home > mjuzik > Couple Tracks

kontakt | search |

FUCKED UP: Couple Tracks (Matador Records, 2010)

Kanadski psihodelični punkeri koji su se proslavili i na ovim područjima s nastupom na Exitu i u Močvari na sjajnom koncertu (7.VII 2009) objavili su dvostruki kompilacijski album sastavljen od A i B-strana singlova, 12'' verzija, d.i.y. demo materijala i nekoliko neobjavljenih, te remasteriranih snimaka.

Njihov drugi, odličan album "The Chemistry Of Common Life" (2008) ovjenčan je prestižnom nagradom Polaris Music Prize, te je band nakon dugotrajne svjetske turneje prije objavljivanja ove kompilacije napravio vrlo uspješan potez obradom znamenitog božićnog evergreena "Do they know it's Christmas". Za ne povjerovati je da su se na njihov poziv odazvali Ezra Koening (Vampire Weekend), Bob Mould, članovi Yo La Tengo, David Cross, Kevin Drew (Broken Social Scene), Tegan & Sara, Andrew W.K, GZA, i Kyp Malone (TV On The Radio), a cijeli prihod prodaje išao je u dobrotvorne svrhe. Pjesmu nisu niti malo iskvrnuli, tek malo su se zezali i napravili su je u iznimno finom, daleko boljem i rockerskijem izrazu nego li što su je napravili Bob Geldof, Midge Ure & co. Prava punk-rock/ pop čestitka za Božić.
[

"Do they know it's Christmas" na malo drugačiji način

Ovaj dvostruki, vrlo opsežan kompilacijski album zbir je njihovih radova od najranijeg perioda još iz 2002. do nekih neobjavljenih snimaka iz 2009., objavljen je 26.I 2010., te pokazuje kako se band kalio od najranijeg 'djetinjstva' do prestižne Polaris Music Prize nagrade koju su svakako zaslužili. Oni koji nisu prisustvovali njihovom koncertu u Močvari ili na Exitu, svakako mogu žaliti što nisu vidjeli debelog, ogromnog i korpulentnog pjevača Damian Abrahama p.k. Pink Eyesa od nekih 150 kila kako radi simpatične pizdarije u publici. Momčina je skroz opičen, u Močvari je tražio flaše da si ih razbije u glavu, ali avaj, tamo opslužuju pive samo u plastičnim čašama, no kako sam saznao, u klubovima gdje služe pivo u bocama, na koncertima ih zna po nekoliko polupati u glavu. Kada se bolje promotri njegova ogoljena tikva uokvirena gustom bradom, na ćelu ima debeli zatamnjeni podljev krvi (poput posljednjeg SSSR predsjednika Gorbačova).

Kompilacija je podijeljena na dva cd-disca ("The Hard Stuff" i "The Fun Stuff") koji se jedino razlikuju po tematici, dok je inače sva eksplozivnost njihovog punk stila i dalje zadržana na oba nosača zvuka. Jedino odudara psihodeličan komad "Magic world" s nekih session ekspresija sjajnog albuma "The Chemistry Of Common Life" koji je adaptiran u lucidnoj psycho-rockabilly/dub varijanti, eksperimentalna psihodelična verzija "Last man standing" sa "Year of The Dog" (12'', 2006) i vrlo plesna indie-rock/dub-techno "David comes to life" s nezaobilaznim psycho-efektima (inače A strana d.i.y. 7'' singla iz 2006), a sve se one nalaze na drugom, 'zabavanijem' cd-u. Ova posljednja je, da ne povjeruješ, sjajan predložak za dance-rock nove generacije od lo-fi uvrnutih Simple Minds do Darkwood Dub. Čak ima i melodiju syntha. Onaj glavni dio koji predstavlja Fucked Up u klasičnom izrazu je sadržan u istinskom punku kroz dvadesetak pjesama koje pršte obilatim adrenalinom kao kronologijski dokumentarni prikaz od najranijeg 7'' singla "No pasaran" iz 2002., preko nekoliko obrada legendarnih britanskih twee-pop izvođača The Shop Assistants ("Looking back" i "I don't want to be friends with you"), Another Sunny Day ("Anorak city") i Dolly Mixture ("Dream come true") koje su ranije objavljene kao B-strane singlova, sve do neobjavljenih i remasteriranih pjesama poput "Carried out to sea", "No ephipany", "Crooked head", "Magic world" i "David comes to life". Sve snimke su sakupljene sa čak osam etiketa na kojima su njihovi radovi objavljivani od USA, Španjolske, do Britanije i Japana, te pružaju odličan kompilacijski pregled od ranih punk/hardcore dana sve do eksperimentiranja sa psihodelijom i žestokim punk-rockom iz posljednje faze stvaralaštva.

Naslovi: CD 1: 1.No pasaran, 2.Neat Parts, 3.Generation, 4.Ban violins, 5.Dangerous fumes, 6.Triumph of life, 7.Fixed race, 8.Toronto FC, 9.Black hats, 10.David Christmas, 11.No epiphany, 12.Crooked head

CD 2: 1.I hate summer, 2.Teenage problems, 3.Carried out to sea, 4.Looking back, 5.Anorak city, 6.I don't want to be friends with you, 7.Mustaa Lunta, 8.Dream come true, 9.Magic kingdom, 10.Magic world, 11.Last man standing, 12.He's so frisky, 13.David comes to life

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 18/01/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*