home > najawa > Turneja Terranea po Zagrebu!

kontakt | search |

Turneja Terranea po Zagrebu!

Glazbeno-ekološki festival Terraneo će ovog kolovoza u Šibeniku imati svoje prvo izdanje. Da ga što lakše dočekate, Terraneo će, uz asistenciju bratskog mu Žednog uha, odraditi promotivnu turneju kroz pet zagrebačkih dvorana u kojima ćemo imati priliku gledati i slušati neka od najznačajnijih glazbenih imena današnjice.

Sve će započeti 12.05. u Kinu SC gdje će koncert održati kultni američki indie rockeri Mercury Rev. Od izrazito eksperimentalnih i psihodeličnih početaka krajem osamdesetih, ovaj je bend s vremenom u svoj izraz ubacivao sve više elemenata popa, pametno ukomponiranog u već prepoznatljivi im zvuk, što je u konačnici
rezultiralo i njihovim ultimativnim izdanjem - albumom "Deserter's Songs" kojim su osim kreativnog ostvarili i značajan komercijalni uspjeh. To se prije svega odnosi na Veliku Britaniju gdje su se čak 3 singla skinuta s albuma našla na UK Top 40, dok im je najveći otočki magazin NME dodjelio naslov najboljeg albuma te 1998. godine. Ne čudi stoga da su se na sve većem valu izvođača koji rade specijalizirane turneje na kojima u cijelosti sviraju ključna izdanja svoje karijere,
Mercury Rev odlučili za "Deserter's Songs" čije nas luksuzno reizdanje
očekuje 16. svibnja. Cijena ulaznica u pretprodaji je 140kn, a na ulazu 170kn.
[ mercury rev ]

mercury rev

Turneja se zatim seli u KSET u kojeg 14.05. dolaze britanski Crippled Black Phoenix. Premda ih mediji najčešće opisuju kao post-rock supergrupu, oni odlučno odbacuju takvu, ali i bilo koju drugu klasifikaciju. Nastali kroz suradnju članova Iron Monkey, Electric Wizard, Mogwai, Gonga te mnogih drugih više ili manje poznatih grupa, Crippled Black Phoenix su godinama funkcionirali više kao otvoreni kolektiv nego kao pravi bend. Možda upravo u tome i leži tajna njihovog uspjeha jer su bez zatvaranja u strogo ograničene okvire i formu ovi glazbenici sebi omogućili kreativnu slobodu koja je u konačnici iznjedrila niz odličnih albuma, među kojima se ipak izdvaja sjajan lanjski "I, Vigilante" na kojem njihov spoj prog rocka, folka i dooma funkcionira toliko dobro da ga bez ustezanja možemo smatrati jednim od najboljih lanjskih proizvoda onoga što je danas znano kao post rock. Cijena ulaznica u pretprodaji je 65kn, a na ulazu 80kn.
[ crippled black phoenix ]

crippled black phoenix

U Teatru &TD nas 23.05. očekuju kultni Swans. Nastali 1982. pod utjecajem britanskog post punka i njujorškog no wavea, a predvođeni neuništivim Michaelom Girom, Swans su sredinom osamdesetih postali jednim od predvodnika u to vrijeme bujajućeg noise-rocka, te ujedno, kako će se kasnije pokazati, i jednim od najutjecajnjih američkih bendova osamdesetih. Rana izdanja obilježena mračnom atmosferom, ritmičkom monotonijom i gitarističkom brutalnošću priskrbila su im kultno sljedbeništvo koje se ubrzo prelilo i s druge strane Atlantika. I premda su kasnijim melodičnijim i ambijentalnijim albumima kudikamo proširili svoj auditorij, upravo ta rana izdanja okosnica su oko koje se vrte novi Swans, koje je prije godinu i pol dana okupio Gira nakon što je tijekom zadnje turneje s Angels of Light osjetio potrebu da se izrazi na sličan način na koji je to gotovo petnaest godina činio kroz grupu Swans. Rezultat te odluke je iznimno hvaljeni novi Swans album "My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky" te gotovo neprekinut niz koncerata za koje svjedoci kažu da su jedno od najintenzivniji audio-vizualnih iskustava koje su ikada doživjeli. Osjetljivijim osobama i onima koji ne podnose ekstremne glasnoće preporučamo da ovaj koncert zaobiđu, a svima ostalima garantiramo neponovljiv doživljaj. Prije Swansa će zasvirati londonski gitarist i pijanist James Blackshaw. Cijena ulaznica u pretprodaji je 120kn, a na ulazu 150kn.
[ swans ]

swans

Samo dan kasnije, 24.05. u Teatar &TD dolaze i američki Animal Collective. Tko je mogao i pomisliti da će samo nekoliko mjeseci nakon njihovog
premijernog zagrebačkog nastupa na ovom istom mjestu Animal Collective objaviti album kojim će, ne samo obilježiti cijelu diskografsku godinu, već i trasirati neke nove glazbene trendove. "Merriweather Post Pavilion" postao je uvjerljivo najhvaljenije svjetsko diskografsko izdanje 2009. godine koje je doslovno pomelo godišnje kritičarske izbore za najbolje albume, a sami Animal Collective iznimno traženo ime za koje smo iskreno sumnjali da ćemo ga tako skoro imati priliku ponovo gledati u Zagrebu. Ipak, Animal Collective su u drugom naletu, gotovo godinu i pol dana nakon objavljivanja albuma, odlučili i u Zagrebu predstaviti "Merriweather Post Pavilion" kao vrhunac vlastite glazbene vizije u kojoj su ispremiješali utjecaje folka, psihodelije, avangardne rock te pop glazbe, stvorivši pravo malo glazbeno remek djelo koje uspješno balansira između eksperimenta i popa. Budući je u pitanju jedini nastup u regiji ovo je ujedno i prava mala ekskluziva te koncert o kojem će se, uvjereni smo, još dugo pričati. Cijena ulaznica u pretprodaji je 140kn, a na ulazu 170kn.
[ animal collective ]

animal collective

Za kraj svoje promotivne zagrebačke turneje Terraneo i Žedno uho su nam spremili još jednu poslasticu - The Jon Spencer Blues Explosion 05.06. u Tvornici Kulture. U trenutku kad smo već polako počeli gubiti nadu da ćemo ih ikada više imati priliku gledati uživo, čemu su dobrano doprinjele aktivnosti njihovih članova u drugim projektima, The Jon Spencer Blues Explosion su nas obradovali najavom svoje nove europske turneje te željom da u sklopu nje zasviraju u Zagrebu. Kad je početkom devedesetih Jon Spencer, nekadašnji gitarist i pjevač grupe Pussy Galore, zajedno s još jednim gitaristom Judahom Bauerom te bubnjarem Russellom Siminsom pokrenuo ovaj garage-blues-punk trojac, teško da je netko mogao i naslutiti koliko će bitnu ulogu odigrati u rock'n'rollu devedesetih kad su se nametnuli, ne samo kao jedan od vodećih nezavisnih bendova s kraja prošlog, već i kao bend koji je utabao stazu za niz novih imena koja su isplivala u novom tisućljeću, među kojima su zasigurno najpoznatiji The White Stripes i The Black Keys. Uz sve navedeno ne treba smetnuti s uma da se tijekom devedesetih uz Blues Explosion redovito ljepila etiketa "najboljeg živog benda na svijetu", što su uvjerljivo demonstrirali na svom jedinom zagrebačkom koncertu prije 6 godina, a pogotovo na legendarnom ljubljanskom koncertu 1997. kojeg su pohodile stotine ljudi iz Zagreba pa je već tada bilo jasno koliko je ovaj bend velik u ovom gradu. Cijena ulaznica u pretprodaji je 140kn, a na ulazu 170kn.
[ JSBX @ tvornica, zagreb 10/05/2005 ]

JSBX @ tvornica, zagreb 10/05/2005   © sale

Ulaznice za sve koncerte možete kupiti u pretprodaji u Rockmarku i Dirty Old Shopu.

12.05. Kino SC
MERCURY REV (SAD)
140/170 kn

14.05. KSET
CRIPPLED BLACK PHOENIX (Engleska)
65/80 kn

23.05. Teatar &TD
SWANS (SAD)
JAMES BLACKSHAW (Engleska)
120/150 kn

24.05. Teatar &TD
ANIMAL COLLECTIVE (SAD)
TEENGIRL FANTASY (SAD)
140/170 kn

05.06. Tvornica Kulture
THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION (SAD)
140/170 kn

ana // 05/05/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*