home > koncert > ZLATNA KOOGLA, 31. III 2007, Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

ZLATNA KOOGLA, 31. III 2007, Tvornica, Zagreb

Dodjela 5. Zlatne koogle protekla je u odličnoj atmosferi s fino popunjenom audijencijom, odličnim zvukom i još boljim nastupima 10 probranih izvođača. (Svaki izvođač je dobio 15 minuta za nastup). Definitivni pobjednik je Edo Maajka osvojivši 5 nagrada, a "gubitnik" Overflow (7 nominacija, 1 nagrada) i Gibonni koji nije osvojio niti jednu Kooglu mada je bio nominiran u 6 kategorija. Nagrađeni su...

OVERFLOW - najbolja web stranica
EDO MAAJKA - najbolji omot "Stig'o ćumur" (Menart)
DRAGAN LUKIĆ - LUKY - najbolji producent
ELEMENTAL - najbolji video spot "Iz dana u dan" (Bruno Krčelić i Sebastijan Rogač)
KOPITO - najbolji novi izvođač
BELINDA BEDEKOVIĆ - instrumentalist godine (klavijature)
TINA VUKOV - najbolji ženski izvođač
EDO MAAJKA - najbolji muški izvođač
DJ CARLITO - najbolji DJ
EDO MAAJKA - najbolji koncertni nastup
DEBELI PRECJEDNIK - najbolja grupa
EDO MAAJKA - najbolji album "Stig'o ćumur"
CONNECT - pjesma godine "Jeebena"
EDO MAAJKA - izvođač DOP Vox Populi
EDO MAAJKA - izvođač Zlatni Dop (novinarska nagrada za glazbeni doprinos)
[ edo maajka ]

edo maajka   © horvi

Cijela dodjela je obilježena nizom gostiju koji su najavljivali i uručivali nagrade (mnogobrojne medijske i TV face), po sistemu sloj svirke, sloj nagrada, a večer su oko 22h otvorili Kopito sa svojim veselim otočkim pop-rockom. Potom je slijedio nastup novih nada Detour koji su hendikepirani ozljedom bubnjara koji je slomio ključnu kost izveli simpatičan polu-unplugged session uz koji su projicirali i video spotove s laptopa. Pokazali su se vrlo dobrim sastavom uživo i s pravom su nominirani u kategoriju najboljeg novog izvođača.
[ boa ]

boa   © horvi

Slijedeći nastup grupe Boaa bio je jedan od najprofesionalnije odrađenih, zvučali su najuvjerljivije i pokazali da su u protekle 2-3 godine koncizno i s dušom pripremali svoj povratak nakon više od 10 godina neaktivnosti. Osim hita "Sve što imamo" s povratničkog albuma "Dnevnik putovanja", izveli su i nove verzije hitova "Milion" i "Stup od soli", te sjajno dizajniranu "Prvi val" iz 1990. koja u novoj varijanti elektronskog rocka zvuči bolje nego prije 17 godina. Mladen je bio vrlo rezerviran, uopće nije plesao, ali je zato vokalom i svakim svojim pokretom davao do znanja da još ima u sebi karakter frontmana kojeg čuva vjerojatno za samostalne koncerte Boe. Nakon nastupa Mladen mi je dao interview u kojeg ćete imati uvid u skoro vrijeme, tako da sam propustio nastup hip-hopera Connect, dobitnika Koogle za pjesmu godine "Jeebena". Znam samo da su po reakciji publike imali vrlo dobar feedback.

Instrumentalistica godine Belinda Bedeković je potom izmamila gotovo najveći broj fotografa ispred pozornice koji su se doslovce zalijepili za nju i njezin nastup obavijen vrhunskom svirkom prepunom skala klasične, ali i turbo-folk i rock glazbe uz mjestimične izlete u sevdah. Nema šta, Belinda je pravi virtuoz, mada u njenom glazbeno-scenskom prikazu uz pratnju ritam našine mnogo toga vuče na komercijalni (i promišljeni) turbo-folk svjetonazor. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati tko je Belinda i u kojem pravcu ide njen glazbeni afinitet.
[ belinda bedeković ]

belinda bedeković   © horvi

A onda na pozornicu stiže DJ Dino Dvornik... Bio je toliko urokan da je zaboravio slušalice, petljao je po mikseti i pustio samo tri techno ploče koje nije niti uspio izmiksati kako treba, ali je zato zvuk odvrnuo do daske. Čak je i "propjevao", ali sve što je izmamio bila je salva smijeha. Dobro, barem je nastup završio u uspravnom položaju. No, zato je drugi DJ Dalibor Matanić obavio ogroman posao i digao cijelu Tvornicu na čagu i ples. "Ja sam najgori DJ na Balkanu i puštam nešto savim drugo...", rekao je odmah čim je stao iza miksete, no kada je počeo sa Violent Femmes, Pixies, The Smiths, Joy Division, Dead Kennedys, Ramonesima i prešao na House Of Pain ("Jump around"), RATM ("Killing in the name"), te Nirvanu ("Smells like teen spirit")... atmosferu u dvorani je digao do maksimuma. Njegov set je trajao nešto duže od pola sata i bez obzira na sve dotadašnje izvođače uspio je ostvariti najbolje reakcije publike do tada.
[ dj dalibor matanić ]

dj dalibor matanić   © horvi

Potom se atmosfera još jače zakuhala čvrstim nastupom Ede Maajke i Leksaurina, dok se najviše plesalo i zabavljalo prilikom izlaska uvijek veselih Gustafa. Oni su izašli u najproširenijoj postavi sa desetak glazbenika i dva prateća ženska vokala, te su izveli skraćenu verziju svoje "štale" s niskom hitova "FF" albuma, uz samo jednu staru uspješnicu "Ka di su ta vrata".

Posljednji zvanični nastup na 5. Koogli pripao je mladim nadama, najvećem iznenađenju Cro scene, skupini Batida. Imaju postavu sastavljenu od klavijatura, kontrabasa, akustične gitare, bubnjeva, te od tri djevojke koje su zadužene za vokal, fagot i flautu. Glazbeno su negdje između Jinxa, Svadbasa, Minimum System Requirements i Detour s razlikom što puno više koriste egzotiku sambe, bossanove, te laganih natruha jazz-popa na mnogobrojnim relacijama s kojima su povezani Gotan Project, Thievery Corporation i slični "trendseterovski" izvođači današnjice.
[ gustafi ]

gustafi   © horvi

Za finiširanje i razlaz ponovno je bio zadužen DJ Dalibor Matanić koji je u posljednjih sat vremena nafilao set vrlo dobre plesne, uglavnom poznate rock i pop glazbe (Kaiser Chiefs, OMD, Yazoo, Jane's Addiction, Jet, Rapture, Franz Ferdinand...), te se čitav spektakl okončao oko 3h izjutra.
Samo, da nije bilo ovog Matanićevog DJ seta i nastupa Boe, ovogodišnja Koogla bi prošla bez ijednog tona rock glazbe. Gustafi su ipak pomaknutija verzija rock sastava i uglavnom su filali svoj plesni tex-mex-ska...

Ipak, sve kako je organizirano i kako je proteklo, treba skinuti kapu organizatorima koji su ovaj veliki poduhvat ostvarili s velikih 0 (nula) kuna. Od zvuka, rasvjete, voditelja, scenarija, izbora glazbe u pauzama, brzim roadijima na stageu, hostesa, redara i inim detaljima, sve je bilo na najvećem mogućem nivou. Sve se može kad se hoće i zna.
Briljantno!

horvi // 02/04/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*