home > najawa > SUBOTICA EXPRESS #5 @ Močvara, 21/09/2017

kontakt | search |

SUBOTICA EXPRESS #5 @ Močvara, 21/09/2017

Alternativna kulturna scena osamdesetih je godina u bivšoj državi, osim u glavnim i velikim, svoje utočište i plodno tlo nalazila i u manjim gradovima. Glazba, stripovi, fanzini, filmovi i ostali kulturni produkti koji su dolazili iz manjih sredina, svojom su svježinom i inovativnošću snažno utjecali na događanja u velikim gradovima.

Jednako kao što su u Hrvatskoj svježe i zanimljive ideje dolazile iz gradova kao što su Vinkovci, Pula ili Požega, tako je i Subotica grad s jednom od najplodonosnijih umjetničkih scena u Srbiji. Subotica je još početkom osamdesetih imala sjajnu punk scenu koju su predvodili Proces i Nade iz inkubatora, odlične fanzine poput Batschka Tribüne i Ples slomljenog dupeta na vetru, glazbeni festival "Omladina" nakon kojeg su, kao pobjednici 1987. godine, KUD Idijoti doživjeli glazbenu afirmaciju.

Subotička scena i danas nudi brojne zanimljive i često neotkrivene sadržaje. Program kulturne razmjene "Subotica Express" već petu godinu za redom u Zagrebu predstavlja najuzbudljivije od tamošnje scene i zauzvrat, na predstavljanje u Suboticu šalje novo i neotkriveno iz zagrebačkog kulturnog podzemlja.

Ove godine u Močvari se predstavljaju kultni ilustrator Damir Pavić Septic, redatelj Andrej Boka, muzički projekt Ж te literarno-umjetnički časopis "Symposion". Zagrebačku podršku kolegama iz Subotice pružaju naš Igor Hofbauer Hof koji predstavlja svoje recentne sitotiskane koncertne plakate te djevojke iz alternativnog rock benda Seven Mouldy Figs. Zlatko Majsec će nam predstaviti knjigu "Frik iz kvarta".

Ovaj projekt kulturne razmjene u sklopu kojeg će umjetnici jednog grada biti predstavljeni u drugom su pokrenuli Udruženje za razvoj kulture "URK" i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš iz Subotice.
[  ]

SEVEN MOULDY FIGS (Zagreb)
Web: Facebook, Bandcamp.

Alternativni rock trio iz Zagreba osnovan je 2012. godine. Nakon nekoliko personalnih promjena, postava u sastavu Lucija (gitara i vokal), Laura N. (bubnjevi i back vokal) i Laura M. (bas gitara i back vokal) snimila je dva EP-a, te odsvirala mnoštvo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švedskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Srbiji i BiH. Iskustvo i sazrijevanje višegodišnjeg zajedničkog sviranja, na najbolji su način pretočile u debitantski album Labyrinth, objavljen krajem 2016. godine.

Ж (Subotica)
Web: Bandcamp

Ж je muzički projekt koji vode Bernadet Brešćanski (violončelo) i Dina Brešćanski (violina) s gostujućim muzičarima (Atila Antal - gitara, elektronika, Kristijan Vašaš - elektronika, Deže Antal - saksofon, Šandor Đedi - kontrabas i Atila Širbik - saksofon). Bernadet i Dina Brešćanski učestvovale su u raznim muzičkim projektima, između ostalog u bendovima Wooden Ambulance, ili Lábos Electric Orchestra. Od klasičnih muzičkih formi, fuzije i improvizacije, do elemenata dekonstruktivne pop muzike - repertoar kojeg će Ж predstaviti u Zagrebu (u skraćenoj postavi) studijski je zabilježen na autorskom albumu Hybrid Realm, snimljenom 2015. godine na osnovu 65. tematskog broja časopisa "Symposion".

IGOR HOFBAUER HOF (Zagreb)

Igor Hofbauer i njegov rad poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira s ovdašnjom glazbenom scenom. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate, kako za domaće Pips, Chips & Videoclips, TBF i druge, tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash … Posebno je zanimljivo da je omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent, Afraid of Heights, kojeg je na tržište izbacio Warner Music, ilustrirao upravo Hofbauer. Na Subotica Expressu Hof izlaže i prodaje recentne sitotiskane plakate za koncerte i izložbe.

DAMIR PAVIĆ SEPTIC (Subotica)
Web: Deviantart

Septic je subotički underground ilustrator, posvećeni crtač i umjetnik koji ne priznaje kompromise, već više od trideset godina jedan je od najoriginalnijih ilustratora, strip-crtača i grafičara koji su se pojavili na ovim prostorima. Rođen 1969. godine u Subotici, Septic završava 5 razreda osnovne škole, bez daljih interesa za obrazovanjem, posvećujući život grafici i ilustraciji. Ilustracije počinje objavljivati početkom osamdesetih kroz različite fanzine, ilustrirajući istovremeno i omotnice za glazbena izdanja, crtajući stripove te paralelno počinje učestvovati na različitim izložbama. Stripovsku djelatnost nastavlja u okviru subotičke škole stripa (1994.) i predstavlja se kroz manifestaciju izložbe zbirke 60 godina stripa u Srbiji (1996.). Do 2006. povremeno surađujući s autorima koji su svojevremeno sačinjavali projekt Entropija izlaže na više kolektivnih izložbi i grafičkih radionica na području Subotice. Tijekom boravka u Pančevu (2006. - 2008.) formira inicijativu Insomnia , forsirajući kombinaciju grupnih izložbi, crtačkih radionica i filmskih projekcija s koncertima uz više nezavisnih autorica i autora iz Pančeva i Beograda. Konstantno aktivan po fanzinima, časopisima, katalozima i glasilima naučnofantastičnih klubova, Septic je kreirao zavidan opus crteža inspiriranih jedinstvenom vizijom svijeta koji ga okružuje. Njegovi istovremeno sirovi i suptilni psihodelični pejzaži - koje objedinjeno naziva Septic Art - tako su efektan udar na čula da bismo se od njih mogli probuditi i konačno spoznati pravu prirodu svijeta. Damir Pavić Septic je nepokolebljivi kroničar apokalipse, danas, nakon trideset godina rada, aktualniji i potrebniji nego ikad.

SYMPOSION (Subotica)

Symposion je literarno-umjetnički časopis koji je aktivan u čitavoj regiji, od Srbije do Mađarske, Hrvatske, Slovenije i šire. Ovaj časopis svojim aktivnostima predstavlja multikulturnu platformu za komunikaciju i upoznavanje s književnim i likovnim stvaralaštvom čitave regije. Pored izdavaštva i promocije časopisa redakcija "Symposiona" održava brojne kulturne manifestacije u vidu izložbi, koncerata, projekcija filmova, tribina, radionica…

DANIJEL ČAVIĆ I VELJKO ĆUĆUZ (Subotica)

Danijel Čavić rođen je 1988. godine u Subotici. Nakon završene gimnazije, upisuje se na Fakultet za umetnost i dizajn u Beogradu, gdje 2011. godine polaže posljednji ispit i stiče diplomu. Umjetnošću se bavi u širokom spektru koji obuhvaća slikarstvo, kiparstvo, fotografiju, film i animaciju. Također, važno mjesto u njegovom opusu zauzima poezija - 2012. godine izdavačka kuća Orpheus iz Novog Sada objavljuje zbirku pjesama Stakleni rajevi / Budilnik na groblju, koja je predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga. Ove godine objavio je knjigu Put Sunca, koju je podržala Fondacija "Danilo Kiš" . U Zagrebu će nastupiti uz muzičku podršku Veljka Ćućuza . Učesnik je mnogih izložbi iz područja likovne umjetnosti u Srbiji i inozemstvu. Živi i stvara u Subotici i Beogradu.

ANDREJ BOKA "PRIČA O STANOVNICIMA ZIDA" (Subotica)
Web: Youtube

Film mladog subotičkog redatelja Andreja Boke Priča o stanovnicima zida, prikazivao se širom svijeta na festivalima i osvajao nagrade. Jedan od prethodnih filmova ovog redatelja, 33. Dan, također je imao uspješnu festivalsku povijest, a osvojio je i prvu nagradu "The Best International Short Comedy" (najbolji internacionalni kratki film u žanru komedije) na New York International Independent Film and Video Festival-u u New York-u. Film, Priča o stanovnicima zida, je ušao u zvanični takmičarski program "Shadows" na Transilvania International Film Festivalu u Kluzu u Rumunskoj. 
Prvo priznanje za ovaj film bila je grand prix nagrada za najbolji film na festivalu filma Jožef Egri u Bačkoj Topoli. Zatim osvaja nagradu za najbolji eksperimentalni film na 60. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Također je nagrađen za najbolju muziku. Film je prikazivan i na Kan Film Festivalu (Wroclaw, Poljska), Ljubljana International Short Film Festivalu (Ljubljana, Slovenija), NY International Independent Film and Video Festivalu (Los Angeles, SAD)…

ZLATKO MAJSEC (Zagreb)
Predstavljanje knjige Frik iz kvarta koja je zapravo zbirka kolumni objavljenih na portalu www.kronikevg.com.

Terapija.net o knjizi Frik iz kvarta:
"Inteligentan, duhovit, šarmantan i uvijek spreman na zajebanciju, lider velikogoričke rock grupe Mel Camino ponovno je iznenadio svojim novim, drugim po redu literarnim ostvarenjem koje se za razliku od poetskog prvijenca "Sve filozofije završavaju u narodnim poslovicama" (Bratstvo duša, 2015) naslanja na daleko kompleksniju književnu građu: prozu s tek nekoliko novijih, koliko mi se čini, još uvijek neuglazbljenih pjesama. Ili barem onih koje još nisu realizirane.

promo girl // 14/09/2017


PS: Upad: 0 kn
Share    

> najawa [last wanz]

cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT 27/04/2024, Sax, Zagreb

DONKEY HOT 27/04/2024, Sax, Zagreb

| 09/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: THE NATIONAL, 24/06/2024, InMusic Festival, Jarun, Otok Hrvatske mladeži, Zagreb

THE NATIONAL, 24/06/2024, InMusic Festival, Jarun, Otok Hrvatske mladeži, Zagreb

| 08/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Godspeed You! Black Emperor@Tvornica Kulture /23/04(24

Godspeed You! Black Emperor@Tvornica Kulture /23/04(24

| 03/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*