home > njuz > Singlom "Vojna" u suradnji s Vladom Kreslinom OGENJ objavljuje treći album "RepubliKaj"

kontakt | search |

Singlom "Vojna" u suradnji s Vladom Kreslinom OGENJ objavljuje treći album "RepubliKaj"

Vojna, najavna pjesma novog, trećeg, ognjenog albuma "Republikaj" jedna je od prvih, nastala u samim počecima 2015. godine. Donosi prepoznatljivu crticu folk rockera, emociju pankera i srcedrapajuću ljubavnu priču iz Drugog svjetskog rata, priču malih ljudi čiju je sudbinu krojio rat. Glazbeni vrhunac ove romantične ratne drame donosi upravo međunarodna suradnja na vokalnoj razini - grupi Ogenj u Vojni se pridružio slovenski ''Bruce Springsteen'', legendarni folk rocker, Vlado Kreslin, koji je o suradnj izjavio:
[ Vlado Kreslin ]

Vlado Kreslin   © Melani Krog

'Već nekoliko godina pratim rad grupe Ogenj, koji mi je blizu zbog iskrene, autentične energije, pa i jezika koji je sličan mojem prekmurskom. Pjesma 'Vojna' odlična je, a njena tema me približila mojoj pjesmi 'Prokockani sat', u kojoj moj djed dolazi sa soškog fronta u prvom svjetskom ratu.
[  ]

Priča o rastanku i čekanju dobila je i svoju ekranizaciju u režiji Dinka Šimca, koji je priču, govori, htio prikazati na način koji neće izazvati nužno negativne osjećaje. Tu su ideju sjajno oživjeli Gabriela Lončar i Ivan Kovačić kroz nekoliko prizora snimanih na lokacijama u Podravini te upotpunjenih 3D compositingom.



''Osim igranih scena o Joži i Mili, izvođenje pjesme snimili smo u suradnji sa zborom Rima u starom kinu u Virju. Na snimanju se dogodila sjajna sinergija benda, zbora i našeg gosta Kreslina i svi smo zajedno proveli divan dan u prašini što se, nadamo se, vidi i u finalnom proizvodu.'', dodao je Dinko Šimac.

Nova suradnja i prijateljstvo između Ognja i slovenskog kantautora Vlade Kreslina glazbeno je pun pogodak, do savršenijeg spoja nije moglo doći, kažu nam iz benda.
[  ]

''Emocionalna balada, idejno naslonjena na istiniti događaj iz razdoblja 2. svjetskog rata, koja od plača i škrguta zubiju, raste, raste i nada se, da bi na kraju ipak doživjela happy end. Zanimljiva je činjenica da je Vojna pjesma koja se našla čak na prvom neslužbenom izdanju benda, demo albumu 'Još je rano' iz 2016. Potrebne su bile godine da sjedne, pronađe svoje mjesto na izdanju koje zaslužuje i da s Vladom dobije onu esenciju koja joj je nedostajala svih ovih godina.

Prekmurski (slovenski) se isprepliće s međimurskim koji zajedno drže perjanicu kajkavštine sjevernih krajeva. Eto, konačno smo poravnali račune što se suradnje tiče - dugogodišnja želja Aleksandra Dragaša se ispunila. Uz Vladu Kreslina, vokalno su nas 'podebljali' iz Folklornog ansambla "Koprivnica", dok je Luka Iverac zasvirao violu baš kao nekada.'', govore iz grupe Ogenj o novoj glazbenoj suradnji.
[  ]

"Vojna feat. Vlado Kreslin" i novi album 'RepubliKaj' dostupni su na You Tubeu i svim streaming servisima, a uskoro će se naći u prodaji i na vinilu. Novi album donosi 11 pjesama kojima Ogenj, četiri godine od 'Si kak jen' zaokružuje još jednu glazbenu priču.
[  ]

'Glazbeno najširi, produkcijski napucan, emocionalno uzdrman', 'RepubliKaj' nudi dosad neistražene glazbene putanje spajanjem nespojivog, nastojeći svakom pjesmom u potpunosti uvući i ostaviti slušatelja bez teksta.

''Za svaku pjesmu proliveni su sati i sati znoja bez ikakvog kalkuliranja i prilagodbe "tržišnim trendovima. Ogenj je RepubliKajem dao ono što će uvijek dati - čvrst stav, emociju, beskompromisnost, suze, znoj, ljubav i ono najvažnije - nadu.'' - izjavili su iz Ognja.

Ogenj je spremno ponudio novi album koji nimalo ne zaostaje za prethodnicima. Podsjetimo, s "Domaj" su se predstavili publici, unijeli nove elemente u rock glazbu, osvježili tradiciju, osvijestili da rock ipak nije mrtav i osvojili čak 2 Porina - za najbolji etno album te novog izvođača. Od Lepe Mare, Hote, hote te nježnih Ljubaf na najjakše, Tebi. Drugi album "Si kak jen" opet je naišao na lovorike glazbenih kritičara, bili su pri samom vrhu top godišnjih albuma mnoštva glazbenih medija, a tu je bila i nominacija za Porin u kategoriji world music album. Pogledom i preslušavanjem drugog albuma dalo se naslutiti da se Ogenj ne drži kompromisa, da i dalje gradi svoj glazbeni put i da "nova" glazba na "novom" albumu je još šira i kompleksnija - po prvi puta imamo gudački kvartet, folklor...Album nose hitovi kao što su - Kaj nebi bilo, Si kak jen, Stadionska, emocijom nabijene De te boli, Megle.. Četiri godine od "Si kak jen", Ogenj ponosno objavljuje svoj treći album i donosi još jednu glazbenu priču - slušaj 'RepubliKaj'.

promo guy // 13/09/2024

Share    

> njuz [last wanz]

cover: BEDTIME FOR ROBOTS s novim albumom

BEDTIME FOR ROBOTS s novim albumom "24: The Fail Tapes"

| 17/09/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: Novi singl i videospot: T.I.E. -

Novi singl i videospot: T.I.E. - "Are We Cool?", Spona Music

| 16/09/2024 | tomislav |

>> opširnije


cover: CIKLUS - najnoviji album benda ŽEN: Obične lezbe koje stvaraju neobičnu glazbu

CIKLUS - najnoviji album benda ŽEN: Obične lezbe koje stvaraju neobičnu glazbu

| 13/09/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover:

"Dalekovodi", singl beogradskog benda KRILAT I BEO

| 13/09/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Singlom

Singlom "Vojna" u suradnji s Vladom Kreslinom OGENJ objavljuje treći album "RepubliKaj"

| 13/09/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*