home > mjuzik > Sa ove strane duge

kontakt | search |

SUKOB INTERESA: Sa ove strane duge (Slušaj najglasnije, 2013)

Novi, četvrti album zrenjaninskog pop-punk trojca Sukob Interesa ponovno je pun pogodak žanra u svim pogledima. Odličan snimak, produkcija i tehničke finese, te jednostavne pjesme u par akorda koje donose sve vitalne uzbudljivosti ponekad prilično odskakujući od nekih očekivanih smjernica. Nije da su zašli u kompleksnije teritorije, no primjetna je doza vrsne kompozitorske vještine koja nije bila prioritet 'onih' starih ex-yu punk bendova.

Različiti gitarski tretmani koncipirani s distorzijama, gain motivima, akustičnim i amplificiranim detaljima, žestoke, umjerene i laganije ritmičke opservacije, melodični basovi koji su ponekad i solaže, te Čićin reski, čisti i razumljivi vokal osnovni su alati kojima je izgrađen ovaj rad od ponovno opsežnih, gotovo 80 minuta (prošli album je iznosio 76 minuta). Jest, duljina albuma je jedini pojam u ovom konglomeratu koji se naoko čini pretjeranim, no stave li se na vagu, recimo Azrini albumi odprije 30-tak godina ili sada sasvim friški Dječaka iz vode koji premašuju cjelokupnu Štulićevu diskografiju, ovi Zrenjaninci filaju 'dvostrukim' pločama na kojima nema ama baš niti jedne nepotrebne pjesme. Ili one koja je tu samo da jeste, tek toliko da popuni prostor na cd-u.

Detaljno pojašnjavati talent Ćiće i ekipe nije potrebno; sve što smo barem mi u Hrvatskoj mogli dokučiti o njima nalazi se na odličnom prethodniku "Jedan prob'o pa se usr'o" (Slušaj najglasnije, 2012). Ovdje je sabrano nevjerojatnih 18 autorskih himna o kojima bi se sad mogle razvezati razne diskusije, no osnovno im je da su u svim pogledima angažirane, prgave, ljutite, drske i vrlo sočne pikanterije koje istovremeno frcaju sa humorom i posve prirodnom satirom i sarkazmom.

Naslovna koja se istovremeno naziva i "Istoimena pesma" govori o vječitom socio-političkom prokletstvu Balkana gdje glavne konce u rukama drže govnari bez morala koji su došli iz neke pripizdine, a gnijevna "Bravo" o lideru koji laže uz uzajamnu podršku svojih poltrona. Tu se još priključuje snažan i sumanut punk-rock "Laž" s distanciranim noise vokalom o uspješnom poslovnom čovjeku koji uživa u svojem yappijevskom životu.



Miš-maš sistemom nanizano je pjesama koje su (in)direktno vezane uz prilike na rock sceni čitave regije od čega su najupečatljivije "Bendovi iz glavnog grada" u blagom jazzy-punk maniru, energična "Sepsa je upravo napustila zgradu" i fantastična balada "Odustani deda" koja po svemu sudeći govori o Bori Đorđeviću :

Posljednjih 20 albuma su ti jako loši
Ni u studiju ni uživo ne možeš da pevaš
Pijan, drogiran ili samo sjeban,
Ostani kod kuće i prestani da kenjaš
Znam da i dalje imaš mnogo publike
U ovoj zemlji nikad nije manjkalo kretena
Al' veruj da stvarno nisi ni za kurac
Ostavi se benda i tih starih tema.

Odustani deda,
Pokaži barem mrvu dostojanstva
Siguran sam da ti treba para
Al' još u prošlom veku si ostao bez glasa

Odustani deda,
Skratićeš muke sebi i svima
Jer jaki rock nije sport za tebe
Ono što je sranje ne treba ni da se snima.

Povraća mi se od tvog patriotizma
Od tvojih viceva, recitovanja, ljubavnih jada
Kad te donesu na TV, sereš, pa se mažeš,
Već je kasno, al' zaustavi se barem sada.
Znam da je teško odreći se slave
I da na sceni ima gorih od tebe
Al' kad nemaš više ni pameti ni snage
Vreme je da muziku ostaviš iza sebe.

Odustani deda,
Pokaži malo samopoštovanja
Nekada si možda i bio vredan
Sada si patetična gomila sranja.

Odustani deda,
Svaka druga pesma ti je obrada
Siguran sam da se i tebi samom
To što radiš uglavnom ne dopada.

... Nekada si umeo bar da napišeš reči
Sve novo ti je sranje, a staro zaboravljaš
Mogu da ignorišem vizuelni faktor,
Al' čim zineš smaraš i stalno se ponavljaš.

Odustani deda,
Ko' zna šta si uobrazio
Više ne živiš u stvarnom svetu
Vreme ti je za eutanaziju.

Odustani deda,
Neprijatelj si za uho i oko
Sam si svoj najgori neprijatelj
I potonuo si previše duboko'.

(glup sam ko' kurac/ smrdim na govno)


Tu se sad mogu raspletati kojekakve priče o onim rock zvijezdama koje su starost dočekale u potrganim patikama i sa šlampavim zanosom stare slave na račun stotina tisuća nostalgičara, a takvih primjera u ex-yu imamo koliko ti srce želi. Srbija, BiH i Hrvatska prednjače u tome.

Ostatak albuma su uglavnom individualne preokupacije Čiće, no svaka pjesma je striktno usmjerena na nešto vitalno važno, vrijedno ili manje važno u životu, ali su sastavni dio svakodnevice. Recimo jedna od ljepših je fina akustična "Stiže beba" za buduće roditelje, zatim radiofonična "Terarijum", a posebno je zanimljiva "Kao Bane (ne tako dobri sin)" u industrial-punk/metal/hip-hop maniru gdje su Sukob Interesa pokazali jedan sasvim drugačiji pristup i drugačiju producentsku strategiju napucanu efektima kakvi do sada nisu bili u njihovoj domeni. Odlično, zajebano i humoristično. A tu je i jedan elektronski lagani valcer "Samoubistvo" ('lepo se ubi, pa da nam svima bude žao/ uradi to javno da bi ceo grad znao/ teatralni vrhunac tvog bezvrednog života').

Tu je još sijaset pjesama koje pokazuju veliki talent benda da s tri glavna instrumenta i sjajno sročenim jednostavnim tekstovima uobličenim u poetski punk-rock leksik nabiju adrenalin u žile svim poklonicima strasne, melodične i žestoke svirke s beskompromisnim i vrlo promišljenim tekstovima koji po ničemu nisu lošiji od nekih velikih bendova - nekadašnjih Let 3, Azra, Hladno Pivo, Dža ili Bu ili današnjih Andrija, naravno na sasvim drugačijem nivou. Pjesme su "Šutnut", "Loš dan 4", žestoka "Teranje" i sasvim otkačena, ali vrlo kratka od samo 1 minute "Zub plagijator" gdje se uz 'nikad i niko' pojavljuje tekst 'ja slušam izvrsne engleske bendove i kopiram njihove ploče, ali šta god da uradim zvuči kao govno/ ali niko i nikad, zvuči kao govno'.

Ipak od svih ovih pjesama meni se najviše dopada prilično samozatajna i izolirana "Oproštajna pesma" koja je puna emocija, finih harmonija melodike, prljavih distorzija, mutnog popa i totalno odskače od cjelokupnog materijala, a nalazi se pred sam konac albuma kao uvod u kratku "Samoubistvo" i sedmominutnu himnu "Odustani deda".

Sve skupa, samo jedna riječ - sjajno!

Naslovi: 1.Sa ove strane duge, 2.Bendovi iz glavnog grada, 3.Bravo, 4.Laž,. 5.Hoću da pušim, 6.Praslin, 7.Stiže beba, 8.U terijarijumu, 9.Kao Bane (ne tako dobri sin), 10.Šutnut, 11.Sepsa je upravo napustila zgradu, 12.Loš dan 4, 13.Teranje, 14.Zub plagijator, 15.Oproštajna pesma, 16.Samoubistvo, 17.Odustani deda, 18.Loš dan 3

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 07/10/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*