home > mjuzik > Nekorporativno

kontakt | search |

ČOPORATIVNI DJ ZDENA: Nekorporativno (Slušaj najglasnije, 2018)

Kad se spoje ovako dva plodna autora kao što su Roberto Vodanović Čopor i Zdenko Franjić koje ne treba posebno predstavljati, malo je izvjesno unaprijed što bi se tu moglo izroditi i u kojem pravcu će ta kolaboracija teći. Jer Čopor je kroz 12 godina diskografske karijere nanizao 50-tak albuma, a Zdena kao solist nekih 15-ak zapostavivši solo opus na izvjesno vrijeme jer je od cirka 2007. bio veoma aktivan s bendom Babilonci koji je momentalno u hiatusu (do 2015. su objavili 22 albuma).
[  ]

Nego, ovdje se radi o veoma zanimljivom spoju: Čopor samo svira akustičnu gitaru kao pratnju, no svirka je fokusirana na pejzaže, ambijente, atmosferičnost, sve mahom u tugaljivim molovima sa slide efektima, ono što se kaže strogo namjenska, gotovo filmska zvučna kulisa bez ikakvih legata, riffova, melodija, harmonija... prava akustična ambijentala. Na nju Zdena sriče tekstove, no očekivao sam da će se baviti vlastitom autorskom poezijom, ali kad je krenula prva skladba "Bolest", nije teško prepoznati da je riječ o stihovima Saše D. Lovića - Lovkea kojeg je već ranije obrađivao s Babiloncima na albumu "Lud je, rekli su im kod kuće" (2014). Za razliku od te eksperimentalno post-industrial konfuzije u kojoj se Zdena nije najs(p)retnije snašao kao vokalni interpretator suhoparno sricajući Lovkeove umotvorine, ovdje je daleko pribraniji što mu ide u prilog zahvaljujući Čoporovom smislu za atmosferičnost.



Jest da i ovdje manjka dramaturških vokalizama bez obzira na spoken-word iliti slem naraciju u kojoj nije naglašen humor i satira pojedinih tekstova, no daleko je koherentnije i kompaktnije odrađen taj dio zadatka za mikrofonom kojeg bez problema sam Lovke odrađuje veoma uzbudljivo na kojekakve načine, fazone i štoseve kroz rijetke radove benda Duo Trojica. Okey, ovdje možda ima i ponekog drugog autora osim Lovkea, na youtube se nalazi zapis s tekstom Ivana Aleksova, ali ta pjesma nije ovdje uvrštena, no kao orijentir za prvo upoznavanje dobro će doći svakome zainteresiranome za ovaj nadasve puno zanimljiviji rad uzet po libretu knjižica ranije objavljenih u ediciji Bratstvo duša sve skupa ostavljajući dojam jedne ugodne književne seanse u kojoj narator i nije toliko bitan kao sama tematika i umijeće izabranog autora.

Naslovi: 1. Bolest, 2. Dronjavi saborac, 3. Glib, 4. Nedodirljivi, 5. Nije, 6. Olupina, 7. On, 8. Riblja musaka, 9. Sukuba, 10. Tako je, 11. Tuga 1992., 12. Zašto si se vratila, 13. Zver sa zubima od žada

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 26/06/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Places & Times

BALJINDER SEKHON: Places & Times (2018)

| 17/07/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Niko nisam danas

KOŽA: Niko nisam danas (2018)

| 16/07/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: We Already Lost the World

BIRDS IN ROW: We Already Lost the World (2018)

| 15/07/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Born Into This

TYGER LAMB: Born Into This (2018)

| 14/07/2018 | pedja |

>> opširnije


cover: Marzon

MARINADA: Marzon (2018)

| 14/07/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Nekorporativno
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Španski brijač (2002)
  • ČUDNOVATI DJ ZDENA - Umetnost umetanja (2003)
  • ČUDNOVATI DJ ZDENA - Šora z vetrenjačama (2004)
  • NAPUKNUTI DJ ZDENA - Zadnja luknja na svirali (2004)
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Tebi i tvojima (2005)
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Čudnovati DJ Zdena (2005)
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Ja DJ Zdena (2005)
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Lutajući DJ Zdena (2005)
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Napuknuti DJ Zdena (2005)
  • LUTAJUĆI DJ ZDENA - Očarani DJ Zdena (2006)
  • SREČNUTI DJ ZDENA - Babilonac (2006)
  • UROKANI DJ ZDENA - Ni vrit ni mimo (2006)
  • ZALUTALI DJ ZDENA - U potragi za izgubljenom informacijom (2007)
  • FUCKIN' DJ ZDENA - Pretending To Be An Englishman (2007)
  • LUTAJUĆI (Gezgin) DJ ZDENA - Undead In Istanbul (2010)
  • Captain Soul sreče Lutajučega DJ Zdenu (2013)
  • ČOPORATIVNI DJ ZDENA - Nekorporativno (2018)
  • Diskografija Čopor:
  • Gomila slika (2006)
  • San o velikom bijegu (2006)
  • Imitacija života (2007)
  • Girl Wich Name Begins With S - Totaba (2007)
  • Priča o dobrom ludilu (2008)
  • Ubojica u meni ubija polako (2009)
  • Sjećanje na snove (2009)
  • Čopor & Stipe (Nas dva) - Svatko je jedinstven (2009)
  • Staklene oči klauna (2009)
  • Čopor & Stipe (Nas dva) - Pogled sa stabla (2009)
  • Čudnovato beskrajno putovanje počinje opet... (2010)
  • Život počinje u četrdesetoj (2010)
  • (mea culpa)... rebro (2011)
  • (mea culpa)... limb (2011)
  • (mea culpa)... in memoriam (2011)
  • Menok i getah (2012)
  • Pjesme iz hotelske sobe 611 (2012)
  • Čopor & Nevjerni Tomo - Prognano pleme (2013)
  • Putujući cirkus nakaza (2013)
  • Bio sam doma pa sam snimio ove pjesme (2013)
  • Princ karnevala je umro (2013)
  • Ukleti Holandez (2013)
  • Rastanak (2013)
  • Prazna stranica, nenapisana pjesma, planina spava (2014)
  • Pretrčavam noć, sjene me proganjaju, muškarac dječak (2014)
  • Na rubu grada, na margini sjećanja, postoji zamka (2014)
  • Sve osim danas, daleka je budućnost, dišem duboko (2014)
  • Putovanja u gradove i astralni povratak - London (2014)
  • Dolazi tiho, razmiče zastore sna, robinja bola (2014)
  • San je na straži, sparina grize kožu, okamenjen sam (2014)
  • Pokrov sparine, teško diše ovaj grad, more i jedra (2014)
  • Čopor & Ivan Čkonjević - Dijalozi (2014)
  • Rijeka spava, usnula je divan san, ptica u letu (2014)
  • Vrata gradova, pomućena sjećanja, kontroliram dah (2014)
  • Jesenje lišće, sporo prolaze dani, zaboravi me (2014)
  • Drevne vatre plam, moja braća lutaju, duše cigana (2014)
  • U plavoj magli, podivljalo vrijeme, in memoriam (2014)
  • Pretvaram osjećaje u stihove (2015)
  • Na izvoru (2015)
  • Sea Improvisation (2015)
  • River Improvisation (2015)
  • Čopor & Ivan Čkonjević - Dijalozi no#2 (2015)
  • XY (2015)
  • Pjesme iz hotelske sobe 106 (2015)
  • Iskupljenje čudnovatog klobučara (2016)
  • (…1) (2017)
  • Berlinski zapisi (2017)
  • Mjesta. Napuštena (2017)
  • Novogodišnja noć (2018)
  • Zrak se razdvojio (2018)
  • Tragovi (2018)
  • Čoporativni DJ Zdena - Nekorporativno (2018)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*