home > mjuzik > One Day

kontakt | search |

FUCKED UP: One Day (Merge Records, 2023)

Kanadski stroj više nije šesterac. Napustio ih je dugogodišnji gitarist Ben Cook koji je s njima bio skoro 15 sezona (pridružio im se 2007.) tako da je sada postava apsolutno originalna, ona izvorna iz 2001., a uz to ovom prilikom su odveslali najdulji vremenski period između dva albuma, čak 5 godina je prošlo od zadnjeg "Dose Your Dreams" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=28398. Pa ipak, neprekidno su plodni: u tih 5 godina su realizirali 5 izdanja - 2 živa albuma, 2 EP-ija i jednu 'mixtape' kompilaciju, elem nisu prekidali kreativne spone jer su EP-ijevi sami po sebi zasebne autorske cjeline.
[  ]

Zanimljivost ovog 6. studijskog albuma je, pogađate, rad u vrijeme COVID-19 pandemije i lockdowna, no s jednom bitnom karakteristikom: dogovorili su se da svaki od članova napiše barem po jednu pjesmu i onda su ih sve snimili u tijeku samo jednog dana! Odatle i naziv albuma, te ne treba iz toga izvlačiti neku duboku poantu s obzirom da su imali odriješene ruke što se tiče stihova. U globalu, ovdje je nakon duljeg vremena koncept providan i praktički ga nema. Lirska osnova je jednostavna i govori o stvarnom svijetu ostarjelih punkera u okolini koja se brzo mijenja ostavljajući tek ponešto prostora za intimističke emotivne preokupacije. To već u samoj uvodnoj pjesmi, drugom singlu "Found" gromko vrišti frontmen Abraham da je to 'pjesma o vremenu i sjećanju, onome što zaboravljamo kad promijenimo priču'.
[ Fucked Up ]

Fucked Up   © 2023 Jeaninne Kaufer

Da je čitav svijet sjeban, zna se dobro, a to se razglaba od teme do teme provlačenjem memorija uz vremenski protok bliske povijesti: nekadašnja im DIY etika sada je zamijenjena stanovima i njihovim pločama i cd-ovima koji se mogu pronaći u trgovinama, stanovništvo je raseljeno, domorodci preseljeni u rezervate ili poubijani kako bi se napravilo mjesta za ceste, gradove i 'hramove policije i velikih gazdi koji se samo klanjaju novcu', te se svatko od malog dečkića do samog Boga bave teorijama krivnje. No unatoč opravdanim promjenama svjetskih svjetonazora, ovo ipak nije pesimistički album jer postoji još dovoljna količina utjehe u malim stvarima provlačeći ih kroz liriku, primjerice u naslovnoj pjesmi "One day" (prvi singl, realiziran još ujesen 2022.) gdje se pitaju što bi se moglo učiniti u jednom danu - zaljubiti se i provesti ugodno vrijeme, pokazati snagu ljubavi ("Roar") ili pak, posvetiti pažnju preminulim prijateljima ("Cicada").



Stil su pojačali spram prethodnog albuma vrativši se čvrstom punk-hardcore izrazu s mnogo psihodelije u radu gitara umetanjem kompleksnijih dionica, pratećih višeglasnih vokala, a i iznenađujućih 'slatkastijih' generalija poput trećeg singla "I think I might be weird" s formacijama "Smells like teen spirits" riffa, pozadinskih orkestracija i groove udaraca u nekoliko skladnih breakova. Taj psihodeličan moment najbolje dolazi do izražaja u dvije povezane teme "Huge new her" i "Lords of Kensington" zveketavim noise gitarama melodičnih dijafragmi, dugačko razvučenim disonantama i razbijenim tempovima u gradacijama nerijetko posežući i u post-rock obligacije, ali ipak ostajući u prljavom zvučnom dezenu. Primjećuje se i mjestimičan melodični Husker Du tretman, primjerice u najkraćoj "Broken little boys" (a i spomenutim "Cicada" i "One day"), a nekih dužih pjesama iznad 5 minuta nema. Onda, klavijature su također izražene ("Nothing's immortal"), te se po priloženim spotovima i promo fotosu može uočiti da je korpulentni frontmen ponešto izgubio na kilaži što će reći da su kao bend u odličnoj formi.



Pred konac albuma malo su usporili ritam u simpatičnoj "Falling right under" i po svemu pokazanome u ovih 40 minuta su se vratili manje-više iskonskom stilu bez koketiranja s indie-rockom i discom, no nakon 20 godina rada mogu si dozvoliti devijacije kakve god žele. Merge Records ih fino plasira u svijet, spotovi na youtube im imaju solidnu prođu, te premda ovdje nisu full do jaja, nikako se ne može osporiti da su iznevjerili ili promašili očekivanja.

Naslovi: 1.Found, 2.I think I might be weird, 3.Huge new her, 4.Lords of Kensington, 5.Broken little boys, 6.Nothing's immotrtal, 7.Falling right under, 8.One day, 9.Cicada, 10.Roar

Ocjena (1-10): 7,5

horvi // 08/02/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: One Day

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*