home > mjuzik > Error. Spam

kontakt | search |

DOGMA: Error. Spam (MTV, 2012)

[ Dogma ]

Dogma

U stvari zlouporabljena, ali omiljena riječ teoloških zatucenjaka: Dogma, je poslužila kao naziv ovom pulskom bendu, koji je po svom dosadašnjem radu pokazao da se ama baš nimalo ne drži do nekakve ustaljene dogme. Naprotiv, u svojih sedamnaest godina postojanja i evo, u međuvremenu četvrtom albumu, ovi Puljani su tako često i drastično mijenjali svoje glazbeno usmjerenje, da je se čovjek mogao zapitati - radi li se to uopće još o jednom te istom bendu? Znači, ime ovog sastava u poređenju s onim što je on u stvarnosti bio, se može vidjeti jedino u pejorativnom, dakle pogrdnom smislu. Od početnog funk-rocka, preko izleta u klupsku, to jest elektronsku glazbu, do istinskog rockerskog izražaja; cijeli taj put leži iza ovih Puljana. Može se to shvatiti i na negativan način, kao nedosljednost ili čak nedostatak vlastitog čvrstog identiteta. S druge strane pak stoji ona stara poslovica da "se samo budale nikada ne mijenjaju".

Kako god, njihov novi album "Error. Spam" im je do sada svakako najzrelije izdanje. Kako po glazbi, tako i po tekstovima, ali su imali i izrazito "sretnu ruku" pri odabiru gostiju, koji su na jedan ili drugi način imali udjela na ovom novom uratku. Tako je gitarist Nenad Sinkauz iz benda East Rodeo bio najaktivniji, te ostavio jak autorski (i kreativni) štambilj na gotov sve pjesme. Pored njega, na albumu su sudjelovali fenomenalni Saša Antić iz TBF-a u pjesmi "Trudiš se da budeš" i vokalistica Jasmina Makota na engleskom otpjevanoj, izvrsnoj jazzy baladi "Walls", "podarivši" Dogmi ujedno i dvije najbolje pjesme čitavog albuma. Tu su još i Ivan Arnold, Branko Sterpin, Tatjana Giorgi i dječji zbor 'Čarobna frula' (na "Sam"), Nataša Petrić-Tasha, Davor Milovan-Bili, Ana Markanjević i Deni Mofrdin-Icon.



Dečki iz Dogme su u međuvremenu odrasli. Obitelj, posao i druge "zafrkancije" koje sa sobom donosi odrasli život očito su napravili od njih iskusne rockere i čini se da su konačno našli svoje pravo mjesto pod glazbenim nebom. Na "Error. Spam" ovi Puljani se suzdržavaju od nekakvih lucidnih ekshibicija, a čvrsti samosvjesni rock-stil, s puno pamtljivih refrena, ugodne melodije i ritma je ono što je glavno u ovih deset pjesama. Mjestimično se mogu čuti atmosferični uplivi syntha ili saksofona, međutim, glavnu ulogu imaju distorzirane gitarske baraže, s neobično izraženim linijama basa. Tekstovi su im postali puno (s naglaskom) ozbiljniji. Unutarnja borba, unatoč svim obavezama i egzistencijalnim strahovima što pritišću "normalnog" čovjeka, ostati svoj i koliko-toliko slobodnim izbija na površinu u gotovo svakoj pojedinačnoj pjesmi. Počevši od EKV-ovske uvodne "Sam", pa sve do završne laganice "I nakon svega", dečki iz Dogme s puno sjete, samo- i općekritičnosti, ali i sigurne energije rezimiraju svoje stavove, iskustva i stečene mudrosti.

Na ovom albumu nema puno plesa ili nekakvog plitkog humora, već iskrenost i ozbiljne (i aktualne) teme u kojima se diskutira mjesto pojedinca u današnjem modernom svijetu. Dočim se mjestimično uhvate u ponekom klišeju, općim frazama poput: 'Ništa nije vječno kao ljubav' u sanjivoj baladi "Dok te gledam". No, upravo kao takva i njoj slične pjesme poput već spomenute "I nakon svega" imaju prišivenu onu nesretnu sintagmu: radio friendly. S druge strane, u energičnim "Trudiš se da budeš", "Ja želim biti to što jesam" ili "Sve je odjednom jasno" ovi dečki okupljeni oko pjevača Sandro Pettenera dobrano prže, bljuju vatru i plijene pozornost zaraznom dinamikom, te bi se i ove stvari u nekom boljem svijetu zasigurno vrtjele po TV- i radio-postajama. Tijekom cijelog albuma oni se ne zapetljavaju u sitnicama i nikad ne gube glavnu nit vodilju, te nema ni jedne loše pjesme. "Error. Spam" je album bez većih grešaka. Štoviše, uspio je na svim poljima, kako produkcijski, aranžmanski, tako tematski i glazbeno. Ostaje se nadati da će to isto i publika prepoznati.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 12/11/2012


PS: Besplatan download albuma samo do kraja ovog mjeseca na mtv.com.hr
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*