home > muviz > All Tomorrow's Parties

kontakt | search |

ALL TOMORROW'S PARTIES (Jonathan Caouette, 2009)

Već nekoliko mjeseci želim napisati crticu o filmu All Tomorrow's Parties, ali s obzirom da je film snimljen 2009. i sada star već dvije godine preporuka nije bila toliko hitna. No možda i jest hitna jer je ovaj film toliko dobar da bi svi koji ga još nisu pogledali trebali prvo pronaći i odmah pogledati, a tek onda čitati ovaj tekst. No ako niste od onih koji skaču tako lako na prvu i ovo vam to nije dovoljna preporuka, možda treba reći da je riječ o dokumentarcu o istoimenom festivalu Jonathana Caouettea, redatelja, montažera i snimatelja koji se filmom bavi od svoje osme godine, a stekao je kultni status kao jedan od najoriginalnijih dokumentarista i najinventivnijih majstora montaže autobiografskim dokumentarcem Tarnation (2003.) i upravo ovim filmom.

Naime, ovdje nećemo dobiti gotovo nikakve konkretne informacije o festivalu, nema unaprijed organiziranih intervjua, iznošenja preciznih podataka, obraćanja kameri ni prepričavanja, već je film osmišljen kao kolaž svih dostupnih vrsta video zapisa koji sežu unazad deset godina postojanja festivala. Dio scena snimio je sam Caouette, dio čine koncertni nastupi izvođača na festivalu, no koristi i amaterske snimke kamerama i mobitelima posjetitelja, materijal lokalnih medijskih postaja, pa čak i usputne zapise samih glazbenika, tako da je filmu doprinos dalo preko dvjesto autora snimaka.

Eksplozivni nastup Animal Collectivea, dolazak posjetitelja i smještanje u bungalove, djelić razgovora Nicka Cavea s jednim od kolega, Grinderman izvodi "No Pussy Blues", popodnevna vrtna svirka nekolicine neafirmiranih glazbenika u pauzi između većih koncerta, gromoglasni nastup Mogwaia, posjetitelji u sumrak sjede na klupama i izmjenjuju dojmove, nastup Portisheada započinje zvucima rafala, jedan mladi dečko u svom bungalovu puši i svira solo na gitari… Slike i zvukovi, mirisi, okusi i dodiri; dojmovi se nižu jedni za drugim, često i istovremeno, u split screenu, što samo pojačava osjećaju istovremenosti i kaotičnosti kretanja koji su svojstveni svakom pravom festivalu, a time i naslućuje film Woodstock, glazbeno-dokumentarni klasik iz 1970. Upravo time Caouette uspijeva stvoriti cjelovitiju sliku festivala, kojeg u jednakoj mjeri čine organizatori, izvođači i posjetitelji; ovo prestaje biti film već postaje pravo festivalsko iskustvo, a gledatelj se od prve scene nalazi uronjen u sami centar zbivanja i gotovo da na vlastitoj koži osjeća sunce, znoj, kišu ili blato.

Osnovna zamisao koja stoji iza festivala All Tomorrow's Parties diskretno se provlači kroz cijeli film, s njim se savršeno slažući, jer su njegovi osnivači upravo željeli pružiti alternativu masovnim festivalima poput Readinga i Glastonburyja, sjedinjujući na neuobičajenom mjestu, kao što su bungalovi za obiteljski odmor izgrađeni 60-ih godina u ljetovalištu Camber Sandsu u Essexu, potpuno raznorodne glazbene žanrove i ukuse, a sve to pod kuratorskom palicom osebujnih i inovativnih glazbenih imena poput, osim gore spomenutih, My Bloody Valentine, The Flaming Lips, Stephena Malkmusa i mnogih drugih. Otkad ga je Barry Hogan osnovao 1999. u Engleskoj, ATP se danas održava i u SAD-u i Australiji, dok se u Engleskoj održava i do četiri puta godišnje, a također i programski uređuju pojedine pozornice na drugim festivalima kao što je Primavera, i dalje se držeći početne premise.
U svakom slučaju, ovo kaleidoskopsko putovanje spontanim doživljajima ispričano iz različitih perspektiva svih njegovih sudionika oduševit će svojom neposrednošću i trenutačnošću, ako ne i preobratiti, čak i one koji nisu ljubitelji i posjetitelji glazbenih festivala. Oni koji pak jesu ljubitelji, naročito u vremenu kad nas očekuju nastupi nekih od spomenutih glazbenika, a uz to je nekoliko ljetnih festivala pred nama, mislim da vam sada stvarno više nije potrebna nikakva preporuka, znate što vam je činiti.

All Tomorrows Parties

andrea // 19/05/2011

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*