u interviewu s glavnim akterima Vladimirom Nikolićem (vokal) i glavnim meštrom Vojkanom Miloševim - Zlikovcem koncem 2020. ponovno je ozarila lice duhovitim vibracijama na koje je trebalo čekati još naredne 2 godine, ako ste ga ranije vidjeli, onda znate što valja očekivati od ovog vrlo kratkog materijala od svega nepunih 25 minuta, a ako niste, obavezno pogledajte vrsnu zafrkanciju.
[ Tehno Muda - Vojkan Milošev DJ Zlikovac ]

Tehno Muda - Vojkan Milošev DJ Zlikovac   © 2021

Na žalost, prve vijesti su tužne. Stari Bogdan Boća, prvi pjevač Tehno Muda je preminuo u snu još u maju (svibnju) 2019. u svojoj 91. godini života, a ubrzo mu se pridružio i Vojkan aka Zlikovac kada je, iznenada od srca preminuo 21.04.2021. ostavivši iza sebe ovaj nedovršeni album. Nakon njegovog odlaska, album su završili Vlada Nikolić (EPP), pevač na tom albumu i njegova saradnica multitalentovana Kejti Voznicki. Nažalost, Vojkanu se nije ispunila želja da sačekaju kraj pandemije i krenu da nastupaju po klubovima. On je takođe ostavio iza sebe mnogo neobjavljene muzike, kao i remiksa pesama sa albuma "Imate li vazelin?", pa će i to u nekom momentu biti objavljeno, nadamo se i u fizičkom obliku, u vidu diskova, a možda čak i vinila, ako bude sredstava. (javio za terapiju Danilo Milošev - Wostok)



U duhovitom i namjerno sjebanom interviewu što se tiče sinkronizacije govore o radu na albumu, mnogo toga se razabire da fabula u osnovi nije protiv gay populacije, nego metaforički govori o politički nekorektnim potezima Vučića i srpske vlade zbog kojih pati i ispašta čitava Srbija s uvijek uvrnutim smislom za karikiranost i ciničku diverziju. Album je inače nastao nadahnut stihovima Radomira Belaćevića iz zbirke "Jebačka poezija", školskog druga Nikolićevog djeda, kao i filmovima "Ćao inspektore" i "Bubašinter", poznatim ex-Yu komedijama iz 80-ih godina, a bilo ih je iz spske produkcije čitav sijaset, za razliku od hrvatske filmske industrije koja se i dalje praćka u glumatanju, oh, žali Bože tih uloženih sredstava u niškoristi s ozbiljnim karakterima bez imalo urona u srž metafore poboljšanja fluidnosti, a kamoli prirodnog, nepatvorenog humora koji nam itekako uvijek treba.



Muzika je nabijena energičnim techno tempovima i rave konotacijama uvodne "Imate li vazelin?" sa sampliranim vokalnim ekskurzijama spomenutih filmova koje se stalno provlače tijekom preostalog materijala insinuirajući na lošu pubertetsku postavku oko imagea i seksualnog opredijeljenja u "Pun ih je grad", a glavnoj pjesmi "Međunarodna banka" se vrzma dijabolički u nedokučivoj fluktaciji, pazite, kad se sluša, na dijagnosticiranju 'pedera' koji je ustvari glavni karakterni politički faktor. Lagana EBM "Elektropeder" je attack na misao što žene ne vole opozicijski se suprotstavljajući LGBT-u, uzeti ću slobodno, ma ovo je zafrkancija 'ne smeš da budeš peder, žene to nikako ne vole'. Ma daj? "Sluge i gospodari" ide u žustri trance progressive s nekoliko odličnih synth staccata, naravno u međuigri electro-hardcore/ big beata The Prodigy, novijih Atari Teenage Riot i The Chemical Brothers nastavljajući onu čudesnu fazu Raspljenog Jelena u daleko skuliranijoj varijanti, dok je zadnja "Ćihu hu" sasvim očekivani finiš na ovakvu fabulu punu sofisticiranih perverzija, zna se, vlakića u jebačini, no nije eksplicitni seks nego udar po vlasti.
[ Tehno Muda ]

Tehno Muda   © novogodišnji session 2020

Angažiran je ovo i lukavi album koji ima zadatak zdrmati koliko underground scenu, tako i čitav mainstrem, ukazati na sve loše srpske i ex-Yu eminencije, jasno je da niti jednu od ovih pjesama u kurentnom 'primetime' pasažu neće emitirati niti jedna radio stanica jer je revolt očit, krajnje uzbudljivo hardcoreški punkerski electro/techno-punk tipičan za Zlikovca i Tehno Muda, navijenog na zabavu i otvorenu višesmislenu konfrontaciju.

Naslovi: 1.Imate li vazelin?, 2.Pun ih je grad, 3.Međunarodna banda, 4.Elektropeder, 5.Sluge i gospodari, 6.Ćihu hu

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 03/03/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Imate li vazelin?

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*