home > mjuzik > Masochist, remastered

kontakt | search |

ELYSIA: Masochist, remastered (Divebomb Records, 2024)

Malo nevjerojatno, ali ipak istinito: ovaj debi album tada mlađahnih deathcoreaša iz Sacramenta realiziran davne 2006. kao d.i.y. izdanje na ondašnjem myspace-u s kojega se dao naručiti i opipljiv CD nakon 18 godina se sjetio Divebomb Records iz Pitsburgha da ga remasterira i ponovno objavi. Bend je bio kratkog fitilja s naivnim pubertetskim stavom da će osvojiti svijet, kao i Greeley Estates (na ovim stranicama imaju čak 5 recenzija: www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=5670) je dozvolio da ga oneraspoloži, zavadi, posvađa, a na koncu i razapne vox populi, odnosno dopustili su prva učešća na internetskim društvenim mrežama svojim tobožnjim fanovima koji su im ustvari bili mrzitelji, mizantropi i neprijatelji, a među njima je bilo i mnoštvo zavidnih članova konkurentskih bendova koji su im pisali neumjesne poruke da su neodrasli balavci, drkađije, nafurani junferi, patetično bijesna kopilad koja zapomaže zbog ničega...
[ Elysia - Masochist, remastered ]

Elysia - Masochist, remastered   © 2024

Greeley Estates su izdržali pritisak javnosti do 2011. kada su se povukli, a službeno rasturili tek 2018., no Elysia je posrnula već nakon drugog, spetljanog albuma "Lion Of Judas" u produkciji Kurt Baloua iz Converge www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=5404 2008., samo pet godina nakon osnutka kad su jedva zakoračili u rane dvadesete godine života. Interesantno, kada su se skupili 2003., neki od članova su još išli u osnovnu školu i imali samo 13 godina.
[ Elysia ]

Elysia   © 2006

Album je objavljen u pravo vrijeme deathcorea kada su neki metalcore bendovi prelazili na death, no malo tko je to uspio u pravom smislu poput zaboravljenih Backtrack, Job For A Cowboy (s previše insinuacija na Cannibal Corpse) i Knocked Loose, te još uvijek aktivnih zvijezda Suicide Silence. Sjetite se samo tjeskobnih emo klinaca s dotjeranim kratkim frizuricama i gomilama tetovaža: niste znali da li su hip-hoperi, nu-metalci, darkeri, alternativci ili, hm, što? U principu, ovo je bio prilično jednostavan album srednjoškolaca koji još uvijek može potaknuti neznalicu i kretena u brutalnost poput osvete u razjarenim stihovima 'tko je sada jebena pederčina?/ ...iskopaj jarak i zakopaj pizdu' najpopularnije teme "Incinerate" koja se u ovom remasteru pojavljuje u čak 3 verzije, originalnoj i ponajboljoj s konotacijama progressive melodic deatha, hardcorea, hip-hopa, melodičnog pop-punka i doom/stoner metala s puno teatralnosti.
[ Elysia - Masochist (original cover) ]

Elysia - Masochist (original cover)   © 2006

Danas kada ovu pjesmu slušamo, možemo samo reći da je ovo ustvari vrhunac kompleksnosti brutalnog metal stila, možda čak i himna čitavog žanra. Prije ovog debija imali su dva demo materijala i jedan EP, a uglavnom je album sastavljen upravo od tih ranih pjesama. Točnije, na originalu je bilo 10 pjesama, a ovom prilikom je dodano još 7 demo snimaka što upotpunjuje cjelovitost njihovog opusa.

Incinerate (original 2006):



Incinerate live 2008:



Incinerate (remaster 2024):



Ono što je album vezalo za žanr bilo je divljaštvo, osobito uživo, te kontraverzni lirski sadržaj, često i besmislen u nasilju koje je poremetilo kardiogram njihovih školskih učitelja, profesora i ravnatelja, a sukladno s time se pojavila i ona spomenuta gomila 'fanova' koja je moralizirala na njihovom facebooku otpravivši ih u 3 p.m. jer nisu bili bend koji bi ikad ikome mogao svirati na nezaboravnoj maturskoj večeri, inače vrlo dosadnoj i glupoj šminkerskoj zabavi s profesorima uz evergreene i disko hitove koje svira gažerski sastav bez imalo emocija. Ako pažljivije promotrite priloženi živi zapis spomenute pjesme, vidjeti će te gomilu djece, adolescenata, baš upravo onakvih kakvi su i sami Elysia bili - obraćali su se svojim vršnjacima, a ne tamo nekim starim prdonjama koji su odavno prerasli te furke i nimalo ih nije zanimalo što njihova djeca rade, kako razmišljaju i čime se bave kada vikendom izađu u grad-selo. Ta lirska struktura i jeste bila noćna mora za moraliste: uništite, spalite, poubijajte, sadistički razorite, a danas kad se sluša ovo u puno dotjeranijem dekoru, ovaj kompletan album razara tom nevjerojatnom snagom šibanja opakih blastbeatova, breakova ("Filthy"), mnoštvom namjernih kvarova kreni-stani ("Maligancy", "Triumph" u 3 verzije), vrlo jednostavnih gitarskih riffova i mučkih vokala frontmena Zak Vargasa s prvim svinjskim roktanjem ("Theocracy", "Xenophobila") koji je jedini s gitaristom Alex Porte-om ostao do konca neslavne internet avanture.



Na koncu, najzanimljivje jest da se ama baš nitko od šarolike postave kroz koju je prohujalo čak 18 članova nikad više nije pojavio u nekom relevantnom bendu. Zak je pjevao samo na albumu "My Bones Hold a Stillness" (2016) projekta VRTRA potpisan kao 'Z', a drugi gitarist Chris Cain je svirao u nepoznatim Bad Wolves, Bury Your Dead i For The Fallen Dreams. Odnedavno su otvorili nekoliko internet stranica. Znači li to da se ponovno okupljaju? Ne znam, ali volio bih ih ponovno čuti s novim materijalima nakon toliko godina odsustva.
[ Elysia ]

Elysia   © rane godine

U svakom slučaju, ovaj odličan remaster, puno bolji od originala dokazuje ogromnu snagu još uvijek moderne deathcore glazbe i izvedbe koju su napravili srednjoškolci (između pojedinih pjesama ide i vokalni prolog), a dodatni bonus je kao izvadak iz dnevnika ' što smo radili i svirali kad smo išli u osnovnu školu', a taj je baš i najzanimljiviji. Kad sam ovo čuo, vratio sam se u neke lude punkersko-hardcoreaške godine mladosti kad mi je Nick Cave bio idol s The Birthday Party, ali, ovo dakako nema puno veze s time, nego s Panterom i ranom Metallicom, punk-hardcoreom, crustom i progresijom brutalnog rock/metal stila koji se očituje u prvom, spomenutom singlu "Flithy" iz 2005., pazite, drugi album "Lion of Judas" je bio kraj, a bend se ponovno okupio 2013-2015, pa će se možda ponovno skupiti 20-ak godina nakon čuvenog debija - ne znam, ali u svakom slučaju ovaj remaster s odličnim demo snimcima svakako treba ponovno poslušati jer je to baš uistinu deathcore kakav je nekoć bio, više nije, a trebao bi biti.

Naslovi: 1.Disquist, 2.Masochist, 3.Filthy, 4.Malignacy, 5.Triumph, 6.Theocracy, 7.Xenophobia, 8.Incinerate, 9.Sadist, 10.Swine, BONUS: 11.Massacre (2004 demo), 12.Skirmish (2004 demo), 13.Triumph (2004 demo), 14.Incinerate (2004 demo), 15.Filthy (2005 single), 16.Triumph (unreleased demo), 17.Incinerate (unreleased demo)

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 30/07/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Greedy Misery

DROPTHEHAMMER: Greedy Misery (2024)

| 13/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Luck And Strange

DAVID GILMOUR: Luck And Strange (2024)

| 12/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: I, EP

ZLOTVOR: I, EP (2024)

| 11/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Right Here, Right Now, live

GHOST: Right Here, Right Now, live (2024)

| 10/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Someplace Else

CROOKS & STRAIGHTS: Someplace Else (2024)

| 09/09/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*