home > mjuzik > Queens of the Circulating Library, reissue

kontakt | search |

COIL: Queens of the Circulating Library, reissue (Dias Records, 2023)

U proširenom katalogu reizdanja čuvenih Coil, ovaj album ima ono mjesto zanemarenog djela. Jer, igrom sudbine se smjestio između najčuvenijeg dupljaka "Musick To Play In The Dark vol.1" (1999) i "Musick To Play In The Dark vol.2" (2000), radova koje mnogi smatraju vrhuncem opusa.
[ Queens of the Circulating Library (original cover) ]

Queens of the Circulating Library (original cover)   © 2000

Prvo, originalno izdanje je svjetlo noći ugledalo u travnju 2000. za Eskaton Records kada je igrom drugog slučaja na njegovom nastajanju i kompletnoj realizaciji bio odsutan alfa i omega Peter Christopherson, pa ga fanovi nisu doživjeli kao potpuni Coil album. Skladateljski rad zasnovao se na slučajnim odabirima samplova u pauzama između bendovskog rada: ustvari, ovo je bila igra eksperimenta. Tightpaulsandra, odnosno klavijaturist Timothy Lewis se povremeno iz hobija prepuštao starim horror filmovima, a kako mu je "Noć demona", klasik Jacques Tourneura iz 1957. s Danom Andrews, Peggy Cummins i Niall MacGinnisem u glavnim ulogama bio jedan od omiljenih, analizirao je neke scene što su ga privlačile za možebitan scenarij konceptualne prirode. Još jedan detalj je ovdje bitan: citat iz filma "it's in the trees, it's coming' je koristila Kate Bush na naslovnoj pjesmi albuma "Hounds of Love" 1985. godine kada su Coil tek razvezivali svoju bogatu diskografsku karijeru.
[ Queens of the Circulating Library (reissue cover) ]

Queens of the Circulating Library (reissue cover)   © 2023

Na ovome albumu od punih 50 minuta samo s jednom, istoimenom kompozicijom, točnije rečeno elektronskom simfonijom, jedini partner Tightpaulasandri bio je pjevač John Balance koji ovdje nije bio u funkciji vokala, nego je svirao drugi synth paralelno razvijajući dugotrajan, tromi drone disonantnih harmonija u neprekidnim minimalističkim valovima. Takav darkwave ambijentalnih pasaža vrtio je unedogled tu scenu čije je stihove specijalno za ovu priliku čitala operna pjevačica Dorothy Lewis, Tightpaulina majka postižući dinamičku igru repeticija prividnih strahova i paranoja cikličkih levitacija po uzoru na La Monte Younga. Mutirajući oblici se kreću lijeno i gotovo neprimjetno u skladu s deklamatorskim, ali i sanjarskim stihovima izrecitiranim kroz megafon 'vratite knjigu znanja/ vratite mramorni indeks/ dokument označen kao 'Paradoks'/ šuma je koledž, svako stablo sveučilište'.



Ovakvo uspavljujuće sintetičko levitiranje u estetski napucanoj gustoj izmaglici kroz simfoničnost doseže i nekoliko vrhunaca usporenog i varijabilnog raspoloženja tražeći svoju točku raspadanja i potpunog nestajanja u ezoteričnim sferama pokazavši da su tada, pa makar i samo kao dvojac, Coil imali značajan kreativan kredibilitet neprestano se odvajajući idejnim riješenjima od tadašnje sukladne scene. Remasterirano izdanje zasluga je Josh Bonatija koji je dao još privlačniji dezen, te iako je prošlo 23 godine od originala, kompletan dojam nije izgubio ama baš ništa odoljevši zubu vremena. Coli su prestali s radom nakon Balanceove smrti 2004., a danas više nema niti official web stranice. Jedine živuće 'duše', Timothy Lewisa, Ossian Browna i Drew McDowalla se može naći na njihovim bandcamp stranicama.

Naslovi: 1.Queens of the circulating library 49:24

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 16/01/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Death Comes Bleak

STEATORRHEA: Death Comes Bleak (2023)

| 28/01/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Hyena

KMFDM: Hyena (2022)

| 27/01/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Split with Dirt Chamber

LAST ACTION: Split with Dirt Chamber (2023)

| 27/01/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Love is Still Alive

LAIBACH: Love is Still Alive (2023)

| 26/01/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Chameleon Complex

CHAMELEON COMPLEX: Chameleon Complex (2022)

| 26/01/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Queens of the Circulating Library, reissue
  • Scatology (1984)
  • Horse Rotorvator (1986)
  • Love's Secret Domain (1991)
  • ElpH vs. Coil: Worship The Glitch (1995)
  • Black Light District: A Thousand Lights In A Darkened Room (1996)
  • Time Machines (1998)
  • Astral Disaster (1999)
  • Musick To Play In The Dark vol.1 (1999)
  • Queens of the Circulating Library (2000)
  • Musick To Play In The Dark vol.2 (2000)
  • Constant Shallowness Leads To Evil (2000)
  • Black Antlers (2004)
  • The Ape Of Naples (2005)
  • The New Backwards (2008)
  • Queens of the Circulating Library, reissue (2023)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*