home > koncert > BIRDS IN ROW (Fr) + BLACK SAILS (Hr) + LACK OF SOUL (Hr) @ Močvara, Zagreb, 20/11/2015

kontakt | search |

BIRDS IN ROW (Fr) + BLACK SAILS (Hr) + LACK OF SOUL (Hr) @ Močvara, Zagreb, 20/11/2015

Prije točno godinu dana, 4.XI 2014., francuski Baski, četverac The Rodeo Idiot Engine su energično pomeli otužno praznjikavu Močvaru prikazavši autoritativan zvuk i scenski nastup koji je specifičan za bendove s Throatruiner Records. Pribojavao sam se da će i ovaj nastup još jednih abnormalno agresivnih Francuza s iste etikete proteći u opskurno škrtoj posjeti što se može pobrojiti na sve prste ruku i nogu dvoje osakaćenih invalida, jednog bez noge, a drugog bez šake, no za takvo odbrojavanje su večeras bili potrebni svi prsti barem petero-šestero neosakaćenih ljudi. Cifra od stotinjak i sitnih kusur posjetitelja je sasvim zadovoljavajuća za prvi dolazak lavalskih ptičica Birds In Row u Zagreb na njihovoj velikoj europskoj turneji koja je između ostalog obuhvatila Rumunjsku, Bugarsku, Makedoniju i Mađarsku doživjevši probleme na srpskoj granici zbog čega su im otkazane svirke u Beogradu i Banja Luci.
[ black sails ]

black sails   © ujak stanley

Za predgrupe su odabrana dva zagrebačka benda s otprilike sličnim stilsko-žanrovskim karakteristikama, vrlo pronicljivo i zbog samog auditorija kojeg skupljaju oko sebe što ih revno prati od nastupa na nastup. LACK OF SOUL su upravo prije godinu dana svirali za zagrijavanje Baskima, večeras i ftićima iz Lavala, a idući puta možda i Cowards, As We Draw, Plebeian Grandstand, Death Engine, Valve ili bilo kojem uvjetno rečeno novijem francuskom bendu iz domene kaotično ekspresivnog i nabrušenog hardcorea što će ih put nanijeti u Zagrebu. Sve su to bendovi koji uz bazični temeljac punk-hardcorea kombiniraju kojekakve prefikse šetajući od metala i mathcorea do noisea, a Lack Of Soul su u svoj kratki set od 4-5 stvari nabacali i sludge uz mahnitog bubnjara i kreštavog vokalistu dosegavši ekstremne, pa čak i abrazivno kaotične reference. Osjetno su se odmaknuli od onoga što sam čuo prije godinu dana, napreduju i još moraju poraditi na samim zvučnim detaljima s obzirom da im visoke frekvencije uništavaju kompaktnost svirke.
[ black sails ]

black sails   © ujak stanley

BLACK SAILS su već znatno drugačijih tonskih performansa, nešto izglancaniji i dotjeraniji, dakako žestoki i mračni, a frontmen Filip stasom, gardom i scenskom uživljenošću bendu pridodaje kurentno suvremen šmek koji pljeni i vizualno atraktivnu pažnju. Moderan su bend što slijedi vitalne tokove ponikle u post-hardcore/punku kombiniravši i poneke tromije intervale za kraće predahe, uglavnom izbjegavaju oldschool melodičnost usmjeravajući se na razgranatu strukturu kompozicija sastavljenih u slojevima rastrganih neuroza, furioznih tempiranih bombi (većinom u vokalnim dionicama) i žestokih obligacija natopljenih gitarističkim baražama s kojekakvim formatima. Nazire se svašta u toj njihovoj smjesi protkanoj elementarnim česticama uglavnom novije i friškije hardcore i ine 'core' scene 21. stoljeća, imaju i zavidan feedback gledališta koje se u prvim redovima drmusalo i naguravalo, te su evidentno vrlo dobar domaći predstavnik žanra za plasman u inozemstvo.
[ black sails ]

black sails   © ujak stanley

I onda konačno BIRDS IN ROW! Obavijeni prošlotjednom pariškom tragedijom na crni petak 13. o kome su čuli u vrijeme turneje, ovom francuskom trojcu je dalo nekog vraškog elana kojeg uistinu nisam očekivao. Dosadašnjih 6 izdanja su im redovito bila energična, no i studijski skulirana na razmeđama najžešćih Fugazi i razblaženih Converge, u prvom dijelu karijere su se još tražili i u zvuku i u stilu, a najnovija dva paralelna EP-ija "Personal War" i split EP s WAITC (We Are In The Country) ih figuriraju kao zreli bend što je znatno prikočio tempo i usmjerio se na melodičnost.
[ birds in row ]

birds in row   © ujak stanley

Mada nije bilo osobito prijatno vrijeme te večeri uz hladnjikavi vjetar nagovještavajući dolazak zimske klime, momci su na pozornicu izašli u kratkim hlaćama. Vrlo brzo je postalo i jasno čemu ovakav outlook kad su zaprašili "Intro" raspojasavši se sirovom energijom sprinta na 100 m s preponama. Pa oni frcaju čistom energijom, basist Ditow je isijavao ludilom nekog unutarnjeg speeda obogaćenog sportskim medikamentima ko da se nakljukao energetskih pilula, a istetovirani gitarist i glavni vokalist xBartx se premda namjerno pognute glave priljubljene uz nisko postavljen mikrofon u instrumentalističkim intervalima pridruživao ovim scenskim gegovima posve karakterističnim za spomenute Baske i slične bendove koji malte ne poput Dillinger Escape Plan skaču do plafona. Nema tu glumatanja i pravljenja nekih stupidnih grimasa, sve je to kod njih dio spontano uigrane scenografije vođene silnim nabojem energije, neočekivane spram onih, slobodno rečeno 'mekših' studijskih materijala. Žestoko su nafilani na energičnost izvedbe, te im se gro pjesama ušaltalo iz treće u petu brzinu tako da su se neke pjesme razaznavale samo po vokalizacijama i specifičnim, kratkim gitarskim uvodima ili finišima. Onaj središnji dio kompozicija im je brutalniji i energičniji nego li na relativno solidno ispeglanim zapisima, a da nije bilo prohtjeva publike na jedinom bisu za sviranje takoreći najumjerenije im pjesme "A kid called dreamer" s EP-ija "Cottbus", teško da bi se moglo usljed dinamičkih ritmova Timmyija i ona prepoznati.
[ birds in row ]

birds in row   © ujak stanley

Uživo su bili posve drugačiji od nekih mojih očekivanja, daleko žešći i nakrcani sa strašnom kondicijom sabivši u sat vremena gotovo cjelokupan diskografski repertoar upravo zbog ubrzanih tempova s kojima su znatno skratili vremenski opseg. Najdulje izdanje "Collected" im iznosi 34 minute, a svi EP-ijevi jedva da premaše tu minutažu. I k tome, xBartx je u nekoliko navrata imao izrazite govorničke vrline o tragediji u Parizu naglašavajući nefleksibilnost francuskog sistema koji nije na vrijeme shvatio krucijalne opasnosti, zatim nacionalno saučešće i bespomoćnost u ovoj prilici, najsrdačnije zahvalio organizatoru i predgrupama, zagrebačkoj publici i svima što diljem istočne Europe podržavaju bend jer su uz vrlo prijatna i nezaboravna iskustva imali i onih vrlo loših. Nije rekao, ali zaključilo se, tipično balkanskih kakve mi svakodnevno doživljavamo na raznim frontovima.
[ birds in row ]

birds in row   © ujak stanley

On i njegova dva energična ptića su bez ikakve sumnje zasijali povjerenje ovoj publici u daljnju afirmaciju francuske žestoke underground scene koju pratim i o kojoj pišem godinama. Širi krug ljudi će nakon ove scensko-zvučne bombetine potražiti i ostale bendove s Throatruiner Records etikete (a i još nekih vrlo dobrih u istom rangu), te mada su ovi mladi momci iz Lavala, ruku na srce, još uvijek druga liga te scene s izglednim šansama za proboj među top-20 u domovini, ovaj dojam kojeg su ostavili je za naše prilike i sukladno slične hrvatske i regionalne izvođače ogroman raskorak, pokazatelj kako se to radi na svjetskom nivou i s kakvim pristupom uopće ulaziti u ovako žestoku hardcore domenu.
[ publika ]

publika   © ujak stanley

Sjajno! Još treba pričekati ponovni dolazak The Rodeo Idiot Engine (upravo su objavili novi album) i najezdu svih onih francuskih bendova što nikako da se dokotrljaju do nas.

horvi // 22/11/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*