home > muviz > SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET

kontakt | search |

SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET [Tim Burton] (Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta, 2007)

Benjamin Barker je bio naivni brijač. Imao je krasnu ženu Lucy i mladu kćerku, životna idila prava. Sve do jednog mračnog dana kada se u ženu mu zagledao zli sudac Turpin, koji je, da bi došao do nje, dao zatvoriti muža joj na dugih 15 godina. Nakon te strašne kazne, Barker, sada imena Sweeney Todd, se vraća u London. Nada se da će naći ženu i kćer, a zapravo je samo s jednom mišlju na pameti: osveta!
[ Ed Wood? Willy Wonka? Sweeney Todd! ]

Ed Wood? Willy Wonka? Sweeney Todd!

Priča o Sweeneyu Toddu je poznata u engleskoj literaturi još od sredine 19-tog stoljeća, pa je Sweeney kao takav, jedan od prvih literarnih serijskih ubojica. Da se ne radi o neznanom liku (postoje i pobornici teorije da se radilo o stvarnoj osobi), govori i činjenica o pojavljivanju u jednoj priči o slavnome prijatelju Doktora Watsona, dok su samu priču o njemu postavljali na daske koje život znače više puta (prvi puta 1847.). 1936. je doživio i prvu ekranizaciju, a nakon nje ih je slijedilo još nekoliko. Sam Burton se zagrijao za taj mjuzikl još kao student kada je predstavu gledao u Londonu, a nastajanje scenarija i traženje ekipe je, kako kaže legenda, trajalo preko 20 godina...

Iako veliki fan Tima Burtona, čuvši da je njegov novi film mjuzikl, iskreno priznajem da nisam bio među prvima koji su pohitali u najbliže kino da vide to čudo. No, ono što sam dobio me apsolutno oduševilo: da nije pjevanja, bio bi to još jedan klasičan burtonovski film - a pod time mislim samo najbolje. Dakle, dobro poznatim sastojci: zanimljiva (neki bi rekli malo opičena) priča, mračna atmosfera, dojmljiva glazba (skoro uvijek je to bio majstor zanata Danny Elfman) i sveukupno, jedan poseban svijet u kojeg bi nas Tim odveo. I da, naravno, Johnny Depp, glumački trademark omiljena mu redatelja za kojeg bi učinio sve. A od 2001. i filma "Planet of the Apes", i Burtonova djevojka Helena Bonham Carter. Te sjajna režija, dakako. Sve u svemu, mnogo naizled različitih stvari koje daju prepoznatljiv štih svakom njegovom filmu, osim možda "izleta u normalno" tipa "Big Fish" ili spomenuti "Planet of the Apes" (zanimljivo, baš u oba nismo vidjeli Johnnya).

Odlične scenografije, sjajne fotografije i svega onoga što sam već gore spomenuo kao Burtonovu klasiku, te jako dobre priče maltene u maniri grčkih tragedija (sa dodatkom kanibalizma i ostalih modernih drangulija XIX. vijeka) - to je i "Sweeney Todd". Johnny Depp je naprosto izvrstan, lakoća kojom glumi je nevjerojatno nevjerojatna, a za njime ne zaostaju ni ostali mu kolege i kolegice (mala trivija: Sacha Baron Cohen aka Borat ima omanju, ali važnu ulogu u filmu). Činjenica da se u filmu poprilično pjeva me nije niti jednom zasmetala (iako je neke druge posjetitelje kina, koji su očito nepripremljeni na film, ubrzo napustili dvoranu), čak dapače, par scena je bilo baš sjajno napravljenih (Deppov glas me čak malo podsjetio u par momenata na Bowiea, ali to je već jedna druga priča). Uzgred, navodno je Depp izjavio nakon snimanja da neće više nikada pjevati, što bi zapravo nakon viđenog bila mala šteta.
[ Miss Lovett, može jedna mesna pita? ]

Miss Lovett, može jedna mesna pita?

Kao što rekoh, skepticizam je bio velik, da bi na kraju dobio film koji je premašio sva moja očekivanja. Koja nisu bila visoka, ali to ne umanjuje kvalitetu ovog uratka u kojem će zasigurno uživati svi (hard core) Burtonovci, a bome i ljubitelji krvavih scena. A oni koji se ne ubrajaju niti u jednu od spomenutih skupina, vrlo vjerojatno neće.
trailer filma

Film je inače dobitnik ovogodišnjeg Oscara u kategoriji "Best Achievement in Art Direction", dok mu je u kategorijama za najboljeg glumca (Johnny Depp) te najbolji kostim, pozlaćeni kipić izmakao iz ruku. Zlatni globus je pak osvojio u kategoriji najboljega mjuzikla/komedije te najboljeg glumca.

ocjena filma [1-10]: 8

sale // 06/03/2008

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*