home > mjuzik > Myth Takes

kontakt | search |

!!!: Myth Takes (Warp Records, 2007)

Došao je novi plesni rock (druga strana Texasa, kako vole reći !!!) u obliku trećeg albuma ovih Amera koji je vrlo dobar prijedlog za kandidata najplesnijeg albuma godine. Ako do sada niste poslušali njihova dva prethodna albuma "!!!" i "Louden Up Now", vrijeme je da poslušate najnoviji "Myth Takes" (objavljen početkom 3.mjeseca 2007.) i njihov prvi singl skinut s albuma - "Hearts of hearts" koji tjera tijelo na igru poput D.A.F., um na razmišljanje kao u slučaju ranih Simple Minds i alternativnog feelinga mnogih današnjih izvođača koji smatraju da su novi P.I.L., Talking Heads, Gang Of Four, Japan, Roxy Music, The Fall, a i Bloc Party i LCD Soundsystem i još mnogo njih... Također za prijedlog najboljeg plesnog singla godine. "Hearts of the hearts" je čarobna stvar s tri čak čak čak uskličnika!!! Niti boje Bryan Ferrya nisu bezazlene. Momci koji su mi skrenuli pažnju na ovaj sastav su odlični poznavatelji današnje scene, te ih nikako ne smijem izostaviti - Sett (odličan album "Dnevnik dvorske lude") i Damir Šimunović, bubnjar Tene Novak.

Dosta je čudno kada se pogleda njihova dosadašnja skoro desetogodišnja karijera i prethodna dva albuma "!!!" (2000) i "Louden Up Now" (2004) da su do sada objavili svega nekoliko singlova premda su im skladbe veoma radiofonične. Još prije desetak godina kada su počeli, željeli su raditi glazbu posve drugačiju od Nashvillskog country stila i vrlo dobro komercijalizirane americane, te su se odmah opredjelili za zvuk kojim se najbolje mogu izraziti (post-punk/dance-rock) kojeg su odreda svi članovi sastava obožavali. Sama ekipa (Nic Offer - vokal, Jerry Fuchs - bubnjevi, John Pugh - vokal i udaraljke, Allan Wilson - udaraljke, synth i sax, Mano Andreoni - gitara, Justin Van Der Volgen - bas i Dan Gorman - udaraljke i synth) su odmah po osnutku banda odlučili da se prozovu kao tri uskličnika koja se slobodno mogu izgovarati kao "pow, pow, pow", "bam, bam, bam", "uh, uh, uh", ali i "back, back, back", no najčešće se spominjao izraz "chk, chk, chk" koji im je i ostao zaštitnim zvučnim simbolom. Njihovi prvi singlovi "The dis-ease/the funk brance" (1998, Hopscotch) i čudno nazvan po diskografskoj etiketi "GSL 26/Lab series vol.2" (1999, Gold Standard Labs) s naslovima "Instinct" i čudnim kraticama koje se nadopunjuju u mentalnom smislu "JGNE", "JGNDG" i "JGNXTC" su prošli potpuno neprimjećeno i njihove originale na vinilu kao 7 i 12'' singlove danas imaju samo rijetki. U međuvremenu, mnogo toga se promijenilo, !!! su svirali širom Amerike i stekli kakvu-takvu reputaciju spram svih onih komercijalnih sastava iz perioda novog punka, americane i garažnog, te alternativnog rocka i dobili sjajnu šansu da svoj drugi album "Louden Up Now" objave za Touch & Go koji ih je sjajno afirmirao u pravo i odgovarajuće vrijeme kada su na Europskom kontinentu svoj trenutak slave doživjeli The White Strips, Killers, The Bravery, Interpol, Beta Band, Rapture... a glavnim zvijezdama su postali vrlo sličan sastav (mada ne i zvučno) Franz Ferdinand koji su na najbolji način približili ostavštinu post-punka u komercijalnom pogledu. Još od prije nekoliko godina kolaju priče da su se bandovi poput Hot Hot Heat i Yeah Yeah Yeas prozvali baš upravo zahvaljujući čudnovatim !!! koje nitko nije znao izgovoriti... Stoga oni sami sebe vole nazvati "back, back, back". I nakon prijelomnog drugog albuma "Louden Up Now" stigao je konačno i treći izdanak ove vrlo složne ekipe koja je ugovorom ostala i dalje vezana za Warp records.

Album otvara plesno-zarazni naslovni song "Myth takes" s podudarnim referencama d'n'b ritmova i vozeće surf-gitare, nakon čega dolazi otkačeni funky-afro-rock "All my heroes are weirdos" u stilu kojeg su rabili Bow Wow Wow s početka 80-tih. Uostalom, svoj najveći trijumf !!! su doživjeli 2006. kada su bili pregdrupom Red Hot Chilli Peppersima u krcatoj UK areni. (i sami RHCP su priznali da im je osnovni uzor u počecima osim čuvenih Gang Of Four bio i Bow Wow Wow). Plesna atmosfera se nastavlja kroz jednostavni LCD Soundsystem obrazac "Must be the moon" s neizostavnim psihodeličnim sferama i peglajućim ritmom koji se pretvara u pop shemu Talking Headsa, Gang Of Four, The Cure, P.I.L. (i sličnih post-punk imena) u naslovima "A new name" i "Heart of hearts" (sa pratećim ženskim vokalima). Ova posljednje navedena je prvi singl !!! kojeg su skinuli s albuma i predstavlja ih upravo u stilu kojeg oni i žele - plesni diskoidni ritam, pletejuće gitare, odlični funky basovi, sjajne klavijature i specifičan vokal Nic Offera (poput emocionalno napaljenih Jarvisa, crnog momka iz Bloc Party i Ian Curtisa), u duetu sa strahovito seksipilnim ženskim vokalom. Break skladbe je obogaćen s mnoštvom finih sintagmi (pogotovo gitara) i najbolji je predstavnik ovog vrlo znamenitog singla o kojem ćemo možda ne tako brzo, ali u određeno vrijeme slušati sa superlativima kakve nose "Same old scene" - Roxy Music ili "Bring on the dancing horses" - Echo & The Bunnymen. (možda je pretjerano govoriti da je ova skladba novi "Love will tears us apart", ali je strašno dobra, New Order ne rade ovako sjajne pjesme). Tek u skladbi "Sweet life" se dotiču novovjekovnih aranžmana koje obično koriste Coldplay, Placebo, Radiohead, Sonic Youth, Robbie Williams i The Residents (a ima i elemenata Tool) da bi "Yadnus" počeo izranjati iz vrlo dobro poznatog ritma iz kojeg samo što ne iskoči riff "uuuuuuaaaaa...Dr. Hook, Dr.Hook, Dr.Hook". "Band over Beethoven" je najdulji komad albuma (8 minuta) gdje se !!! poigrava s mnogobrojnim improvizacijama (obilje echa, delaya, pozadinskih zvukova) kroz minimalističke ritmove, dok u "Break in case of everything" lagano koraćaju kroz elektronske sfere psihodelije koja je na ovome albumu jedini mekši i sporiji dio ovog rasplesanog ambijenta kojeg završava potpuni fade-out kroz post-rockerski "Infinifold" zabilježen bez pratnje bubnjarskog ritma, ali sa zvukovima razlivenih gitarskih distorzija, klavijatura i potpore orkestracije, te fingerpicking svirke violine.
Osim rasplesanih ritmova i glazbe, album je oivičen i sa zanimljivim omotom u stilu futurističkog Hironemius Bosha. Image covera je veoma zanimljivo napravljen i prikazuje Nou i njegovu ženu nakon potopa uz prisustvo automobila koji se ponovno žele vratiti tamo gdje su bili.

horvi // 22/03/2007

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*