home > koncert > MTV Adria for the Sony Ericsson NEW SOUNDS OF EUROPE award, Klub The Best, 29/09/2007

kontakt | search |

MTV Adria for the Sony Ericsson NEW SOUNDS OF EUROPE award, Klub The Best, 29/09/2007

Kako samo moćno zvuči naziv večeri koja je neku večer održana u zagrebačkom klubu The Best, a koja je trebala prema naslovu biti prvorazredni koncertni spektakl. Već prva najavljenqa lokacija, Velesajam, nije ulijevala povjerenje, no s promjenom lokacije, The Best, tek je došla na vidjelo šlampavost i nezainteresiranost organizatora za bendove koji su trebali nastupiti, ali i za publiku koja bi eventualno trebala doći na ovaj koncert. Ne želim komentirati odabir lokacije, no želim objaviti da sam u 12 godina boravka u Zagrebu u dotični klub te večeri prviput kročio, a vjerojanto i zadnji.

Koncert najavljen za 19h, koji je počeo tek iza 20:30, neobjavljivanje rasporeda sviranja izvođača, što je umanjilo mogućnosti planiranja eventualnih aktivnosti s bendovima, te proglašenje pobjednika ovog natjecanja nekoliko dana prije, ubilo je svaku draž i izvođačima i onom manjem dijelu publike koji se tu našao zbog bendova. Naime, The Best očito ima svoju stalnu klijentelu u štiklama i koleđicama, pa se od otužno praznog kluba u 20:30 negdje pred kraj nastupa zadnjeg benda pretvorio u modnu pistu s gomilom kockastih glava u pratnji, koji stvarno nisu imali pojma o čemu se tu ovdje radi, već su unezvjereno šetali od šanka do toaleta, na kojem su stvorili nezapamćenu gužvu. Da mi je tek bilo vidjeti njihova lica kad su se Let 3 pojavili na pozornici i, nadam se, pokazali im guzice. No, nisam si uspio to priuštiti.

Kako to obično biva na festivalima i grupnim koncertima, netko mora početi prvi, probiti led i svirati za par svojih frendova i par slučajnih dolaznika. INTRUDER iz Beograda je unatoč toj činjenici i činjenici da je pobjednik već bio poznat profesionalno odradio svojih zadanih 30 minuta predstavljanja svog rada. Prvorazredni elektro-pop s odličnim ženskim vokalom prošao bi vjerojatno bilo gdje drugdje osim u RH.

No, u RH prolaze FATHER. Iako sam o njima dosad čitao u tisku, te turneja po engleskoj, te fanbaza, a ono što sam čuo nije mi baš leglo i planirao sam ih namjerno propustiti, kad sam ugledao njihov pomno isplanirani imidž te vidio njihov stav "Ja sam zvijezda", odlučio sam ostati, čuti koju stvar i produbiti svoje negativno mišljenje o njima, koje sad mogu i potkrijepiti činjenicama. Na kraju, odgledao sam cijeli set i odmahao glavom s njima. Tolko skladni "headbanging" njih četvorice već dugo nisam vidio. Iako nisam na "ti" s takvom muzikom, moram reći da su si od pritajenog neprijatelja napravili glasnog prijatelja, a majicu na kojoj piše FATHER bi s ponosom nosio. Nisam siguran dal bih po doma slušao njihov cd, no svakako nebi probao izbjeći njihov sljedeći nastup uživo.

Uslijedili su TIDE. Slovenski PEARL JAM, uigran i čvrst bend koji zna što hoće. Ipak, premalo originalnosti i uzbuđenja u njihovim pjesmama i nastupu dovodi do zamora materijala čak i u ovako kratkom nastupu. Makedonski DANI izgledali su ko gažeri koji su upravo "okopali" jednu svadbu. Pevaljka s predobrnim glasom, ali prelošim pjesmama, i smiješan prateći bend, koji u svaku pjesmu ubaci Whitesnake solažu na gitari. Helou!!! Ovo je 21st century!

Do dolaska ELEMENTALa i klub se već dobro popunio, a poznavanje njihovih pjesama uzrokovalo je čak i pomake glavama, rukama, kod nekih čak i nogama. Njihov funky groove s hip-hop elementima paše u skoro svakoj prilici, no drugoj pjevačici se vokal nije čuo, pa je izgledala smiješno na bini onako otvarajući usta u prazno. Pretpostavka je da na njihovom koncertu to nebi izgledalo tako.

Kao posljednji u "natjecateljskom" dijelu nastupili su naši bosanski stari znanci, DUBIOZA KOLEKTIV. Osmeročlani uniformirani sastav (ovaj put nalik na pčelice) koji svojim ADF/RATM izričajem jedini zaslužuje ulazak u svjetsku ligu. Oni su svojom energijom, glazbom i stavom naveli baš sve prisutne na, makar, mrdanje guzovima i lupkanje nogom. Time su dokazali svoj, već otprije zacementirani status koncertne atrakcije.

Na kraju, moj odabir, prema onom što sam čuo bio bi: DUBIOZA KOLEKTIV, FATHER, INTRUDER, ELEMENTAL, TIDE i DANI. No, pobjedila je DANI. Zbog čega, to mnogima te večeri nije bilo jasno, a pogotovo nakon odslušanog njihovog nastupa. Time je pala u vodu dobra ideja o glasanju preko interneta, ako je, naravno bila regularna. Da li će DANI napraviti internacionalnu karijeru, vrijeme će pokazati, al siguran sam da karijeru u RH neće napraviti, bar ne u klubovima u koje ja zalazim. Nejasnim ostaju i Zagreb, kao lokacija održavanja, a ne neki drugi grad s područja bivše SFRJ, kao i dva benda iz RH u natjecateljskom dijelu, No, to više nije tema ove priče.

Kao što sam već spomenuo, bend koji je trebao začiniti ovu večer, LET 3, nisam dočekao iz osobnih razloga, stoga ćete o njihovom nastupu morati čitati negdje drugdje.

Za kraj trebam reći da me The Best nebi ni ovaj put vidio, da nije bilo poziva od strane Duleta, nekoć basiste grupe DŽA ILI BU, koje jako cijenim, a koji tenutno radi s bendovima kao što su INTRUDER, REPETITOR ili LIRA VEGA, no o tome ćete uskoro čitati u zasebnim pričama.

pedja // 02/10/2007

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*