home > muviz > The Social Network

kontakt | search |

THE SOCIAL NETWORK [Društvena mreža] (David Fincher, 2010)

Nedostatak seksa kao pokretač svega?

[ Facebook korak 1: Programiranje I. ]

Facebook korak 1: Programiranje I.

Kako se naše društvo sve više i brže razvije, vremenska razdoblja između tehnoloških revolucija koje mijenjaju naš svijet se sve više smanjuju, učili smo to još u školi. Ali tada, u tim školskim danima, vjerojatno nitko od nas nije mogao predvidjeti kako će to izgledati par desetljeća kasnije - uvijek u pratnji novog najboljeg prijatelja, mobitela dakako, sa masom prijatelja na mrežnim servisima, koje možda u stvarnom životu ne bi nazvali tom riječju koja naočigled gubi svoje značenje, otuđeniji i izoliraniji nego ikad prije. Djeca se više ne igraju na igralištima, nego na kompjuterima. O svemu tome, htjeli mi to ili ne htjeli priznati, dalo bi se napisati štošta. Ipak, zaustavimo se samo na Facebooku, koji je u samo nekoliko godina drastično promijenio naš život, odnosno priči o njegovom nastanku.

Pod sjajnim sloganom "You don't get 500 million friends without making a few enemies", "The Social Network" je film o osnivačima globalnog fenomena "Facebook", o mladenačkim frustracijama i željama o postajanju nečeg posebnog, o manipulacijama i socijalizaciji 21. stoljeća, o drugom valu "dot com" kompjuterskih poduzeća i njihovom (prevelikom) utjecaju na svijet kakav smo poznavali, o prijateljstvu i izdaji.

Godina je 2003, mjesto radnje Harvard. Student Mark Zuckerberg nakon propale veze sa djevojkom, pripit, u jednoj noći stvara web stranicu na kojoj studenti mogu ocjenjivati djevojke sa faksa. Iznenađen velikom posjećenošću stranice (koja uspjeva i srušiti sveučilišni server), uz nekoliko prijatelja (i diskutabilnih preuzimanja ideja od nekih drugih ljudi), stvara socijalnu mrežu The Facebook, kako bi se studenti mogli "socijalizirati" online. Sajt raste brzinom koju nisu mogli pretpostaviti, šireći se na druga sveučilišta, a uskoro u ekipu dolazi i Sean Parker, suosnivač znanog servisa za besplatnu razmjenu glazbe Napster, što uskoro dovodi do pucanja odnosa između prvobitnih osnivača...
[ Facebook korak 2: Tko je ono sve vlasnik? ]

Facebook korak 2: Tko je ono sve vlasnik?

David Fincher, jedan od ponajboljih holivudskih redatelja današnjice, iz sebe ima masu i više nego respektabilnih naslova kao što su "se7en", "The Game", "The Fight club", "Zodiac". Ako mu je prethodni film "The Curious Case of Benjamin Button" bio određeni pobačaj koji je publiku razdijelio u dva tabora, "Društvena mreža" ga ponovno vraća na prave staze. Odabir upravo njega za režisera filma je svim poznavateljima njegova opusa jasno naznačio da nećemo gledati običnu "dramu" već nešto više nalik trileru. Predviđeno - dobiveno!

Vodeći nas spretno paralelnom radnjom u vrijeme nastanka Facebooka te snimkama samo par godina kasnije kada se sklapaju miljunske nagodbe između bivših prijatelja osnivača, Fincher stvara još jedan filmski biser koji se napeto prati od prve do posljednje minute, kao da je u pitanju "whodunnit" krimić. Scenarija nastalog prema knjizi "The Accidental Billionaires" (Slučajni bilijoneri) Bena Mezricha, "podebljan" odličnom filmskom glazbom koju potpisuju Trent "Nine Inch Nails" Reznor i Atticus Ross, te odličnom glumom mlađe generacije holivudskih zvijezda (posebice izvrstni Jesse Eisenberg i Justin Timberlake), "The Social Network" je jedan od zasigurno najboljih filmova 2010. godine. Kritičarska ocjena od 97% na portalu Rotten Tomatoes u trenutku pisanja teksta, vjerojatno govori dovoljno tome u prilog.
trailer filma

Što se filmskih biografija ili ekranizacija važnih događaja iz naše zajedničke povijesti tiče, nekako je bilo normalno da su se one pojavljivale nakon dovoljno proteklog vremena ili smrti određene osobe, kako bi se dobio neki objektivni odmak i šira slika. Uostalom, ne kaže se uzalud da je vrijeme najbolji sudac. Upravo zbog toga mi se čini fascinantna činjenica da se pojavio jedan film (ne bi me čudilo da su i prijetnje zabranama i tužbama bile u igri) koji se odnosi na nešto što je toliko "friško" - pa zaboga, glavni lik filma Mark Zuckerberg ima danas tek 26 godina! Po jednima je on pomalo kontroverzna i skriveno-ekscentrična ličnost današnjice (svoju privatnost skriva puno više nego što brine o privatnosti korisnika svoje mreže, kritika je jednih), koja se s jedne strane poteže po sudovima s bivšim prijateljima oko Facebooka i dobiva epitete seksom opsjednutog ostarjelog teenagera, dok s druge stoji na broju 1 na listi Top 100 najutjecajnijih ljudi ovog informatičkog doba časopisa Vanity Fair. Ujedno je i najmlađi živući bilijoner. Kao što je on promijenio Internet ali i život kakav smo ga poznavali do tada, tako će vjerujem i ovaj film pokrenuti lavinu uradaka o recentnim osobama i događajima. Najave i glasine o snimanju filma o osnivačima Googlea su već tu, pitanje je samo tko će igrati Obamu za par godina?

ocjena filma [1-10]: 9

sale // 09/11/2010

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*