home > koncert > AZOT, 18.I 2010., Galerija Bačva, Zagreb

kontakt | search |

AZOT, 18.I 2010., Galerija Bačva, Zagreb

'Azot after Cage' najavljuje seriju koncerata koji će se svaki mjesec dešavati u galeriji Karas pod naslovom Sine Linea evenings/večeri s ciljem davanja prilike lokalnim izvođačima i autorima suvremene avangardne glazbe da se predstave široj kulturnoj javnosti. Prvi koncert je već održan protekle nedjelje, no ja sam bio spriječen zbog nekih drugih obaveza da mu prisustvujem, ali ovome drugom nastupu nisam nikako mogao odoliti pogotovo zbog mjesta održavanja, galerije Bačva u takozvanoj 'staroj džamiji' na Trgu žrtava fašizma. Pomalo je smiješno, ali oko te stare džamije se već godinama vrtim gotovo svakog dana jer su mi na svega 100-200 metara udaljene dvije poslovnice u kojima mjesečno provedem dobar dio profesionalnog radnog vremena, no nikada u tom objektu nisam bio. Nekoliko puta je čak i moj pas znao ušetati unutra kada sam ga izveo da mi prati društvo u malo poduljem izlasku vodeći ga bilo do poslovnica ili obližnje zdrastvene stanice kada bi mi zatrebali neki papiri, no eto, sticajem okolnosti konačno se pružila prilika da s razlogom posjetim ovo čudnovato stacionirano mjesto u samom centru prometno gustog gradskog kružnog toka.
[ azot ]

azot   © horvi

Prostor galerije Bačva je okrugao s visokim boltanim plafonom, koliko mi se čini, ima odlične zvučne performanse premda je sav u betonu, te može primiti nekih 200-300 posjetitelja, mada se ove večeri okupila tek šačica znatiželjnika od nekih 30-40 ljubitelja apstraktne moderne glazbe. Za ovu priliku Azot se oboružao s još jednim, četvrtim pridruženim članom, te su se razmjestili na 4 križno postavljene pozicije. Svatko od ove četvorke je sjedio na stolici sa laptopom i upaljenom lampicom, a pored svakog od njih je bio postavljen monitor (zvučnik), tako da se sasvim jasno i ugodno moglo čuti tko je izvodio kakve dionice. Na sredini prostorije bila je upaljena jedna svjetiljka, a na podu su bila dva papira na kome su otisnute glavne smjernice večerašnje izvedbe. Premda je vladao popriličan mrak, atmosfera je bila posve intimna, opuštajuća i uvjetno rečeno meditativna. Ljudi su sjedili na podu ili su stajali, a moglo se i nesmetano šetati uokrug, a ono što je također posebno važno, nije se naplaćivao upad.
[ azot ]

azot   © horvi

Sama glazbena izvedba koja je trajala nešto više od sat vremena krenula je s adaptacijom kompozicije "Rozart Mix" pokojnog avangardnog velikana John Cagea iz 1965. godine koju je skladao za magnetofon (njegova izvedba je kasnije doživjela zvučni performans sa 12 magnetofona i 88 tape-loopova). Budući da skladbu nikada nisam čuo, ne garantiram što su Azot od nje uzeli, ali kao što sam obavješten, njome su se samo poslužili kako bi nesmetano mogli izvoditi svoje uobičajene improvizacije, naravno bez ikakave pauze. Kroz izvedbu moglo se čuti svašta; od ambijentalnih i laganih elektronskih dionica, kontura eksperimentalnih eskapada poput insinuacija na zvukove iz prirode, sve do prilično glasnog electro-noise industriala bez ikakvih klasičnih ritmičkih (čitaj: plesnih) parametara. Njihova glazba se može usporediti sa mnogočime iz široke oblasti eksperimentalno - avangardne scene, ali kao što to biva kod ovakvih autora, lišena je striktnih odrednica. Netko će u njihovom zvuku i pristupu pronaći primjerice natruha Throbbing Gristle, laganijeg Merzbowa, francuskog Nocturnea, zvučno postavljenih noise baraža Sonic Youth kada su skloni de-kompozicijskim strukturama, Steven R. Smitha (Ulaan Khol) i još cijelu gomilu paralela, no činjenica je da Azot imaju svoj specifični stil koji je uvijek prepun ugodnih harmonijskih improvizacija izvedenih na licu mjesta. Imaju spontanost, neopterećeni su s protokom vremena, šablonima i obrascima, te kao što sami kažu, u svoj glazbeni svijet unose kontinuirani, koncentrirani i 'prazni' zvuk - drone koji u svojim svjesnim minimalnim promjenama daje najjasniju podlogu za kretanje u prostoru.
[ azot ]

azot   © horvi

Mogli su oni večeras ovako kontinuirano šarati sa svojim prijatnim dosjetkama do dugo u noć, no kada se oglasio Ivan Bujger sa zvukovima koji su asocirali na grmljavinu okrenuvši malenu lampicu prema audijenciji, to je bio znak ostaloj trojki da je došlo vrijeme fajrunta. Dobili su zasluženi aplauz, te su ovim nastupom krenuli u evolutivni umjetnički iskorak prema 'totalnoj' glazbi približivši je onoj audijenciji koja možda zazire od hermetički uštogljenih koncertnih dvorana poput Lisinskog gdje se unatoč akustičnim čarima ipak ne može osjećati toliko slobodno kao na primjerice 'Smaranjima' ili nastupima u sklopu Studentskog Centra. Prvi jasniji i značanjiji potez Azot su ostvarili, te čekamo idući korak njihove spontane i čarobne zvučne magije.
[ azot ]

azot   © horvi

horvi // 21/01/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*