home > njuz > umro Mirko Popov, vođa makedonskih PMG Kolektiv

kontakt | search |

umro Mirko Popov, vođa makedonskih PMG Kolektiv

Sa zakašnjenjem vas obavještavamo da je glavni lik za stvaranje nove makedonske post-punk/ rock/ electro scene Mirko Popov, frontmen benda PMG Kolektiv umro od srčanog i moždanog udara u 51. godini života.
[  ]

Ovdje prenosimo kompletnu vijest:

Prije nekoliko dana hospitaliziran je na Klinici za reanimaciju i intenzivno liječenje nakon velikog izljeva krvi u mozak.

Popov je makedonski DJ i producent elektronske glazbe, koji se ovom profesijom bavi od osamdesetih. Osnivač je PMG produkcije, a glumio je i u nekoliko kazališnih predstava i filmova.

S više od 30 godina aktivnog sudjelovanja na elektronskoj glazbenoj sceni, osim redovitih nastupa kao DJ i sa svojim bendovima u našoj zemlji i svijetu, desetljećima se bavi promocijom koncerata, festivala, snimanjem videa, filmova, radio drama, i kao skladatelj i izdavač na oko 250 izdanja suvremene makedonske glazbe.

Prvi profesionalni DJ angažman dobio je 1992. godine i od tada ne prestaje s nastupima. Iste godine dobiva prostor na kultnom skopskom glazbenom radiju Kanal 103, što je jedan od ključnih trenutaka u njegovom razvoju kao osobe i glazbenika. Slobodno izražavanje, što je temeljna filozofija ove radijske postaje, može učiniti čuda za čovjeka. Od 2008. do 2010. godine bio je glavni i odgovorni urednik Kanala 103.
[  ]

Godine 1993. bio je u epicentru makedonske tehno-kulturne revolucije, stavljajući Skopje na kartu ovog suvremenog pokreta. Kanal 103 bio je glavni katalizator ovog suvremenog pokliča nove generacije, odlučne u čišćenju kulturne i opće zaostalosti u zemlji. Uspostava Progressive Multimedia Group (PMG Collective) 1995. godine Mirka Popova i Aleksandra Malevskog, kao manifest akcije koja treba prevladati nezadovoljstvo postojećim stanjem. Sljedećih godina PMG je izrastao u vodeću avangardnu ​​silu na ulicama Skoplja, odgovornu za širok spektar akcija, od narko-euforije do glazbenih revolucija. PMG partyji iz devedesetih bili su esencija skopskog urbanog folklora tog vremena, a Mirko Popov kao DJ imao je priliku redovito nastupati diljem regije, ali i na nekim atraktivnim europskim klupskim destinacijama.

Godine 1998. osniva PMG Recordings, diskografsku kuću koja namjerava registrirati i promovirati kvalitetnu glazbu novog doba, slaveći suvremenu kulturu i ispravljajući povijesne pogreške i nepravde nanesene makedonskoj glazbi iz nedavne prošlosti. Danas je PMG Recordings vodeća nezavisna izdavačka kuća u zemlji sa sedamdeset izdanja. Posljednje godine prošlog stoljeća donijele su prve (house, techno i electro) produkcije, da bi 2003. sve to preraslo u bend PMG Kolektiv (eklektična kombinacija live i elektroničkog pristupa u freestyleu), gdje je on bio autor glazbe, tekstova i pjevač. Bend je u kratkom vremenu izrastao u jedan od vodećih domaćih bendova prvog desetljeća novog stoljeća te iza sebe ima već četiri izdana albuma i nekoliko makedonskih i europskih turneja.

U 2011. godini, s namjerom da uhvati duševnu atmosferu PMG plesnog podija, pokrenuo je etiketu Pattern PMG, specijaliziranu za elektronsku plesnu glazbu.

Popov je također bio dio opskurnog i kultnog benda/projekta Canton 6 s kojim je objavio nekoliko EP izdanja i album "Chill Folk".

Popov je odigrao nekoliko uloga u kazališnim predstavama, kao iu filmovima. Bio je i autor nekoliko glazbenih djela za kazalište i film. Režirao radio dramu. Popov je bio i urednik nekoliko emisija na skopskom radiju Kanal 103, kao i producent elektronske glazbe u sastavu "PMG".

Ovoj žalosnoj vijesti samo ću dodati da sam se s Mirkom čuo zadnji puta prije dvije godine kada je PMG KOlektiv objavio album "Fraternité " www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30441a činio mi se pun snage i baš nas se obratio na naš hrvatski web-site tražeći Horvija da recenzira album.

Dragi Mirko, počivao u miru. I nadamo se da si konačno pronašao sve ono što si tražio čitav život, tvoja Terapija iz Hrvatske.

terapija // 26/06/2024

Share    

> njuz [last wanz]

cover: MASS GRAVEN IMAGE album

MASS GRAVEN IMAGE album "Love Is The Spitting Image Of Self Hate"

| 30/06/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: MY BUDDY MOOSE singlom

MY BUDDY MOOSE singlom "No Reason" najavljuju peti studijski album

| 29/06/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: ŠIZA ima novi singl i video

ŠIZA ima novi singl i video "Nikada"

| 28/06/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: EX SPIRITIST u meditativnoj seansi albuma

EX SPIRITIST u meditativnoj seansi albuma "The Sun is up and your Future is Golden"

| 28/06/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: umro Mirko Popov, vođa makedonskih PMG Kolektiv

umro Mirko Popov, vođa makedonskih PMG Kolektiv

| 26/06/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*