home > mjuzik > Supernatural

kontakt | search |

KODAGAIN: Supernatural (Purple Bearded Uncle, 2014)

Nakon punih 7 godina otkako objavljuju albume za Slušaj najglasnije, Kodagain je po prvi puta promijenila izdavača (Purple Bearded Uncle), ali u principu se nisu mnogo izmjenili. Jedina novina jest da su osim Čombeta i Pekara ovdje gostovali Aleksandar Manojlović (gitara), Dobrica Dunat (bas) i u jednoj pjesmi Vladislav Dopuđa (bas).

Zvuk i stil benda je i dalje praktički ostao prepoznatljivo isti temeljen na klavijaturama, programiranim ritmovima i Čombetovim vokalima, te Pekarovim sentimentalnim gitarama, a sad tko je od gostiju nešto bitnije doprinjeo cijeloj konstituciji i ne može se baš posebno uočiti budući da su pjesme i dalje ostale vrlo kratke, kompresirane u pop aranžmane od maksimalno 3 i pol minute u slučaju najdulje "Tuscson" ili najkraće, završne "Have you seen my horse?" (1.11). Dodatak gitare se recimo vrlo dobro osjeti u "Iphigenia" ili "Pressure" s distorziranim dionicama.



Pjesama po običaju ima cijelo brdo, ovaj puta 24 komada (na prošlome ih je bilo čak 35), te je ponovno uglazbljena lirika Quentin S. Crispa, dvije su uzete od Loha Conell, a najveći dio od Brendan Conella. Naoko, niti ovaj album nema svoj 'koncept', međutim to je samo prividna varka. Kombinacijom stihova ovo troje poeta Čombe je sastavio mozaik o različitim likovima koji se poput omnibus pričica redaju u svojim emotivnim relacijama sa zavrzlanim i često neshvatljivim, pa i zagonetnim karakterima koji šetaju po fragmentiranim artističko-beatničkim preokupacijama u svrhu postavljanja jedne koherentne priče o nepredvidljivosti ljudske naravi.



U tom pogledu je izborom stihova još otišao najdalje do sada, ali istovremeno zagazio u nešto teži i neprohodniji prostor: ovo doduše nisu nikakvi alternativni stihovi, ali u današnje vrijeme se doimaju nestvarnim, pogotovo kada Čombe zaori u ambijentalnoj laganici "It's okay" istoimeni refren stavljajući na vagu nekoliko ljudskih vitalnih preokupacija koje uključuju cijenu kruha i razmatranje 'božje gluposti'. Ipak, nekoliko posljednjih kompozicija je izuzetno emotivno - "T'es sympatique", "I dream in colour", spomenute "Tucson" i "Have you seen my horse", te nevjerojatno arhaičan Johnny Cashovski country/rock naslovne "Supernatural" koji djeluje kao da je došao iz vremena prvih gitarskih distorzija, taman upravo negdje cirka prije pojave The Beatles.

Kod Kodagain je mnogo toga sramežljivo i samozatajno, no nikako letargično ili monotono. Oni taman održavaju svoje rijetke slušatelje budnim na nivou stalne lirsko-glazbene usredotočenosti koja sve više izmiče iz kontrole nekog rock žanra uranjajući u dubinu duše gdje osnovnu nit vodilju drže vrlo fini stihovi s vječito kompromitirajućim ljudskim predrasudama oko dvije krajnosti - pakla i nebesa. Uostalom, omot mnogo toga govori, pogledajte ga malo bolje. Nazdravlja se s nekim zamaskiranim vražićkom - harlekinom, onim našim, unutarnjim koji nas kopka, uvlači u zamke i s nama često radi ono što nikad ne bi trebali dopustiti.

Međutim, jedna stvar se već dulje vrijeme proteže kod Čombeta kao lidera benda. Otišao je predaleko za široku ekspanziju u čiste pop sfere s tim stalnim interpretacijama svojih omiljenih pjesnika ne isporučivajući gotovo niti jednu hitoidnu pjesmu. Sve su one štancane gotovo serijski poput hardcore-punk bendova s vrlo malo otklona, a za ovako široki asortiman (Kodagain su napravili oko 150-200 pjesama u karijeri), rijetko koja od njih ima pravi komercijalni 'ubod', pogotovo na ovome albumu bez obzira što iza nekih stoji veoma zanimljiva priča i mnogo snimljenih spotova, uglavnom odlično izrezanih i montiranih iz materijala koji kolaju internetom. Stvar je u tome što osim odvojenog rada na relaciji Knjaževac - Ljubljana bend tek površno radi na cjelokupnom produkcijskom dojmu i mnogim sitnicama koje su vrlo bitne, pa na koncu album ispada tek kao samo još jedno djelo u nizu bez ikakvih vidljivih pomaka.

Naslovi: 1.After a sleepless night, 2.You got to be a cowgirl, 3.Philadelphia marathon, 4.Lost garden, 5.Little mouse, 6.Black sky was my dream, 7.It's hot, 8.Iphigenia, 9.You cowboy, 10.My name is Earl, 11.Franz Kafka's relationship with women, 12.have you ever, 13.I was just a drifter, 14.A very strange relationship, 15.Pressure, 16.Let's forget, 17.Earie earworm, 18.T'es sympatique, 19.It's okay, 20.Nanao sakaki, poet, 21.I dream in colour, 22.Tucson, 23.Supernatural, 24.Have you seen my horse

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 29/09/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Supernatural

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*