home > mjuzik > Jungle Cruise, soundtracks

kontakt | search |

METALLICA AND JAMES NEWTON HOWARD: Jungle Cruise, soundtracks (Walt Disney, 2021)

Ne treba se pretjerano radovati. Istina, ime Metallice stoji na potpisu soundtracka za film "Jungle Cruise", ali to je ustvari marketinški štos, navlakuša koja prodaje film i onima koji nisu zainteresirani za njega da će ga pogledati samo zbog potpisanog, provjerenog multimilijunskog heavy brenda. A onima koji možda niti pojma nemaju tko je to, proturiće se ko' alva jer se ovdje radi o strateški preciziranom biznisu. Metallica danas može prodavati majice, znojnike, opasače, kape, šalove, zastave, patike, sportsku opremu, krofne, paštete, hranu za kućne ljubimce, toalet papir, higijenske uloške, cjepivo protiv korone, a evo, može i film koji će vrlo brzo pasti u zaborav.
[  ]

Naime, riječ je o klasičnom avanturističkom blockbusteru s ponešto fantazije iz Disneyjeve produkcije o potrazi za mitskim arhefaktima španskih konkvistadora iz 16. stoljeća na rijeci Amazoni s radnjom uoči 2. svjetskog rata i glavnim glumcima Dwayne Johnsonom, Emily Blunt i Edgar Ramirezom u produkciji 6 hollywoodskih mešetara. Početni budžet filma je pišljivih 200 milijunčića dolara, a film je već na samom početku emitiranja po kino dvoranama premašio tu cifru.
[  ]

Što se tiče glazbe za 127 minuta filma, natrpano je čak 72 minute zvučne kulise za 27 scena, no nemojte očekivati čudesa jer većinu potpisuje James Newton, ali ne onaj crni jazz virtuoz, već hollywoodski Howard koji je zaslužan za stotinjak filmskih kerefeka među kojima su "Zgodna žena", "Bjegunac", "Petar Pan", "Čovjek na Mjesecu", "Živi", "Wyatt Earp", "Vodeni svijet", "Space Jam", "Đavolji advokat", "Poštar", "Betmen", "King Kong", "Voda za slonove" i još gomilu ultra-mega popularnih spektakla. Dakako, njegova glazba i pristup su standardne orkestracije koje prate zacrtane sheme sa stotinjak filharmoničara s jasnim stilskim manirom u kome se proteže veliki utjecaj ruske škole klasične glazbe u sferi romantizma i impresionizma. A što li je ovdje Metallica točno napravila i koji je njihov doprinos, teško je odgonetnuti mada imaju iskustva s orkestracijama, ali da će te ovdje čuti Urlichove bubnjeve ili neku gitarsku distorziju, to odmah na početku zaboravite. Jedino su prisutna dva akustična gitarska stavka "Nothing else matters" i to je to.

Vjerojatnost jest da su sudjelovali u kreacijama notnog pisma iscrtavajući melodije koje su odsvirali filharmoničari uz ponešto originalnih instrumenata iz Brazila poput udaraljki i panove flaute, ali činjenica jest da je Howard napravio najveći dio posla sudeći da se točno primijete svi klasični gabariti i konfiguracije onog spektakularnog, srceparajućeg hollywoodskog profila koji mora točno biti takav da gledatelja dirne do duše da ispusti poneku suzu, osjeti trnce, napetost špage u džepu, neizvjesnost, izmaglicu, strah, poniranje i sve ostalo što uključuje dramatizaciju i uzbuđenje koje nestaje isti moment kada se napusti kino dvorana, odnosno utrne film na kućnom videu.

Jasno, ovo nimalo nije loše koncipirana glazba, doduše fanovima Metallice jest nepodnošljivo dosadna i zamorna, ali svaki će je rado poslušati da sazna što je to metal ekipa napravila. Barem za informaciju, ako ništa drugo.

Naslovi: 1.Jungle cruise suite, 2.Nothing else matters (part 1), 3.Breaking into the archive, Stop her!, 5.A steamer to Brazil, 6.Jungle cruise, 7.Nilo, 8.Frank breaks, 9.Preparing to set sail, 10.Market chase, 11.Sub attack, 12.Encantado, 13.The rapids, 14.Lilly snoops, 15.Trader Sam, 16.The tree fight, 17.Lily finds Frank, 18.Joachim and the bees, 19.Nothing else matters (part 2), 20.I built a boat, 21.La luna rota, 22.Underwater puzzle, 23.Petal negotiations, 24.Conquistadors arrive, 25.One last cruise, 26.I want you to rest now, 27.Absolutely exhausting

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 09/08/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Existence is Futile

CRADLE OF FILTH: Existence is Futile (2021)

| 25/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Ticking Bomb

BRONZE: Ticking Bomb (2021)

| 24/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Radical

EVERY TIME I DIE: Radical (2021)

| 23/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Ultima Bellum

DROPTHEHAMMER: Ultima Bellum (2021)

| 22/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Flithcrawl

TASTER: Flithcrawl (2021)

| 21/10/2021 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Jungle Cruise, soundtracks
  • Kill 'Em All (1983)
  • Ride The Lightning (1984)
  • Master Of Puppets (1986)
  • ...And Justice For All (1988)
  • Metalica/ Black Album (1991)
  • Load (1996)
  • ReLoad (1997)
  • Garage, Inc. (1998)
  • S&M (1999)
  • St. Anger (2003)
  • Death Magnetic (2008)
  • Lulu (2011)
  • Beyond Magnetic, EP (2011)
  • Hardwired... to Self-Destruct (2016)
  • S&M 2 (2020)
  • Metallica and James Newton Howard - Jungle Cruise, soundtracks

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*