home > mjuzik > New Horizons

kontakt | search |

SKYEYE: New Horizons (Reaper Entertainment, 2024)

Za relativno frišku njemačku etiketu Reaper Entertainment iz Kassela koja egzistira od 2017. i ima tek meni jedno poznato ime (Tankard), objavljen je ovaj treći album slovenskog peterca iz Ljubljane o kome smo pisali prilikom izuzetnog prethodnika "Soldiers of Light" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30818 ujesen 2021. godine s kojim su zacementirali status velikih zvijezda u usponu. Usput su dobili novog gitarista Urbana Železnika iz gradskog prijateljskog im benda Challenger, a što je s nekadašnjim Gregom Stalowskyjem, pojma nemam. Ne navodi se više kao stalni član postave, no bio je prisutan u nekim pjesmama.
[  ]

Kako ih bije iznimno pozitivan rejting, diskografska etiketa im je priuštila sjajan promo, pa je tako već prvi singl "Railroad of dreams" s pratećom vokalisticom Karmen Klinc do sada pogledan na youtube 102.246 puta, a to je mnogo više nego li su neki regionalni bendovi ovakvog karaktera imali. Obično se teoretizira, tako tvrde barem oni koji prate youtube, da je potrebno oko 150.000 pregleda da bi onda algoritam sâm nalagao potencijalnim ljubiteljima žanra neki materijal na kojeg ste se prethodno možda 'lajkali' klikovima ili ga pratili, pa su tim daleko veće šanse za ogromne zgoditke samih autora.



'Ja sam putnik koji ima zadatak proširiti rubove uma.
Pođi sa mnom i oslobodit ću te.
Putovanje od tisuću milja počinje jednim korakom.
Ne možeš poreći. I ne budi slijep.
Ima još mnogo toga za pronaći.

Na putu sam u veliko nepoznato.
Pustolovni umovi često hodaju sami.

Kroz led i snijeg, tračnice,
Neumoljiv poput Geronima.
Željezna zvijer, lupanje ne prestaje.
Kroz sve te godine nosi me
vlak bezbrojnih nada i strahova.
Sada se ukrcajte i neka putovanje počne.

Planine i doline. Jedan pogled kroz prozor
i uvijek ima nešto novo za vidjeti.
Tihe ulice i uličice.
Svi putevi vode natrag u vašu istinsku nutrinu.

Nastavi. Kroz mrak do zore.
Nastavi. Na pruzi iz snova trčimo životni maraton.
Nastavi. Kroz mrak do zore.
Nastavi. Na pruzi iz snova trčimo životni maraton.
Nastavi. Kroz mrak do zore.
Nastavi. Na pruzi iz snova trčimo slobodno.
Nastavi. Kroz mrak do zore.
Nastavi. Na pruzi iz snova trčimo životni maraton.

Na putu sam u veliko nepoznato.
Na putu sam.
Pustolovni umovi, ipak nikad ne hodaju sami.
'
[ SkyEye ]

SkyEye   © live

Za razliku od prethodnog, sjajnog albuma, ovaj ne donosi onoliko raskošnih dekoracija: nema grandioznih tema, sve je usmjereno na klasičan pristup kombinacije NWOTBHM s power elementima u kraćim relacijama prihvatljivo zaraznih pjesama do maksimalno 5 minuta, ali pričekajte malo... Osim idealno napenalenog spomenutog prvog singla, iskače serija odličnih brzača poput uvodnog galopa "The descenders" gdje se odmah čuje kako se glavni gitarist Mare Kavčnik idealno stopio sa Železnikom, a frontmen Jan Leščanec nastavlja nevjerojatan vokalni diskurz na Bruce Dickinsona. Prosto, kad vidite Leščanca kao hipstera s kratkom frizuricom, nikad ne bi pomislili da ima takvu glaščinu, a pogotovo da je metalac. To i jest prednost današnje scene da svatko može biti štošta, te da je image jako varljiv. Borbena "Fight!" sa zavodljivim stadionskim krikom 'borba' ima hitoidan potencijal, tu su također i duplane gitarske 'hero' solaže , a "Far beyond" onaj oldschool galop kada još nisu postojali blastbeatovi i triggeri, to jest, bubnjevi Jurija Nograšeka su tako akustično i prirodno namješteni kao da su izašli iz neke post-punk/ new-wave produkcije što čitavom materijalu daje jako dobar šarm, drugačiji od primjerice super isproduciranih svjetskih vedeta. Očito jest da je producent prepoznao impresivan zvuk kojeg treba eksperimentalno poboljšavati.



Osam minuta dugačka "Saraswati" izranja iz lijepe ambijentalne fuzije gitarskih staccata i insinuiranog zvuka flaute s orijentalnim osjećajem ponovno potvrdivši da metalci umiju napraviti najbolje laganice, međutim nakon prve minute sve odlazi u klasičan progressive s epskim nabojem kakvog primjerice traži Thompson da proda furku seljačinama u čemu redovito uspijeva plagijatima, no ovi fantje sviraju i pjevaju za daleko širu, svjetsku zajednicu koja nije desničarski nastrojena i prema tome naš hrvatski deklarirani ustaša može samo nastupati pred istomišljenicima, a ovi fanti bilo gdje u svijetu jer imaju čvrsti stav kojeg svi razumiju, pa makar i za zabavu da se protiv nečega treba boriti. Lirske figure su impresivne u epskoj naravi koja ide u različitim relacijama, a posebno je zanimljivo da završnu "1917" u maniru velike progressive teme koju otpočinje kratki simfonijski instrumental "The Emerald river" (obje zajedno iznose 11 minuta) završava klavirska solo dionica sa 'clean' vokalom i to na slovenskom! Naravno, ovdje se nalazi još sijaset potencijalnih hitova s kojima će bend imati velikih tantijema s vremenom poput naslovne "New horizons" ili "Forgotten nations", dok stihovi "The voice from Silver mountain" imaju vrlo bliske poveznice s pokojnim Ronnie James Diom.
[ SkyEye ]

SkyEye   © 2024

Ovo je tradicionalno klasičan power heavy lišen modernizacije, te valja ostaviti postrance subjektivne rezone da uvelike nalikuje Maidenima ili Sabbatonu, jer ovdje sve pršti melodijama i istančano ugođenim vokalnim performansima, odnosno sve je baš upravo onako kako se od heavyja i očekuje.

Naslovi: 1.The descenders, 2.Fight!, 3.Far beyond, 4.Railroad of dreams feat. Karmen Klinc, 5.Saraswati, 6.New horizons, 7.The voice from the Silver mountain, 8.Forgotten nation, 9.Nightfall, 10.The Emerald river, 11. 1917

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 23/07/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Greedy Misery

DROPTHEHAMMER: Greedy Misery (2024)

| 13/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Luck And Strange

DAVID GILMOUR: Luck And Strange (2024)

| 12/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: I, EP

ZLOTVOR: I, EP (2024)

| 11/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Right Here, Right Now, live

GHOST: Right Here, Right Now, live (2024)

| 10/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Someplace Else

CROOKS & STRAIGHTS: Someplace Else (2024)

| 09/09/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*