home > mjuzik > 20th Century - Selected Works

kontakt | search |

BORGHESIA: 20th Century - Selected Works (FV založba, 2009)

Borghesia je slovenski elektro duo oformljen u Ljubljani 1982. Okosnicu grupe činili su članovi kazališne grupe Theatre FV-112/15, a osim muzičkog dijela, oduvijek su brinuli i o vizualnom dijelu svog izričaja, pa su osim Alda Ivančića i Darija Seravala koji su se bavili programiranjem muzike, u bendu sudjelovali Zamira Alajbegović, Goran Devide (umro 1988) i Neven Korda.

U početnim godinama 80ih stvarala se tzv "electronic body music" (EBM) scena čiji su začetnici bili bendovi kao DAF ili Front 242, a Borghesia bi se s pravom mogla uvrstiti među predvodnike EBM-a, jer su nakon dva albuma za matičnu FV založbu, treći album "No Hope No Fear" bili pozvani objaviti za uglednu Play It Again Sam (PIAS) izdavačku kuću. Naravno, to im nije bio i posljednji album za strano tržište, pa bi se moglo reći da su oni uz Laibach, najbolji slovenski izvozni proizvod. Posljednji album, "Pro Choice" objavljen je 1995, a Aldo Ivančić je nakon toga radio muziku za predstave, a poznat je i po svojem producentskom radu. Dario Seraval povukao iz muzike na dulji period, da bi se nedavno vratio s muzikom za projekt Marlowe režisera Dragana Živadinova.

Borghesia - Discipline


"20th Century - Selected Works" retrospektiva je njihove plodne karijere koja se sastoji od šest studijskih albuma, tri mini lp-a, dvije kazete, nekoliko ep/sg izdanja, nekoliko kompilacija te performansa.

Na prvom cd-u pod nazivom "There is rebellion in the wind" nalazi se 16 pjesama mahom njihovih najvećih hitova, koji i s odmakom od dvadeset i više godina zvuče moćno i svježe. To se odnosi u prvome redu na pjesme s "No Hope No Fear" i "Resistance" albuma, kao što su Ni upanja ni strahu ili Discipline i Young Prisoners, no zamiljive su pjesme s albuma "Dreamers in Colour" na kojima gostuje Tom T. (u stvari Bruno Subiotto, kasniji vokal The Spoonsa, Matchless Gifta idr.) na vokalu. Power City je jedan od definitivnih favorita.

Drugi cd "When the revolution comes" ima 18 pjesama, većim dijelom instrumentala odabranih kako bi se upoznalo nedovoljno upućenog slušatelja s drugim, malo progresivnijim i alternativnijim, licem ovog benda. Iako nepobitno zanimljiv, ovaj cd nema takvu težinu kao prvi, osim možda u pjesmama gdje se kao ženski vokali pojavljuju Karmen Mihajlović (Lovci) i Zemira Alajbegović (Toxido, Forgot).

Ovo izdanje Borghesie nije moglo doći u bolje vrijeme. Jačanje EBM scene te veliki "comeback" bum raznih bendova može im samo dati na razmišljanje o okupljanju i turneji koja bi svakako pokazalo da Borghesia nije zaboravljena. Jer ukoliko je samo audio doživljaj Borghesie, ovoliko dobar, kakav je onda tek u ombinaciji s videom.

Borghesia-Toxido

ocjena albuma [1-10]: 9

pedja // 13/01/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Different Days

THE CHARLATANS: Different Days (2017)

| 27/06/2017 | pedja |

>> opširnije


cover: 33 balade

DUNJA KNEBL: 33 balade (2017)

| 26/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Forever Comes To An End

BJØRN RIIS: Forever Comes To An End (2017)

| 23/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Ob bistrem potoku je mlin

MATEJ KRAJNC: Ob bistrem potoku je mlin (2017)

| 22/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Serpents

EIGHT SINS: Serpents (2016)

| 21/06/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
df
> diskografija
cover: 20th Century - Selected Works
  • Borghesia (1983)
  • Clones (1984)
  • Ljubav je hladnija od smrti (1985)
  • Their Laws, Our Lives (1986)
  • No Hope, No Fear (1987)
  • Escorts and Models (1988)
  • Double Bill (1988)
  • Ogolelo mesto (1988)
  • Resistance (1989)
  • 4x12 (1991)
  • Dreamers in Colour (1992)
  • Pro Choice (1995)
  • 20th Century - Selected Works (2009)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*