home > njuz > Izvođači Mudrog Brka u 2023. godini nastavili su s dobrim đirom. . .

kontakt | search |

Izvođači Mudrog Brka u 2023. godini nastavili su s dobrim đirom. . .

DVA ALBUMA, JEDAN EP, ČETIRI LP IZDANJA, ŠEST NOVIH IZVOĐAČA I DRUGI FESTIVAL

Izvođači Mudrog Brka u 2023. godini nastavili su s dobrim đirom. . .
[  ]

[  ]

Objavili su dva hvaljena albuma, jedan EP te brojne singlove i koncerte, a ukupan broj izvođača na labelu se povećao na 20. IDEM je objavio hvaljeni "poyy", a prvo jazz izdanje u diskografiji Brka pripada talentiranom trubaču Valdemaru Kušanu. Sjajan EP objavila je panakota, po dva singla i najave novih albuma Tidal Pull i Miriiam, Whisper Scream jedan singl, a s novim singlom su se predstavili Ljuta kuća, Studio Frendo, Zo i Gdinjko.

Objavili smo i četiri fizička LP izdanja i to Miriiam "Call Me Up", Tidal Pull "Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini", Ministranti "Rock je mrtav" i ST!llness "Kocka je okrugla".

Organizirali smo drugi Mudri Brk Festival u Jelsi.

Ako vas zanimaju detaljnije informacije, nastavite čitati. Ako ne, onda vam već ovdje želimo sve najbolje u novoj godini.

'Hvala vam što nas pratite kroz godinu', poručuju iz Mudrog Brka.



IDEM

Antun Aleksa je kantautor, multinistrumentalni glazbenik, booker, menadžer, festivalski organizator, diskograf i dobri duh aktualne zagrebačke scene. Poznat je po sviranju u sjajnim bendovima Porto Mortu, Trophy Jumpu i JeboTon Ansamblu. U 2023. godini se odlučio za objavljivanje solo projekta pod nazivom IDEM te je objavio debut album na kojem se nalazi deset pjesama ukupnog trajanja 25 minuta. Album je u potpunosti napisao i odsvirao sam Antun uz gostovanje Lea Beslača na klavijaturama na dvije pjesme. Miks i master potpisuje Dominik Kisić, a cover albuma i sve sjajne spotove Pavle Kocanjer. Ovo "bedroom indie diy post pop punk smeće" jedno je od najboljih ne samo domaćih nego i regionalnih izdanja 2023. dodatno pojačano IDEM-ovim fantastičnim koncertima. Čak dva možete pogledati ovaj vikend u zagrebačkim klubovima Vintage Industrial Bar i Močvari.
Album je objavljen u izdanju Jebotona i Mudrog brka, a LP izdanje očekuje nas početkom 2024. godine.

"Ovo je uistinu onaj "The album" labuđeg pjeva mladosti kojem će se slušatelji uvijek rado vraćati jer je uhvatio najbitnije esencije. A opet, poučeni iskustvom drugih koji su uspjeli zauvijek zalediti taj moment u zvučnoj slici, ovakvi albumi su neponovljivi. No nije vrijeme da se sad već unaprijed cendra o tome da se Aleksino "najluđe ljeto" više nikad neće vratiti, već treba završiti s tim da je IDEM izbacio najbolji ljetni album ove sezone.", Zoran Stajčić, RDD (10/10)

"Ovo je glazba koju mogu voljeti pedesetogodišnjaci koji su Idemove uzore slušali još u '80-ima i '90-ima prošlog stoljeća, ali isto tako ta glazba može biti neki uvod djeci za ozbiljnije shvaćanje tog vida kulture. Jednostavno, pogođena su ta dva svijeta kao rijetko kada do sad.", Siniša Miklaužić, Muzika.hr (4/5)

"Možda se radi o ironičnom defetizmu, ali himničnost refrena deset pjesama feelgood prvijenca IDEMa stavljene su u prvi plan projekta kontrastiranog trendovima i strujanjima glazbene scene trenutka. S IDEMom ćete grliti drugove pored sebe, čvrsto stiskati okice i zajahati afektacije kojima je prožeo POYY. Ova totalno emotivna vožnja oslobađa tog groznog straha od propuštanja kakav nas redovito drži u šaci i umjesto toga potiče na fokusiranje na vlastita očekivanja i odjeb tuđima.", Igor Jurilj, Glazba.hr

"Shvatili ste da je ovo impozantan album pop-punk/post-punk smjera pun comedy staleža i klateža u kome se autor ponaša kao 'svoj na svome'. Svi veliki underground rock autori su bili otkačeni, prirodno bedasti ,'udareni' u glavu i jako hrabri. Antun Aleksa je momčina dostojan David Byrnea i najboljih Talking Heads, te svih navedenih, a ovaj album oduševljava humorom i stvarnom slikom Hrvatske nakon pandemije. ", Horvi, terapija.net (9/10)



VALDEMAR KUŠAN

Valdemar Kušan mladi hrvatski trubač i skladatelj s bogatim iskustvom uz pomoć Roka Zalokara na klaviru te Žige Smrdela na bubnjevima, objavio je debitantski album sa sedam skladbi "Music of the Mind, Music of the Moment".

Ova blještava avantura jazz trija poziva Vas na glazbenu Odiseju - glazbeno putovanje nošeno glasovima trube, glasovira i bubnjeva predstavljajući izuzetne vještine, zanimljive i nadahnute aranžmane i nesputanu improvizaciju. Ovaj projekt nastao iz susreta interesa i intrige, započeo je opažanjem interesantnih glazbenih razgovora u dosluhu s osobnostima solista, njihovim improvizacijama kroz međuigre boja i oblika, harmonije i ritmova, a sve zajedno u duhu jazz glazbe, to jest glazbe općenito.

Album je snimljen u GMPU u Klagenfurtu, a za miks i master je zaslužan dobitnik Grammyja Ed Reed iz Lighthouse Recordinga. Autor slike na coveru je Marko Brajković, a dizajna Aldus dtp.



panakota

Svježi dodatak alt-pop sceni Zagreba čini panakota, čiju se glazbu može opisati kao delikatnu, sanjivu i slojevitu. Lebdeće teksture, prozračni vokali i brass sekcija isprepleteni sočnim beatovima i prepoznatljivom produkcijom atributi su koji se ističu na njihovom debitantskom EP-u 'Bića'. Nakon objave prvog singla s EP-a - 'Bik', panakota je, zaintrigirana nastavkom priče, odlučila zaplivati u mutne vode zodijaka kako bi zaokružila cjelinu.

Ono što je u zodijaku doživjela dočarava kroz 4 pjesme koje opisuju glavne elemente: vatru, vodu, zemlju i zrak. Svaki element predstavlja jedan horoskopski znak u kojem se najviše pronalazi, a istražuje ga kroz zvukove, boje i teksture pokušavajući ponuditi svoju reinterpretaciju istog. Uz miješanje žanrova kao što su indie pop, downtempo i ambijentalna elektronika panakota otvara svoj put u svijetu songwritinga. Glazbu potpisuju Duga Bavoljak, Mirna Čupić i Nikola Krgović (N/OBE), dok bend upotpunjuju Laura Matijašević i Branimir Blažević. EP 'Bića' objavljen je u izdanju izdavačkih kuća Mudri Brk i Basic & Rough.



TIDAL PULL

Tidal Pull, osnivači i kopljonoše tzv. big indie žanra, nakon hvaljenog debut albuma "Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini" i singla "Glas 42" kojim su najavili rad na novom albumu i novom žanru, tzv. post indieju, kraj uspješne koncertne godine okrunili su singlom "Uvijek dvanaest". Tidal Pull pokopali su big indie. Napravivši zaokret od 45 stupnjeva, odlučili su da im osnivanje samo jednog glazbenog žanra nije bilo dovoljno. Materijal za drugi album u nastajanju je raznolik, a zvuk nešto oskudniji, siviji i žešći - Tidal Pullovci su ga prozvali Post-Indie.



MIRIIAM

Miriiam, jedna od najpoznatijih izdanaka nove kantautorske hrvatske scene nakon prvog albuma 'Call Me Up' te prekrasnog ljetnog indie singla 'Mom Knows Best', singl 'Feather' utabava put za novi album kojeg očekujemo u 2024. godini. Osim kritike, Miriiam je rado slušana i na digitalnim servisima, pa tako od objave albuma broji preko 250 000 preslušavanja samo na digitalnoj platformi Spotify, a njene pjesme dospjele su do SAD-a, Australije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, UK-a, Brazila, Italije, Švedske, Španjolske, Portugala gdje su ih urednici radio postaja uvrstili u svoj program i rotaciju. Miriiam je, osim publike, prigrlila i kritika te joj je novinarski Rock&Off žiri dodijelio nagradu Veliki Prasak za najboljeg novog izvođača godine. Singlovi su objavljeni u izdanju izdavačkih kuća Basic & Rough i Mudri Brk.



GDINJKO

Gdinjko je novi bend iz Splita u kojem su Srđan Jeličić, Ivan Tadin i Marijan Katić i Branko Dragičević. Bolji poznavatelji secene će u ovim imenima pročitati da je riječ uglavnom o ekipi iz sjajnog benda Kundyak Mezhie, a poznavatelji bračke glazbene scene i astronomije da je tu riječ i o polovici Valentina Boškovića.

Najbolje su objasnili mladići iz Gdinjka: "Gdinjko je bend koji se rodija iz benda Kundyak Mezhie nakon naporne, ali kratke trudnoće povezane s covidon. Naime u to doba je bubnjar Srki napravija kuću u Gdinju na Hvaru i zaljubija se u to misto. Sluša je priče starih Gdinjana i sve o čemu pivamo je produkt tih priča i legendi. U početku nan se parilo da te pisme triba izvodit neka klapa okupljena oko misnog župnika, ali onda smo se sitili da bi mi to mogli aranžirat ka šta bi Kundyak Mezhie učinija, a da opet ima taj neki neolitički, da ne rečemo dalmatinski, prizvuk. Ne znamo je li baš istina sve o čemu pivamo, ali ovo je naša verzija tih priča". Prekrasni animirani spot je napravio Marijan Katić.



STUDIO FRENDO

Ljeta se pamte po hitovima, a jedna od najzanimljivijih splitskih grupa za to se već pobrinula s hitovima Pipi (na guc), Da je Smoje živ, Cvike za sunce i Mali dućan, s čijim evergreen refrenom "di si stavila banane" mnogima dan danas službeno počinje ljeto. Studio Frendo sada najavljuje novi uzavreli singl naziva Privremeno lud (Abimbola Bubu), koji kao i većina njihovih pjesama miriše na dugoročan hit!

"Ovo je klasična priča o čovjeku kojemu pukne film, golog trupa vozi na jug s autom na plin, obilazi disco klubove na egzotičnim lokacijama, ostavlja krugove u žitu", rekao je autor i spiritus movens Frendota Srky Šegvić. Glazbu i tekst potpisuje frontmen grupe Studio Frendo, Srđan Šegvić, a glazbenu produkciju Željko Brodarić Jappa. Uz Šegvića je za aranžman zaslužan i član benda Gordan Tudor. Lead vokal je Mišo Komenda, a na pjesmi sudjeluju također Sara Brodarić Šegvić i Branko Dragičević (vokali), te Karlo Kazinoti (bubanj). Video animacija je kreacija Lucije Bužančić.

S ovim singlom Studio Frendo najavljuje i nove pjesme kojih ima naramak, a ako se "Misec" i zvijezde poslože, uskoro i novi album.



ZO

Splitski pop rock bend Zo novim singlom i spotom "Davno" najavljuje novu fazu u karijeri nakon objavljivanja albuma prvijenca "Želim biti ja". Debut album je predstavljen singlovima "Poslovan lik", "Mjesto pod suncem", "Frane Mihalj" te "Birala je svijet" u izdanju diskografske kuće RTL Music. Glazbu potpisuje gitarist benda Ante Eterović, tekst Vincent Šepić te Ema Duvnjak dok je producent pjesme Sandro Petrić koji je zaslužan i za miks te zajedno s bendom potpisuje aranžman. Master potpisuje Krunoslav Licitar Macola (Red Records Studio).

"Davno" najavljuje novi album koji će prvo biti predstavljen s nekoliko singlova. Novim poglavljem u karijeri Zo predstavlja i dvoje novih članova benda, a to su vokalistica Aida Ćućurović i Nina Bakić na klavijaturama. Također, "Davno" te idući radovi benda među kojima pripada i album objavljuju se pod mudrobrkim labelom.

Za spot koji savršeno oslikava atmosferu same pjesme zaslužna je sjajna mlada ekipa iz Splita na čelu s redateljem i montažerom Marinom Vrcom, snimateljem Lukom Eterovićem te kostimografkinjom Annom Perlain. Osim novog singla odradili su turneju kroz listopad i studeni i posjetili deset gradova diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine.



WHISPER SCREAM

Whisper Scream novi je izvođač na glazbenoj sceni koji, kako mu ime govori, vrlo tiho priča o važnim temama o kojima bi se trebalo derati. U prvom singlu "Lako je tako" Whisper Screamu se pridružio i jedan od najpoznatijih hrvatskih frontmena Mile Kekin. Došao je red i na drugi singl "Loop". U singlu WS nažalost govori o svakodnevnici pojedinca te na neozbiljan način progovara o ozbiljnom problemu. Whisper Scream je autor glazbe i teksta te producent singla.

"Spot je svoje uzore tražio u Brechtu, Von Trieru i "black box" teatru, a je li ih našao nije nam poznato", rekao je Mudri Brk. Scenarij i scenografiju potpisuju Whisper Scream, Glumac i Mudri Brk, a režiju, kameru i montažu Dinko Čvorić - Doringo.

Whisper Scream nema fizički oblik i identitet, riječ je o fluidnom strujanju glazbe i svijesti. Iako iza projekta stoji poznati glazbenik i producent, a u pjesmama mu se pridružuju brojni drugi glazbenici, izbjegavajući javni identitet, fokusira slušatelja na samu glazbu, što je u konačnici cilj svakog glazbenika.



LJUTA KUĆA

Ljuta Kuća je za hrvatske prilike sasvim neobična pojava. Riječ je o country sastavu iz Sinja kojeg čine petorica zaljubljenika u western bluegrass i country. Oni koji su svjedočili njihovom live nastupu znaju zašto "to" žele vidjeti opet.

Objavili su singl "Kaleta", obradu legendarne skladbe jednog od najkultnijih likova hrvatske glazbene scene velikog Tome Bebića. Obrada je dobila i odobrenje od strane Tomine obitelji. Aranžman potpisuje cijeli bend, a spot za kojeg je zadužen Andrija Plavša je snimljen u šarmantnoj Komiži.

"Odluka da se snimi ova obrada nije bila niti malo teška. Dapače, tu pjesmu sviramo otkad postojimo, i publika je uvijek odlično prihvati. Tomu Bebića svi u bendu jako cijenimo kao velikog umjetnika koji je bio ispred svoga vremena, a opet tako jednostavan. Snimanjem ove obrade odali smo počast njemu i njegovoj glazbi, naravno kroz prizmu country/western izričaja. Nadamo se da će i slušatelji uživati barem upola kao što smo mi", rekli su momci iz benda.

Osnovani su 2012. godine u postavi gitara, bass, banjo i bubanj, odradili su preko 200 koncerata što u Hrvatskoj što u susjednim zemljama. Band svira country uz ponešto bluesa, gospela i rockabillyja na njima svojstven način, a to je što izvorniji zvuk salonskoj western zabavi.

Mudri Brk Festival 2023. - Aftermovie video:



MUDRI BRK FESTIVAL

Mudri Brk Festival drugu je godinu zaredom Ljetno kino Jelsa pretvorio u najsimpatičniju ljetnu pozornicu na Jadranu te je ugostio brojne izvođače ne samo iz Hrvatske, već i iz drugih dijelova Europe. Iza nas je festivalski glazbeni vikend, a tijekom dva dana u Jelsi su nastupili Kuzma & Shaka Zulu, ST!LLNESS, RØLØ, Ministranti, Lovorka Sršen i Josip Radić, Idem, Tidal Pull, Zo, Felispeaks, Anna Mularkey, DJ-evi Čemer, Svemir, Borovich, Dasta, Roko Vidović, Juri Paik, Rafiki, Yuri i Mudri Brk. Festival je ove godine trajao čak tjedan dana, a osim programa u Ljetnom kinu Jelsa, masu dobar đir se proširio na nekoliko lokacija u Jelsi.

Tjedni program obilježio je Masu dobar mudrobrki kviz, u suradnji s Kinom Mediteran Jelsa u Ljetnom kinu prikazan je sjajan film "Ljubav, smrt i njemačke marke" te prvo međunarodno gostovanje u suradnji s prijateljskim festivalom Jelsa Art Biennal na kojem su nastupile irske umjetnice Felispeaks i Anna Mullarkey te hit kantautor Idem. Organizacija Mudrog Brka je uz pomoć volontera čistila ilegalni deponij u Jelsi, tijekom jutra je održana Mudra škola glazbenog novinarstva za djecu, a navečer se u klubu Chuara održala večer Mudrolija.

Neke od najvećih anegdota koje su doživjeli na turnejama ispričali su glazbenici Dražen Baljak (Ministranti, Let 3), Ivan Jurić (ST!llness, Banana Zvuk i Golem) i Ante Ljubičić (ESC Life, ST!llness, Yammat FM), nakon čega je DJ Yuri zabavio okupljene svojim ljetnim setom hitovlja. Mudri buvljak, DJ-evi, ekološke radionice za mlade u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, edukacija u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske te zaboravljene igre za male i velike održale su se tijekom dva dana u Zen Beach Baru 28. i 29. srpnja. Već spomenuta lepeza masu dobre muzike mogla se čuti navečer oba dana središnjeg glazbenog festivalskog programa u Ljetnom kinu Jelsa, nakon čega se publika zabavljala uz DJ program do ranih jutarnjih sati u klubu Chuara.

Dođite nam (i) sljedeće godine <3
[  ]

PLOČE U PRODAJI: U prodaji su i čak četiri vinila.

Miriiam se prije objave albuma predstavila s tri singla "Knot", "Simple-Minded Love" i "Call Me Up", a albumu su svojim sviračkim umijećem doprinijeli Davor Rodik iz Majki, Fran Šokić iz Soulfingersa te Jura Hotko iz Pavela. LP je objavljen na 130 gramskom crnom vinilu, uz prateću duhovitu knjižicu.Album u izdanju izdavačkih kuća Basic & Rough i Mudri Brk .

Tidal Pull je bend koji sebe naziva kopljonošom Big Indie žanra, a album prvijenac - "Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini" je prikupio brojne hvalospjeve od strane kritike te se našao na ljestvicama najboljih albuma. Na albumu prvijencu nalazi se devet pjesama posvećenih ranom suncu, američkim kantautoricama, opskurnim glazbenim člancima, galerijama, labirintima i kućnim brojevima u malim mjestima zagrebačke županije. Za snimanje albuma je bio zadužen Mario Rašić, produkciju potpisuje Luka Dabro, a artwork i vizuale mlada zagrebačka umjetnica Petra Divković.

Splitsko-zagrebačka grupa ST!LLNESS prošle godine napravila je veliki povratak na scenu popraćen i novim studijskim albumom "Kocka je okrugla" koji je završio u Top 5 albuma godine po većini hrvatskih i regionalnih glazbenih kritičara, osvojio tri nominacije za nagradu Rock&Off i u više kritika nazvan jednim od najboljih hrvatskih povratničkih albuma. Hvaljeni album je završio i na 130 gramskom crnom vinilu, u gatefold pakiranju s tekstovima svih pjesama. Album je snimljen u proljeće 2022. godine u "ŠtaTeBoliK" studiju. Glazbenu produkciju albuma potpisuju Ognjen Zečević Egoless i Ivan Jurić Yuri, a dizajn covera i LP izdanja Marko Pinjuh.

Ministranti su riječki rock'n'roll bend. Prije dvije godine su se samoprozvali Ministrantima i tvrdoglavo odlučili služiti na oltaru "umirućeg" rock'n'rolla. Početkom 2022. godine izašli su iz garaže samoironičnim singlom "Rock je mrtav", a album prvijenac u izdanju nezavisnih diskografskih kuća Mudri Brk i Izvanredni diskograf izbacili su najesen 2022, pokupili lovorike kritike, osvojili Ri Rock kipić za album godine, te bili nominirani za rock album godine na Rock&Off nagradi kao i za newcomere godine na regionalnoj nagradi RUNDA. Na LP-u se nalazi deset pjesama, a glazbu i tekstove albuma potpisuje Dražen Baljak, osim u pjesmi "Minuta" čiji je autor glazbe Vedran Vučković, dok su aranžmani djelo cijelog benda. Snimatelj i producent albuma snimljenog u GIS studiju je Matej Zec. Sjajan dizajn omota osmislili su Tomislav Matić i Stipe Strika iz riječkog Yan Kamov Studia.

Sva izdanja možete kupiti fizički ili online u zagrebačkom Rockmarku i PDV-u, riječkom Dallas Music Shopu te šibenskoj Butizi.

promo guy // 11/12/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover: GUSTI SOK ima novi singl

GUSTI SOK ima novi singl "Milo moje"

| 06/05/2024 | hrvoje m. |

>> opširnije


cover: IO ima čak 20 albuma inspiriranih Jules Verneom

IO ima čak 20 albuma inspiriranih Jules Verneom

| 05/05/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: Frenkie predstavio album

Frenkie predstavio album "Manifest" i video spot za pjesmu "Identitet"

| 03/05/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Folk-punk cabaret bend

Folk-punk cabaret bend "Šarijanata" predstavlja prvi singl i spot "Beyond the End of the Road"

| 02/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

| 01/05/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*