home > njuz > Reakcija organizatora na natpise o Marilyn Mansonu

kontakt | search |

Reakcija organizatora na natpise o Marilyn Mansonu

Povodom dignute bure i natpisa u današnjim novinama vezanim uz konzervativno licemjernu bojazan oko utjecaja Marylina Mansona na hrvatsku mladež što vodi do zahtjeva za ukidanje njegova koncerta najavljenog za 22/08 u pulskoj Areni, donosimo vam reakciju samih organizatora koju prenosimo u cijelosti.

Hrvatski neo-konzervatizam vs. Marilyn Manson

(ili kako opravdati ucjene, zabrane, i zakulisna podmetanja na domaćoj "pop-kulturnjačkoj" sceni)?
[ Izvor zla ili samo showman? Marylin Manson ]

Izvor zla ili samo showman? Marylin Manson

Iako je organizator koncerta Marilyn Manson Udruga United dobila sve potrebne dozvole za održavanjem istoga u pulskoj Areni 22.8.2005., nedavno su u novinama, nakon pressice održane povodom Histria festivala osvanule "prijetnje" i pokušaji ucjene njenog direktora Bashkima Shehua kako se Histria festival neće održati ako se odobri održavanje koncerta Marilyna Mansona, za čijim je istupom je reagirala i rovinjska udruga "Oaza" nizom netočnih navoda opravdavajući svoj "angažman i zabrinutost riječima kako "mnogi ne poznaju pozadinu i izuzetno štetno djelovanje Marilyn Mansona, te ga pozivaju ovdje", karakterizirajući izvođača nizom pogrešnih i promašenih tvrdnji navodeći da "Marilyn Manson je pjevač izuzetno negativnih poruka....Kroz svoje pjesme, on veliča i poziva mlade na razna negativna ponašanja.

Njegova glazba veliča drogu i njezino korištenje, te potiče djecu da je uzimaju. Njegove pjesme navode djecu i mlade na razna seksualna perverzna ponašanja i homoseksualnost, potiče omladinu na samoubojstvo, potiče ih na ubojstva - posebno ubojstva roditelja i bliže rodbine. Ova glazba navodi na teška depresivna i agresivna stanja, uvodi djecu i mladež u okultno i opasno. Marilyn Manson je i sam vođa sotonske crkve pod nazivom "THE CHURCH OF ANTICHRIST SUPERSTAR". Ovakva muzika, koja je buntovna, nameće im najgore što postoji u ljudskom stvorenju. U izvješćima koja su pisana nakon njegovih koncerata, vidi se naglo povećanje uzimanja droge, kriminala, samoubojstava, ubistva, i općenito agresivnosti kod omladine. Ne samo da njegova glazba loše utječe na djecu, već se radi tih koncerata, tu sakupljaju i svi članovi sotonističkih crkava u krugu od 100-150 km i dalje, te i oni sami negativno utječu na omladinu." s potpisom Husak Bačac Eve.

Deplasirano je svakom razumnom čovjeku upućenom i zainteresiranom za globalnu glazbenu scenu i pop rock kulturu, te osnovna načela funkcioniranja slobode mišljenja, djelovanja i izražavanja, te demokracije opovrgavati iznesene "teze" gospođe Husak tim više jer se u slučaju Marilyn Mansona radi prvenstveno o globalno priznatom i atraktivnom audio vizualnom izvođaču koji broji milijune prodanih primjeraka albuma. Njegovo lice krasi stotine naslovnica vodećih glazbenih i inih svjetskih magazina koje također čitaju milijuni mladih, i ne samo mladih, koji konzumiraju istu glazbu, ne ubijaju se potom, ne vrše ikakvo nasilje, ne ispoljavaju ikakvu agresivnost, ne prakticiraju sotonizam niti bilo koje oblike sektaštva i religijskih devijacija, ne uživaju droge, i bunt ne doživljavaju kao negativnost, već način izraza svojih osobnosti. Radi se o izvođaču koji se iza maskiranih nastupa višekratno dokazao kao borac za individualnost, slobodu umjetničkog i inih izražavanja, što uostalom stoji kao jedno od osnovnih počela u temeljnim odredbama i temeljnim slobodama i pravima svakog iole naprednijeg Ustava razvijenih zemalja još od Deklaracije o nezavisnosti, a takvom Hrvatska bar načelno i na papiru teži biti.

Zaključci gospođe Husak Bačac apsolutno su pogrešno postavljeni i interpretirani zaključci osobe koja ne barata materijom i vrlo jednostrano i isključivo pristupa predmetu svog interesa pozivajući na neutemeljenu cenzuru i zabrane pod egidom "brige za djecu" bez obzira što za istu djecu NE postoji apsolutno niti jedna od navedenih opasnosti na koncertu Marilyn Mansona. Ne sumnjamo u njene dobre namjere i brige za dobar odgoj hrvatske mladeži, međutim postoji opsežan spektar loših utjecaja i meta na koje bi se dotična trebala okomiti tražeći zabrane i povećanu pažnju umjesto na nastup jednog od vodećih svjetskih rock and roll superstarova.

U slučaju Marilyn Mansona radi se o čovjeku koji je pomicao granice cenzure u SAD i preispitao lažni i dvostruki moral svojih sugrađana, a uz Eminema je prije nekoliko godina proglašen jednim od NAJvećih utjecaja na američku mladež. Radi se o intrigantnom i intersantnom glazbeniku čija je marketinška taktika nastupa u medijima i vizualni imidž samo sredstvo za privlačenje pažnje obzirom da se ispod krinke radi o vrlo razumnom i inteligentnom čovjeku (osobito vidljivo u interviewu u nagrađivanom dokumentarcu Michaela Moorea "Bowling for Columbine") koji se u ranim danima bavio novinarstvom, studirao je sociologiju i medije na državnom univerzitetu.

Da se ne radi o društveno opasnom izvođaču niti bilo kakvoj prijetnji za katoličanstvo u ovoj državi dokazuje i dosadašnji veliki medijski odaziv vodećih medija zainteresiranih za pokroviteljstvo i praćenje ovog koncerta, te interes publike.

20. srpnja 2005. uslijedilo je pozitivno rješenje od strane Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Puli, kojim se odobrava održavanje koncerta Marilyn Mansona u organizaciji Udruge United u Amfiteatru u Puli 22.8.2205. godine. Time je sva potrebita papirologija ishođena i to na vrijeme, te nema apsolutno niti jednog pravnog razloga da se koncert koji je odobren 20. srpnja 2005., odjednom zabrani, osim u slučaju političkih pritisaka na pulske gradske strukture.

Apeliramo na sve medije da se peticijom podrži sloboda djelovanja (skinite peticiju na svoj hard, upišite svoj potpis, šaljite dalje prijateljima i poznanicima te na kraju vratite na e-mail info@dopprodukcija.hr, op. sale), mišljenja, izražavanja, kulturnog udruživanja i organiziranja nastupa svjetski relevantnih umjetnika, te da se zajedno izborimo za POP KULTURU BEZ POLITIKE, CENZURE, ZABRANA, I OSTALIH PRITISAKA.

Za sve neistomišljenike i ljude koje ne zanima ili ne vole glazbu Marilyn Mansona predlažemo jedan vrlo kratak i učinkovit tečaj demokracije - NE POSJETITI KONCERT.

Napominjemo da je organizator koncerta Marilyn Mansona na osnovu dokumenata o odobrenju održavanja koncerta ušao u izvjesni financijski trošak, te ukoliko se koncert ospori sigurno je da će svoju naknadu štete kao i naknadu za narušeni poslovni ugled potražiti kod nadležnih institucija.

Molimo Vas da svojim potpisom, te potpisima koje bi skupili od Vaše publike, čitatelja i slušatelja, prikupimo i podnesemo svima na uvid glas javnosti koji će onemogućiti ovakve pojedinačne pokušaje ucjenjivanja, zabrana, bojkotiranja, ne uvažavanja slobode umjetničkog izraza.

Unaprijed hvala na primanju obavijesti, ujedno Vas molimo za aktivnom podrškom u borbi za dokidanjem ovakvih licemjernih, nedemokratičnih, ispodstolnih postupaka i načina komuniciranja, te djelovanja pojedinaca na domaćoj "kulturnoj" sceni.

Sa štovanjem,
Jordan Rodić za Udrugu United www.united.hr
Anđelo Jurkas za DOP Produkciju www.dopprodukcija.hr

Download

Peticija za podršku održavanja koncerta Marilyn Mansona 22/08 u pulskoj Areni i slobodu pop kulturno umjetničkog izražavanja

sale // 10/08/2005

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*