home > mjuzik > Klan Secular

kontakt | search |

PMG KOLEKTIV: Klan Secular (PMG Recordings, 2012)

Koncem 2012. osvanuo je novi, 5. po redu album koji donosi bitne promijene u pogledu zvuka. Snimili su ga samo pjevač Mirko Popov i gitarist Siniša Evtimov uz kompjuterske programe, no držali su se načela da ne zvuči previše sintetički. Osobitu pažnju posvetili su ritmovima koji uglavnom djeluju prirodno poput živog bubnja, te basovima, dok je onaj dio čiste sintetike produkt synth harmonija i elektronike. Zato je tu analogna gitara i prirodni vokal koji u ovom kompletu objedinjuju duh pravog electro-laptop post-punk benda, iliti bolje rečeno plesne indietronice.

Stilski su ostali i dalje isti s minimalističkim repeticijama basova, melodija i harmonija u kojima ima poprilično psihodelije i ambijentalnih konotacija, te trance dinamike većinom u mid-tempovima, a u određenu ruku, ovaj njihov stil do sada je najbliži klasičnom kraut-rocku upravo zahvaljujući vrlo sličnim formatima. Najizrazitiji rad je baziran na gitari koja najviše doprinosi post-punk atmosferi s konotacijama na Keith Levena (P.I.L.) i Andy Gilla (Gang Of Four), osobito u uvodnoj pjesmi nadahnutoj religijom "S'lnce ili zimo" koja bi bez problema po glazbenim performansima mogla naći svoje mjesto na albumu "Metal Box".



Prvi od dva singla "Poslednata bitka" po glazbenim okvirima znatno je drugačija; posve je ogoljena na osnovni kostur ritma i elektronskih post-techno ambijenata s vrlo malim učešćem gitare, a interesantno je da dio teksta ima makedonski prijevod pjesme "Moja si" od Idola. Razvezavši fabulu na religijske preokupacije o značaju crkve u današnje doba, "Ovde crkva" uz gothic/post-punk manir sadrži i jazzy dionice piana i trube, a "Nie sme lugje" podiže dinamiku brzim plesnim tempom prošaranim ritmičkim efektima, mekanim prostornim bas-drivingom i ženskim pratećim vokalima podsjećajući na mekšu, pop mješavinu D.A.F. i Cabaret Voltaire. Ovakvih jednostavnih eksperimenata hvataju se i u mantričkoj "Devet" prožimajući elemente minimal/post-techna s drhtavim basom, ako ćemo pravo, ovako tretiran elektronski bas rabili su jako, jako davno upravo D.A.F. na radovima sa Konrad Plankom. A pjesma uz to još i sadrži jasne reference gitarskog post-punka koji prati cijeli niz asocijacija na brojku devet - devet muza, devet krugova pakla, devet smrtnih grijeha, devet gora, devet miljardi ljudi, devet planeta, devet padeža...



Drugi singl "Igraj" vozi industrial/EBM tempom prizivajući ranu fazu žanra s početka 80-ih, a nije uzalud u njega ukomponiran izvitopereni vokalni sample hita "Maniac" Michael Sembella iz filma "Flashdance". Sirova gitara, jednostavan ritam i trance estetika kroz najkraću "Zeleno" je ujedno i najslabiji dio albuma, ali su zato dvije posljednje pjesme tematski fokusi razvezani u poduljoj naslovnoj "Klan Secular" s najboljim lirskim dometom, a house "Pravo" koji izvire iz niske iritantne frekvencijske oscilacije pretvara se u rasplesanu varijantu Darkwood Dub. Odvojeno od albuma, objavljen je singl "Grad vo pustina", obrada "O pustinji" spomenutih Beograđana u vrlo sličnom izdanju s prevodom na makedonski, a pjeva je Darko Jordanov.
[ mirko popov ]

mirko popov

Kao što je rečeno, tematska baza albuma je religija i duhovnost, njihovo učešće i tretman u suvremenom društvu, te čovjek kao jedinka koja komunicira s Bogom. O svemu tome stoji i opširniji napis na omotnici zajedno s kompletnim tekstovima u kojima se osim svjetovnih tema, poznatih citata i općeprihvaćenih misli nalaze i metaforički stihovi. Kompletno gledajući, ovo je u tematskom pogledu klasičan christian-rock rad pretočen na teritorij PMG Kolektiva koji su ovom prilikom suzili svoj zvučni izraz na još ogoljeniji i jednostavniji format. No, nije zbog toga album ništa slabiji ili lošiji od prethodnih, dapače, on je još humaniji, ili bolje rečeno, trezveno je normalne i bistre glave što mu u nekim pogledima znatno oduzima samo jedan element - uzbudljivost.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 10/02/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*