home > mjuzik > The Astonishing

kontakt | search |

DREAM THEATER: The Astonishing (Roadrunner Records, 2016)

Definitivno nezadovoljni odjekom posljednjih, kreativno mršavih ostvarenja "A Dramatic Turn Of Events" (2011) i "Dream Theater" (2013), prvih bez bubnjara Mike Portnoya, velikani progressive-metala su se zaputili u pompoznu akciju lova na ogroman kreativan zalogaj - metal operu u trajanju od 130 minuta.

Inače, ovo je njihov drugi istinski konceptualni album, a na njemu su uključeni i gudački aranžmani s mnoštvom glazbenih prevrata, te pozamašnim scenarijem nalik na SF filmove poput "Star Wars" ili "Igra prijestolja". Radnja se zbiva 2285. godine negdje na sjeveroistoku današnjeg SAD koji se pretvorio u distopijsku diktaturu gdje se svašta zabranilo, promijenili su se zakoni i jedna od rijetkih zabava je elektronski šum NOMACS-a (buke strojeva). Carstvom vlada okrutni i bešćutni tiranin car Nafaryus sa caricom Arabelle, te prestolonasljednicima Daryusom i princezom Faythe. I sad se fabula totalno zapetljava u dramaturškom aspektu s brojnim sporednim likovima poput Gabriela, čovjeka iz nekog udaljenog sela Ravenskilla koji je jedini uspio zadržati sposobnost za pjevanje i stvaranje glazbe, on je opasan protivnik režima, princeza Faythe je još kao dijete pronašla jedan glazbeni player kojeg skriva i krišom se zaljubljuje u Gabriela... Cijeli niz događaja s dramatičnim zapletima kako je glazba prijetnja Nafaryusovoj vladavini prikazuju sofisticirani odnos tiranije i umjetnosti koje ne idu ruku pod ruku neprestano se boreći i koškajući, no na koncu zbog općeprihvaćenog Gabrielovog pjevanja i glazbenog talenta car obećava da će vladati kao fer vođa i dozvoliti svijet u kome je glazba ponovno cijenjena.

Ova nesumnjivo tematski vrlo privlačna drama s elementima filmske ljubavne fantazije protkana je osim klasičnim elementima prepoznatljivog Dream Theater metal stila i mnogim inspiracijama progressive rocka iz 80-ih, te 'cheesy' solažama koje dovlače i duh Brian Maya, te Pink Floyd gordosti s uistinu pretrpanim aranžmanima u kojima se nije štedjelo baladičnosti, staccato piana, orkestracija i epskih monumentalnosti. Sa vrlo zahtjevnim glazbenim parametrima u kojima je sudjelovao i kompozitor David Campbell izjavivši da mu je ovo najveći glazbeni projekt kojeg je radio, a gitarist John Petrucci da se nikad nije ovako vraški pomučio i naradio da uskladi metal i rock s orkestracijama, vrlo veliki učinak je ostvario i frontmen James LaBrie koji je vokalno utjelovio mnoštvo različitih likova otpjevavši neke uloge gotovo u slatkastom boy-band raspoloženju.

Izdvajati jednu od 34 teme (uz 7 instrumentala) je nepotrebno s obzirom da fabula ne dozvoljava skokove; album je označen tek s dva singla "The gift of music" i "Moment of betrayal" u relativno jednostavnijim prog formatima, no bend se nije trudio ponuditi neke jače i žešće komade usredotočivši svu svoju kreativnu koncentraciju na opsežnu konceptualnost s mnogim gotovo revijalnim pjesmama kakve su nekoć bile nezamislive u njihovom opusu. Naravno, daleko od toga da je ovo 'savršen' rad benda u cijeloj karijeri, mnogi će i dalje njihovim vrhuncem smatrati radove s prijelaza dva stoljeća, a nostalgičari i onu ranu fazu s prvim pjevačem Charlie Dominicijem ili klavijaturistima Kevin Mooreom, a kasnije i Derekom Sherinianom, ali kako god, "The Astonishing" je svakako najzahtjevniji i najglomazniji u njihovom dosadašnjem opusu obrativši se mnogo širem auditoriju s potpuno komercijaliziranom varijantom stilskog izričaja.

Naslovi CD1: 1.Descent of the NOMACS (instr.), 2.Dystopian overture (instr.), 3.The gift of music, 4.The answer, 5.A better life, 6.Lord Nafaryus, 7.A savior in the square, 8.When your time has come, 9.Act of Faythe, 10.Three days, 11.The hovering sojourn (NOMACS instr.), 12.Brother, can you hear me?, 13.A life left behind, 14.Ravenskill, 15.Chosen, 16.A tempting offer, 17.Digital discord (NOMACS instr.), 18.The X aspect, 19.A new beginning, 20.The road revolution

CD2: 1.2285 entr'acte (instr.), 2.Moment of betrayal, 3.Heaven's cove, 4.Begin again, 5.The path that divides, 6.Machine chatter (NOMACS instr.), 7.The walking shadow, 8.My last farewell, 9.Losing Faythe, 10.Whispers on the wind, 11.Hymn of a thousand voices, 12.Our new world, 13.Power down (NOMACS instr.) 14.Astonishing

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 20/02/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Astonishing

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*