home > njuz > Umro Andy Gill, gitarist i osnivač Gang Of Four

kontakt | search |

Umro Andy Gill, gitarist i osnivač Gang Of Four

U subotu, 1. II 2020., kako izvještava BBC i službene stranice benda Gang Of Four, preminuo je Andy Gill (punim imenom Andrew James Dalrymple Gill) u londonskoj bolnici zbog poteškoća s dišnim sustavom u 64. godini. Rođen je 1.I 1956. u Manchesteru, a dvadeset godina kasnije je u Leedsu s pjevačem Jon Kingom, basistom Dave Allenom i bubnjarem Hugo Burnhamom osnovao Gang Of Four, bend potaknut punkom i socijalnim beznađem u kome se Britanija nalazila 70-ih godina prije dolaska premijerke Margaret Thatcher na vlast. Interesantno, niti jedan od originalnih članova benda nije iz Leedsa, sve su oni bili studenti iz Londona i Cumbrie.
[ Andy Gill - Gang Of Four, 10.V 2008., Pauk, Zagreb ]

Andy Gill - Gang Of Four, 10.V 2008., Pauk, Zagreb   © Sale

U vrlo kratkom periodu bend je stekao pozornost novinara i publike zbog ultimativno originalnog spoja gitarističko-noiserskog Stratocaster zveketa punka i plesnog funka kojim se nadahnula gotovo cjelokupna ondašnja post-punk scena od Joy Division, Public Image Ltd., The Fall, Siouxsie And The Banshees, Echo And The Bunnymen, The Pop Group, The Cure, Bauhaus... Debi album "Entertainment!" (1979) je bio proglašen albumom godine, a singl "At home he's a tourist" premda se našao na zvaničnom UK top-100, BBC je odbio emitirati u emisiji "Top of the Pops" zbog sporne riječi 'kondom' koja se nalazi u jednom od stihova pjesme. S drugim albumom "Solid Gold" (1981) su potvrdili kreativnu superiornost još više se približivši funku i dance-punku, nastupili su na zagrebačkom bijenalu i u bivšoj Jugoslaviji pokupili ogromne simpatije utjecavši na tadašnju scenu koja se stubokom okrenula ka takvom modernijem izričaju. Zanimljivo je da nakon tržišno rasprodanog tiraža ploče u Britaniji drugi najbolji plasman je ostvaren baš upravo u Jugoslaviji.



Kasnija dva studijska rada benda su se protegnuli u pop, postava se izmjenila, a razlaz je uslijedio 1984. kada su objavili prvi živi album "At the Palace" na kome su i dalje pružali moćnu svirku. Početkom 90-ih je Gill ponovno kratkotrajno pokrenuo bend samo s Jon Kingom realiziravši neubjedljivi i po mnogima nepotreban pop-funk album "Mall" (1991), da bi se nakon ponovnog razlaza njih dvojica opet sastali objavivši daleko konkretniji, šesti album "Shrinkwrapped" (1995), no niti ova suradnja nije dugo trajala. Nakon turneje su se ponovno rasturili 1997. ostavši u hiatusu sve do 2004. kada je Gillov sin odveo oca na koncert Franza Ferdinanda rekavši mu da postoji bend koji umnogome nalikuje zvuku i stilu Gang Of Four. Tada se ponovno okupila originalna postava koja je egzistirala nekoliko sezona za potrebe koncerata sve do 2008. kada je Dave Allen po drugi puta napustio ekipu (bubnjar Hugo je otišao još 2006. budući da je živio u USA).



S novom postavom snimljen je povratnički album "Content" (2011) na kome je vokalist i dalje bio Jon King, ali i on ih je napustio netom nakon održane turneje 2012., da bi novim frontmenom postao John 'Gaoler' Sterry s kojim su snimljena dva naredna albuma "What Happens Next" (2015) i "Happy Now" (2019).
[ Andy Gill - Gang Of Four, 10.IX 2016., Tvornica, Zagreb ]

Andy Gill - Gang Of Four, 10.IX 2016., Tvornica, Zagreb   © Horvi

Andy Gill se bavio i produkcijskim zahvatima radeći na albumima Red Hot Chilli Peppers, Killing Joke, The Jesus Lizard, The Futureheads, Therapy?, a zaslužan je i za mastering albuma zagrebačkih Viva Glorio (2007), alias povratničkih Trobecovih Krušnih Peći zbog kojih je ujesen 2006. došao i u Zagreb kojeg je s bendom ukupno posjećivao 4 puta: 1981, 2008., 2015. i 2016., te jednom, 2013. nastupio i na šibenskom Terraneo Festivalu, a u ovim krajevima još je održavao koncerte u Skoplju i Beogradu. Problemi s respiratornim sustavom uslijedili su još na prošlogodišnjoj turneji po Aziji.

horvi // 02/02/2020

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*