home > mjuzik > Nude With Boots

kontakt | search |

MELVINS: Nude With Boots (Ipecac Recordings, 2008)

Od njihovih punk/hc početaka, preko brojnih metamorfoza u fazi kada su muku mučili sa objavljivanjem prvog albuma, do velikog preobražaja u kome su koketirali sa laganim i tromim metal ritmovima Black Sabbath i Black Flag s kojima su utjecali na dobar dio grunge scene (osobito na Nirvanu i Soundgarden) prošlo je dobrih 25 godina. Tokom čitave neprekinute karijere koja je počela još koncem 1981. godine u konstantnoj postavi Buzz Osborne 'King Buzzo' (gitara, vokal) i Dale Crover (bubnjevi) uz brojne izmjene bas gitarista, Melvins su stekli mnogo prijatelja (Tool, Mastodon, Crowbar, Eyehategod) i još veće rock-metal sljedbeništvo po cijelom svijetu (Soundgarden, Therapy, QOTSA, Electric Wizard, Crowbar, Moss, Xasthur, Sun O))), Killdozer, Birds Of Prey...). Malo je poznato da je Crover bio jedan od prvih bubnjara Nirvane s kojom je snimio jedan od njihovih prvih demo materijala 1988. koji su se kasnije pojavili na prvom albumu Nirvane "Bleach" (1990) gdje svira u dvije skladbe - "Floyd the barber" i "Paper cuts", te da je King Buzzo upoznao Kris Novoselića i Dave Grohla sa Kurt Cobainom. Tadašnji basist Melvins, Matt Lukin napustio je postavu 1988. i sa Mark Armom osnovao Mudhoney, a zamijenila ga je kčerka Shirley Temple, Lori Black koja je u postavi ostala do 1992. U svojoj najpopularnijoj fazi za vrijeme grunge najezde, Melvins su potpisali ugovor sa Atlantic Records i ostvarili najkomercijalniji doseg karijere albumom "Houdini" (1993) koji je došao do no.29 na Billboard Heatseeker listi, album "Stag" (1996) do no.33, te je interesantno da im se na basu priključio Gene Simmons iz Kiss koji je svirao tokom 1993. i 1994. godine. Zahvaljujući mnogim inovacijama koje su ukomponirali u svoj spori drone/doom sludge metal zvuk, često su bili pregrupom mnogih rock zvijezda ili su zajedno s njima održavali 'paket aranžman' turneje poput Nirvane, Primus, Tool, System Of A Down, Incubus..., a imaju i brojne suradnje na albumima mnogih podosta različitih izvođača poput Lustmord, Dead Kennedys, The Cows, Fantomas, Thrones, Tool... Od 1999. postali su partneri sa Mike Pattonom (ex-Faith No More) koji je pokrenuo vlastitu etiketu Ipecac Recordings za koju neprekidno objavljuju sva svoja naredna izdanja. U posljednjoj postavi uz King Buzza i Crovera, 2006. im se priključuju bubnjar Coady Wills (ex-The Murder City Devils i Big Business) i basist Jared Warren (ex-Tight Bro's From Way Back, The Whip, Karp i Big Business).

"Nude With Boots" je klasičan Melvins album kojeg su počeli kreirati 2007. na turneji gdje su nastale dvije kompozicije - pomalo grungerska "Billy fish" i iznenađujuće djelomično brza "Suicide in progress". Album je objavljen u ljeto 2008. i nije doživio nikakav značajniji uspjeh, a niti posebno bitne kritike. Njihov stari zvuk gitare s mnogim melodijskim solo dionicama i sporim riffovima je i dalje prisutan, pomalo su neke skladbe ubacili u brzinu (poput uvodne "The kicking machine", "The smiling cobra", "The stupid creep" i vrlo komercijalne naslovne "Nude with boots"), a dio albuma je karakterističan uobičajeni spori i tromi metal ritam pun prelaza koji se kreće od umjerenog ("Dog island" i završna koračnica "It tastes better than the hurt") do posve sporog ("The savage hippy", te mračni instrumentali "Dies iraea" i kratki "Flush"). King Buzzo je uz svoje 'Ozzy Osborne' vokale dao po običaju neke dionice Dale Croveru, a primjetna je i psihodelična sfera uz nekolicinu gitarskih distorziranih eksperimentalnih efekata. Dakle, sve je po starome; tipični laganiji Black Sabbath ritmovi, učestali gitarski riffovi i ogoljena struktura pjesama s melodičnim prostornim basom i čistim bubnjarskim taktovima. Ništa novo, no ništa niti loše. Jednostavno i produkcijski ispeglano u konstanti bez ikakvih oscilacija.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 16/02/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: A3OT

UBIKVITETNA ERITROFOBIA: A3OT (2014)

| 21/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Time To Die

ELECTRIC WIZARD: Time To Die (2014)

| 20/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Get Hurt

THE GASLIGHT ANTHEM: Get Hurt (2014)

| 19/10/2014 | le figuar de kranque |

>> opširnije


cover: Fukizam

BABILONCI: Fukizam (2014)

| 19/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Diskografija (4.dio)

PINK FLOYD: Diskografija (4.dio) (2014)

| 18/10/2014 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Nude With Boots
  • Gluey Porch Treatments (1987)
  • Ozma (1989)
  • Bullhead (1991)
  • Lysol aka Melvins (1992)
  • Houdini (1993)
  • Prick (1994)
  • Stoner Witch (1994)
  • Stag (1996)
  • Honky (1997)
  • The Maggot (1999)
  • The Bootlicker (1999)
  • The Crybaby (2000)
  • Electroretard (2001)
  • Hostile Ambijent Takeover (2002)
  • A Senile Animal (2006)
  • Nude With Boots (2008)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*