home > mjuzik > Rugo & Pelda

kontakt | search |

DC5: Rugo & Pelda (Slušaj najglasnije, 2024)

Prva dva albuma ovih rockera iz Donjeg Pazarišta pored Gospića su bili prilično žestoko odvaljeni u MC5/ The Stooges/ Partibrejkers/ Majke i tako redom elanu, a prethodni "Mazdrman" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=32550 je bio vrhunac sa žestokim, visokim štimom Miletovih gitara i angažiranom lirikom. Na ovom trećem albumu su izgleda ušli u drugačije kompromise...
[  ]

Prvi album je iznosio čak 53, drugi 24, a ovaj 23 minute. Da li to predstavlja manjak kreativnosti? S obzirom da je prošli album objavljen sredinom vrelog ljeta, tek 11 mjeseci prije ovog, reklo bi se da su uspjeli sklopiti novi materijal u manje od godinu dana, to jest da predano rade na novim pjesmama. Reče pokojni Mark E. Smith (The Fall) 'ako ja s bendom ne mogu u godinu dana napraviti barem 10 novih pjesama, onda niti ne trebam imati bend'. A nanizaše oni 31 studijski album uz gomilu koncertnih i kompilacijskih izdanja koja su bila jedinstvena jer su kompilacije sadržavale B-strane singlova i neobjavljene pjesme, ukupno, imaju preko stotinu radova za koje je uopće teško reći koji je najbolji.
[  ]

Baš mi drago s jedne strane da se ovako odvijaju situacije, da rock postaje umjetnost u ovom šabanizmu opće seljačije, umjetnost koju valja otkrivati jer je sviraju živi ljudi s gitarom, bubnjevima i bas gitarom. Kaže mi nećak moje supruge da u današnjoj glazbi on nikako ne bi volio ići na koncert, a nikako ne sluša glazbu s bas gitarom i bubnjarem, to je bezveze, mora biti elektronski sound, znaš ono kad DJ rola s programa, a ja se pitam odakle mu to?. Ima anegdota kad je, mislim da je to pričao Franjo Glušac iz Peach Pit, a današnjih Šumski kako je nastupio u jazz klubu pokojnog Boška Petrovića 'donesem na pozornicu sve one svoje pedale za gitaru, a on mi kaže, dečec, pospravi te svoje autiće v žep i pokaži mi kak sviraš gitaru', e, jebi ga. Jazz se (uglavnom) svira analogno, rock se svira uz distorziju i pedale, buku i šus, pogotovo metal i punk, a ako nema buke, nema niti života kako reče pokojni Steve Albini.

Ovo je rock album. Poseban. Drugačiji od prva dva DC5. Promjenili su basista i dali mu vodeći šus, produkciju okrenuli u mračni stoner izbacivši visoke gitarske frekvencije, zadržavši ritmički elan u uvodnoj "Opet novi svijet", naravno angažiranoj temi o današnjem suludom svijetu pomalo nalikujući na RATM 'gledam svijet poslije bombe... ostale su pjesme tihe/ ...čekaju se borbe nove'. Naravno, ovo je ratnički combat rock album, hitčina "Sve se ponavlja" izranja iz melodičnih Miletovih solaža u dramatiku lucidnosti progresije psihološkog stanja nadomak horrora, te je jedan od najboljih komada na albumu. Sofisticiran lirski, sjetite se legendarnih ploča "Lišće prekriva Lisabon" Električnog Orgazma i prvijenca Boa kada jako dugo nismo znali što predstavljaju tekstovi i o čemu govore. U određenu ruku, ovo je vrlo slično tome. "Budi me" je rezignirano odmjeren punk, nikako silovit, ali s himničnim refrenom, ako sam dobro čuo 'budi mi fix za novi dan' premda frontmen Ive pjeva 'clean', u "Odvaljen" koja lijepo počinje ambijentalnim acid-rock uvodom što nakon prve minute upada u klasičan emotivan stoner 'dođi, izliječi me' na granici hita, no u svojim godinama koje su blizu 60-te, više ne percipiram ljubav i emocije. Odavno se više ne mogu zaljubiti...

Dobro je što su DC5 u određenu ruku izmijenili stil i produkciju okrenuli u mekši zvuk, sad će ih možda slušati i oni koji ih do sada nisu slušali jer imaju komercijalno angažiranu pjesmu od čak 5 minuta "M. Bluz" koja će sasvim sigurno postati kad-tad veliki hit za radio programe jer govori o 'našoj boli' uz fantastičan Miletov gitarski rad kome bi se trebala već sad dati neka nagrada hrvatske glazbe. Završna "91" je ubjedljivi pečat u moćnom stoner maniru o propasti ex-Yu i početku Republike Hrvatske kao slobodne, nezavisne države. Čak i najjači hit. Pravi Ustaše bi ovo prihvatili bez ikakvog problema da nisu seljačine i sirovine, tukci u glavi. Ne, ovo nije nacistički album, nego album koji nastavlja veličati funkciju DC5, benda iz malog ličkog sela, odakle je došlo ovih nekoliko osviještenih rockera kojima i dalje valja odati svaku čast.

Naslovi: 1.Opet novi svijet, 2.Sve se ponavlja, 3.Budi me, 4.Odvaljen, 5.Ista crta, 6.M. Bluz, 7. 91

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 16/07/2024


PS: još nema nikakvog linka na youtube…
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Guilt Shrine

GENERATION OF VIPERS: Guilt Shrine (2024)

| 06/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kerrang

MRT: Kerrang (2024)

| 05/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Beyond This Fiction

WHITE HILLS: Beyond This Fiction (2024)

| 04/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Spiritual Warfare, demo EP

ČERNOBOG: Spiritual Warfare, demo EP (2024)

| 03/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: American Standard

UNIFORM: American Standard (2024)

| 03/09/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*