home > mjuzik > Bernays Propaganda EP

kontakt | search |

BERNAYS PROPAGANDA: Bernays Propaganda EP (PMG Recordings, 2008)

4 pjesme koje vraćaju vjeru u r'n'r-dance na Gang Of Four način. Plesni fanovi legendarne četvoročlane bande mogu im odati priznanje.

Rock kvartet iz Skoplja koji je izdanak progresivne nezavisne etikete PMG Recordings objavio je svoj prvijenac u obliku EP izdanja s 4 pjesme. Sastav čine Kristina Gorovska (vokal), Vasko Atanasoski (gitara), Džano Kuc (bubnjevi) i Saša Pavlović (bas), a materijal u trajanju od nepunih 14 minuta je čisti plesni new wave/ post-punk sa sitnim odmacima u pop s velikim utjecajima Gang Of Four albuma "Entertainment!" i "Solid Gold". Kroz svoju kratku skicu opisa svjetonazora navode anarhizam, feminizam, straight edge, vegetarijanstvo... i pripadajuće sastave s kojima križaju svoje utjecaje (Sonic Youth, Joy Division, LCD Soundsystem, Crass, Gossip, GoF... i naravno Fugazi), kojima bi se moglo dodati Pere UBU, Talking Heads, The B-52's, The Fall, Boa (prva dva albuma). Cijela slika profila banda je potpuno jasna i kristalna - glazba za ples i tekstovi na makedonskom jeziku (hvala Bogu) koji su svjesni i dorečeni bez ikakvih bukvalnih nafuravanja o stvaranju i traženju vlastitog 'ja'. Pjesme su uobičajene minutaže (3-4 min.), sve su melodične, radiofonične i spremne za široku upotrebu na području ex-Yu.

Uvodna "Yuppie dream" je najjača skladba i neopisivo asocira na čuveni Gang Of Four hit "At home he's a tourist" (1978.) po svim crtama kao da su Andy Gill, Jon King, Hugo Bruhman i Dave Allen ostavili jedan predložak negdje u ladicu za naraštaje koji će crpsti svoju kreativnu snagu za nešto što se koncem prve dekade 21. stoljeća zove no-wave. Odmah u uho upada jedna stvar - odličan bubnjar koji ne koristi standardne činele već samo fuzz, bas koji neprekidno plete funk ritmiku i gitara s mnoštvom rascijepljenih akorda koji su ponekad u Gillovom stilu odvaljeni i ostali preživjeli (tako treba!). Skladba pršti plesnom energijom i samo se čeka da Jon King poviče 'c'mon on disco floor!'. Puna je adrenalina! Eh, da je to objavljeno negdje barem '81, danas bi ovaj sastav bio legenda Yu new wavea... "Dan pred da isčeznem" je funk-rock broj gdje se ekipa glazbenika dobro snalazi s postulatima ne samo GoF, već i novovjekog retro stila u rangu Rapture, ranijih Hot Hot Heat, Yeah Yeah Yeahs i Gossip. "Homo ili sapiens" je još jedna vlo slična kompozicija u kojoj je upotrebljena i sitna potpora ritam mašine (clap hands), a nije naodmet ne spomenuti i gitarističke funkirane riffove koji asociraju na Adrian Belowa u vrijeme kada je surađivao s Talking Heads (albumi "Remain In Lights" i živi zapis "The Name Of This Band Is Talking Heads"). Posljednja "Bez prevod" ima bas crte melodičnosti plesnih Joy Division i ugodnu melodičnu ambijentalnu sferu gitare, te je najjednostavniji komad materijala, onako školski napravljen poput The Cure kako se u principu čitav new wave i interpretira već 30 godina. Tekstovi su zaseban dio priče. Nadrkani su na sofisticirani art-punk način o politici, demokraciji, lažovima, šovinistima, pacifistima, hedonistima koji iskorištavaju povlastice 'lifestyle-a' na visokoj nozi, bijednom životu na Balkanu... uglavnom veoma dobro usklađeni bez ikakve vulgarizacije s odličnom dozom metafora koje se ne odnose na slušatelje već na samu kremu društva. Oni ne kukaju o trivijalnostima, već idu direktno u srž iz koje se rađa sav bunt čovječanstva - nezadovoljstvo uzrokovano hijerarhijskim odnosima. Vokal Kristine Gorovske je opet jedna druga priča za sebe. Više bi odgovarao nekom dance-pop projektu, sladak je za progutati kao pričica za uspavljivanje (nema falševa) i dobro je usklađen u sočnu sofisticiranu art-punk liriku. Ima harmoničnosti u njezinoj visokoj pomalo vriskavoj interpretaciji koja je autentična, punkerska i po boji glas nije usporediv s niti jednim znanim ženskim rock vokalom.

Kako god, ovo je solidan retro EP sa sjajnim zvukom i svirkom uz odličnu manipulaciju svih pripadajućih elemenata. Kvalitetno osmišljenih 13 i pol minuta s kojima Bernays Propaganda najavljuje skori album kojeg će paralelno objaviti PMG Recordings (za Makedoniju) i Moonlee Records (za Europu) negdje početkom 2009. kada i najavljuju europsku turneju.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 24/09/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*