home > mjuzik > Better Live Than Dead, live

kontakt | search |

BORGHESIA: Better Live Than Dead, live (Moonlee Records, 2016)

Prvi letimičan pogled na repertoar prvog službenog live zapisa Borghesie može izazvati kiselo lice. A gdje su ultimativni hitovi "Goli, uniformirani, mrtvi", "Blato", "Mali čovek", "Ni upanja, ni strahu"? Ili barem neki pogodak s odličnog povratničkog albuma "And Man Created God" (2014)?

Za one koji su ih gledali na povratničkim nastupima, "Better Live Than Dead" je tek samo djelićak sjajnih izvedbi iz zagrebačke Močvare i ljubljanskog kina Šiška odakle datiraju ovi snimci (na omotu greškom stoji 'october 2016'). Koncerti su, naime, bili energični, uvijeni u žestoku industrial-rock gitarijadu Andraž Mazija i snažnu ritam sekciju Aldo Ivančiča (bubnjevi, programi) i Jelene Rusjan (bas, vokal), te su po svemu sudeći snimljeni u kompletu s obzirom da su sa zagrebačke set liste na ovome albumu uvrštene "Young prisoners" i "Am I?" koje su bile izvedene kao deveta i dvanaesta pjesma po redu, dok su preostale 3 snimci iz Šiške.
[ Borghesia, 10.X 2015., Močvara ]

Borghesia, 10.X 2015., Močvara   © Horvi

Evidentno je da se Borghesia kompromitirala s izborom pjesama, a možda su snimci s tehničke strane bili neadekvatni, pa čak i zbog tananijih vokalnih performansa frontmena Daria Seravala neke ultimativno važne kompozicije nisu odabrane za ovaj kratak zbir od 26 minuta. Također, ovdje nema one žestoke rafalne paljbe Andražovih riffova, tek se ovlaš čuju u uvodnoj "Tako mladi" i donekle u "Young prisoners", dok je na ostatku materijala njegova uloga potisnuta na sola i improvizacije ostavljajući onaj izvorni dojam Borghesie kao electro-industrial/EBM benda što u principu nije točno, pogotovo gledajući ovu posljednju povratničku fazu i spomenute koncerte na kojima je gitara bila najdominantniji faktor praktički odvevši stil u čvrsti industrial-rock. Klavijature i synthovi koji se čuju na ovim snimcima su programi, no Aldo i Dario su vjerojatno htjeli ovim live izdanjem zadržati taj stari electro šmek 80-ih kada su nastupali kao dvojac potpomognut ritam mašinom, pa u tu stilsku retrospekciju komotno pašu "Nočne šetnje" i "Pasto nudo" popraćene back-vokalima Irene Tomažin i Jelene.

Snimak nikako nije razočaranje, adekvatno prenosi, ali tek samo mirniji i skuliraniji dio njihovog daleko uzbudljivijeg i poletnijeg koncertnog performansa koji je ovdje zaobiđen u velikom luku. Zašto tako, uistinu ne bih znao točno precizirati, kao niti ovakvu kratkoću zapisa.

Naslovi: 1.Tako mladi, 2.Young prisoners, 3.Am I?, 4.Nočne šetnje, 5.Pasto nudo

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 29/06/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Refractions

MENISCUS: Refractions (2017)

| 19/08/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Između ostalog

ZLATAN HADŽIFEJZOVIĆ: Između ostalog (2017)

| 18/08/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Inerte

ATAVISMO: Inerte (2017)

| 17/08/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: The Verdict

WAR ENGINE: The Verdict (2017)

| 16/08/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: New Facts Emerge

THE FALL: New Facts Emerge (2017)

| 15/08/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Better Live Than Dead, live
  • Borghesia (1983)
  • Clones (1984)
  • Ljubav je hladnija od smrti (1985)
  • Their Laws, Our Lives (1986)
  • No Hope, No Fear (1987)
  • Escorts and Models (1988)
  • This Is Electronic Body Music, kompilacija (1988)
  • Double Bill, split with Click Click (1988)
  • Naked, Uniformed, Dead (1988)
  • Ogolelo mesto (1988)
  • Surveillance and Punishment (1989)
  • She Is Not Alone (1989)
  • Resistance (1990)
  • Message (1990)
  • Out of Nowhere, kompilacija (1990)
  • 4x12 (1991)
  • Dreamers In Colour (1992)
  • Trans Slovenia Express, kompilacija (1994)
  • Pro Choice (1995)
  • Borghesia mfl, kompilacija (1996)
  • Tistega lepega dni.../ On that beautiful day, kompilacija (1996)
  • 20th Century - Selected Works, 2CD's (2009)
  • And Man Created God (2014)
  • Better Live Than Dead, live (2016)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*